Sporturi   •   Tenis   •   AUSTRALIAN OPEN 2020

Australian Open 2020, în pericol! Vor juca Simona Halep și celelalte nume grele la Melbourne? Indicii de măsurare au luat-o complet RAZNA

Articol de Luminița Paul   —  marţi, 07 ianuarie 2020

AUSTRALIAN OPEN 2020. Organizatorii primului turneu de Grand Slam al anului, 20 ianuarie-2 februarie, spun că Simona Halep și celelalte nume grele vor putea intra pe terenurile de la Melbourne, dar calitatea aerului în capitala statului Victoria este alterată sensibil din cauza incendiilor care au cuprins Australia.

Australian Open e programat să înceapă peste aproape două săptămâni, pe 20 ianuarie, cu calificările luând startul pe 14 ianuarie. Condițiile atmosferice pun însă un important semn de întrebare asupra primului concurs de Grand Slam al sezonului, acolo unde Simona Halep va încerca să depășească faza optimilor de anul trecut. 

 Indicii de măsurare a calității aerului în Melbourne ajunseseră zilele trecute la 213, deși luni coborâseră la 143. Pragul de 200 indică un pericol serios pentru sănătate, ceea ce a adus în discuție o posibilă amânare a startului turneului.

Novak Djokovic: „Trebuie să ne gândim”


Este ceea ce crede și septuplul campion de la Australian Open, președintele Consiliului Jucătorilor în ATP, Novak Djokovic, după discuțiile purtate de echipa sa cu cei de la Tennis Australia. 

„Întotdeauna trebuie să iei în considerare și această variantă atunci când e vorba despre vreme și despre condițiile de joc”, a spus sârbul. „Probabil că este ultima opțiune. Dar dacă aceste condiții afectează sănătatea jucătorilor, trebuie să ne gândim”.

 

Imagine de ieri de pe râul Yarra, care străbate Melbourne-ul, și clădirile din fundal blurate de fum FOTO Mark Sansom/Flickr

Organizatorii vor lua măsuri probabil dacă acel index de calitate a aerului va rămâne peste cota 200, caz în care recomandările medicale sunt de limitare pe cât posibil a activităților în aer liber. Iar tenisul la Melbourne se dispută outdoor și meciurile de pe tabloul masculin, cu sistemul de cel mai bun din cinci seturi, necesită un efort ce poate fi periculos pentru jucători.


0,99 kilometri, aproximativ 0,62 de mile,este acum vizibilitatea în Melbourne, conform datelor furnizate de Biroul de Meteorolgie al statului Victoria

Denis Kudla: „Tușind ca un nebun” 

Americanul Denis Kudla s-a antrenat în capitala statului Victoria săptămâna trecută, înainte de a pleca spre Bendigo, unde dispută un turneu challenger. El a declarat pentru The Age că nu putea inhala și exhala complet aerul fără a tuși în timpul sesiunilor de pregătire. 

„E posibil să se joace, dar cine știe ce rău ne facem astfel?”, se întreba numărul 115 ATP. „Dacă fumul se înrăutățește, nu-mi imaginez cum s-ar putea disputa o partidă de 4-5 ore, tușind apoi ca un nebun și simțindu-mă oribil”, a adăugat americanul.

485 de milioane de dolarie totalul estimat al pagubelor produse de incendii până acum în Australia

O autostradă din Sussex Inlet, New South Wales, a fost închisă FOTO Gregory Cope/Flickr

Federația Australiană de Tenis a luat deja unele măsuri care arată preocuparea pentru starea de sănătate a jucătorilor. 

În această perioadă se dispută multe concursuri pe continentul australian, din toate categoriile, iar atenția se reprtizează la orice nivel. Astfel, tocmai challenger-ul la care era înscris Kudla trebuia să se dispute inițial la Canberra, capitala Australiei, dar a fost mutat la Bendigo, aflat a circa 650 de kilometri depărtare. Dintre toate orașele afectate de incendii, Canberra are cea mai proastă calitate a aerului.

