Liga 1

EXCLUSIV Ioan Ovidiu Sabău discută deschis despre apropierea de Martorii lui Iehova » De ce nu sărbătorește Crăciunul

Articol de Remus Răureanu, Marius Mărgărit  —  marţi, 07 ianuarie 2020

Ioan Ovidiu Sabău (51 de ani) a vorbit, în interviul acordat Gazetei Sporturilor, despre apropierea lui de Martorii lui Iehova, o opțiune care a provocat multe bârfe de-a lungul carierei: că nu accepta tratamente medicale, refuza carnea și din cauza asta s-ar fi accidentat înaintea Mondialului din 1994.

Iată un fragment din interviul integral care poate fi citit la chioşcuri, în varianta tipărită a ziarului, sau pe platforma Gazeta Digitală - AICI.  

- Domnule Sabău, au circulat bârfe de-a lungul timpului. "Sabău se accidenta des fiindcă era Martor al lui Iehova și refuza medicamentele" e una dintre ele.  

- Știu, știu... E cel mai ușor să spui tot felul de lucruri fără să întrebi persoana la care te referi. Cel mai simplu era să-l fi întrebat cineva pe medic, care era cu mine în cantonament. Cum să nu iau vitamine? Dimpotrivă, religia asta îmi cere: să am grijă de sănătate. Eu nu pot să fiu Martor fără să am grijă de viața mea! V-am zis, eu am stat trei săptămâni la tratament în Olanda, cu medicamente, cu vitamine. Ce credeți, când Pompiliu Popescu le dădea medicamente celorlalți jucători eu mă ascundeam? Mai circula un zvon: că nu mâncam carne și le ceream jucătorilor, ca antrenor, să nu mănânce carne! 

- Da, așa era? 

- Cum puteți crede așa ceva? Eu am făcut sport de performanță! Bine, azi sunt fotbaliști, atleți vegani, dar pe vremea aia nu exista așa ceva și eu eram în rând cu ceilalți, acceptam același meniu, aceleași medicamente.

Ioan Ovidiu Sabău: „Nu credeți zvonurile! Religia m-a făcut mai bun”

  - Ce presupune religia? 
- E un mod de viață, nu e ceva de fațadă. Mă ajută să fiu mai echilibrat, să am un respect mai mare pentru cei din jurul meu, să nu am prejudecăți. Astea sunt învățăturile Bibliei. Să nu fim aroganți, să fim mai buni. Nu să fim fanatici, nu asta ne cere Biblia! 

- Sunt diferențe mari față de ortodoxism?

- Sunt multe diferențe... Noi vorbim despre ce spune Biblia, fiecare întrebare are un răspuns biblic. 

- Ați sărbătorit Crăciunul?

- Păi, nu e o sărbătoare pe care Biblia să ne spună s-o sărbătorim! Uitați-vă la televizor în perioada Crăciunului și vă veți convinge și așa că nu e o sărbătoare creștină.

- Pentru că textele evangheliilor n-o stabilesc ca sărbătoare creștină? 

- Exact. 25 decembrie e o sărbătoare a cărei rădăcină se referă la solstițiul de iarnă. Însă nu e vorba numai despre un caz particular, despre o sărbătoare. Credința te ajută în toate aspectele vieții, te face un om loial, de încredere. Trăsături pe care trebuie să le arăți, nu să le spui. 

- Chiar și când ai de pierdut din cauza trăsăturilor acestora? 

- Bineînțeles. Ar fi ușor să respecți niște principii dacă le-ai avea de respectat numai când câștigi. Vă repet: nu e fanatism! Respect libertatea fiecăruia de a alege. Baza creștinismului este iubirea și acolo unde există iubire nu sunt războaie. Istoria ne spune că toate religiile au fost implicate în războaie. Toți își doresc pacea, dar Martorii lui Iehova, singurii care au refuzat să urască și să ucidă, au fost ei crucificați. E un paradox. S-au spus multe și despre mine... 

- Cum ați trecut de la ortodoxism la Martorii lui Iehova?

- Eram în Olanda și au venit la mine doi Martori. Am acceptat un studiu biblic. Eu credeam ceva și am descoperit că Biblia spunea altceva. M-am convins singur, nu m-au convins alții. Ca să crezi trebuie să te convingi tu.

Ce înseamnă Martorii lui Iehova: 

  • Organizație religioasă creștină, non-trinitariană, înființată la sfârșitul secolului al XIX-lea, care numără la nivel mondial 8 579 909 de membri. În România numărul membrilor organizației, în 2016, a fost de 40.398 de persoane. 
  • Martorii lui Iehova sunt îndrumați de Corpul de Guvernare, un grup de bărbați aflați în Brooklyn, New York. Ei cred că distrugerea lumii este iminentă și că actualul sistem de lucruri va fi înlocuit de Regatul lui Dumnezeu, singura soluție la problemele cu care se confruntă omenirea.
  • Ei consideră numele Iehova esențial în închinare, resping Trinitatea, nemurirea sufletului și iadul, considerându-le nescripturale. 
  • Martorii nu celebrează Crăciunul, Paștele, zilele de naștere sau alte sărbători și obiceiuri, pe care le consideră că au origini păgâne
  • Aderenții religiei consideră doctrina lor ca fiind „adevărul” și percep societatea seculară ca fiind coruptă moral și sub influența lui Satan. 
  • Ei preferă să folosească propria traducere a Bibliei, numită Sfintele Scripturi – Traducerea lumii noi
    SURSA: Wikipedia

Interviul integral poate fi citit la chioşcuri, în varianta tipărită a ziarului, sau pe platforma Gazeta Digitală.  

Vezi și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.