 

Legătură cu personalul medical de la Melbourne

„Am angajat resurse extra substanțiale pentru analiză, monitorizare și logistică astfel încât să asigurăm sănătatea jucătorilor, a staff-ului și a fanilor. Nu avem în plan să mutăm și alte turnee”, a declarat Craig Tiley, directorul executiv al Tennis Australia și directorul Australian Open 2020. 

„Vom avea experți în meteorologie și în calitatea aerului a fața locului pentru a analiza live toate informațiile și a evalua situația de la Melbourne Park în timp real. Ca întotdeauna, suntem în strânsă legătură cu personalul nostru medical și alți experți locali”, a detaliat Tiley, care a mai spus că prognoza pentru perioada următoare „este bună”. 

Ce măsuri se vor lua în caz de nevoie 

Marele avantaj de la Melbourne Park este acela al terenurilor. „Suntem foarte norocoși să avem trei arene cu acoperiș retractabil și opt terenuri indoor. Pe parcursul câtorva ani acest lucru ne-a permis practic să apărăm complet Australian Open de efectele condițiilor meteo potrivnice”, a spus Craig Tiley. 

„În timp ce situația de aici este neobișnuită, nu se compară în nicio măsură cu ceea ce suferă acum atât de multă lume de-a lungul și de-a latul Australiei. Echipa noastră este pregătită pentru a se folosi de evenimentele noastre, inclusiv Australian Open, pentru a strânge fonduri ca parte a efortului de la ajuta comunitățile afectate”. 

Așa arată cea mai recentă hartă a incendiilor pe teritoriul Australiei

Solidaritate în lumea tenisului: Nick Kyrgios donează

Nick Kyrgios a dat startul săptămâna trecută, pe 2 ianuarie, la o campanie emoțională de strângere de fonduri în sprijinul comunităților afectate de incendii, oameni, pompieri, animale. 

„Voi dona 200 de dolari pentru fiecare as pe care îl reușesc pe perioada acestei veri”, a scris pe Twitter australianul, iar exemplul său a fost urmat de numeroși jucători și jucătoare. Aceștia au oferit între 50 și 250 de dolari pentru așii reușiți sau au devenit creativi, punând miza pe scurte, break-uri etc. Ashleigh Barty a anunțat că va dona întregul premiu în bani din turneul de la Brisbane, ia Simona Halep a promis 200 de dolari pentru fiecare ocazie în care îi va face viața grea lui Darren Cahill în această perioadă. 

Calitatea aerului, monitorizată

Există diferite modalități pentru măsurarea calității aerului, acestea diferind în funcție de zonele planetei. Unele au o scară de la 1 la 10, cele utilizate în Canada, Hong Kong și Marea Britanie. 

În Europa, din 2006 se folosește CAQI, cu scară de 1 la 100, în timp ce SUA are AQI, cu repere cuprinse între 0 și 500. China, India, Singapore și Coreea de Sud au propriile indexuri, cu valori al căror maximum variază de la 300 la 500.

 În Australia, fiecare stat are responsabilitatea de a monitoriza calitatea aerului și de a face publice datele culese. Indexul are 6 categorii, ultima, cu peste 200, indicând o alterare periculoasă. 

 

Cum se împart nivelurile indicilor 

IntervalCalitate Recomandări
0-33Foarte bunăActivități normale
34-66BunăActivități normale
67-99Corectă  Pentru cei cu sensibilitate la poluare: reprogramarea activităților
100-149Proastă Pentru cei sensibili: anularea sau amânarea activităților
150-200Foarte proastăPentru cei sensibili: evitarea activităților susținute. Pentru rest: anularea sau amânarea activităților
+200Periculoasă Pentru cei sensibili: evitarea oricărei activități. Pentru rest: anularea sau amânarea semnificativă a activităților fizice

Dezastrul incendiilor de la Antipozi 

Începând din luna septembrie a lui 2019, Australia s-a transformat aproape în întregime într-un rug alimetat continuu de alte incendii izbucnite și de vântul care le-a întețit. 25 de persoane și peste un miliard de animale și-au pierdut viața în această perioadă, temperaturile din aer ajungând la cote record. 

În statul New South Wales, 1.588 de cămine au fost distruse și alte 653 afectate. În statul vecin Victoria, 200 de case au fost înghițite de flăcări, iar în celelalte zone alte 100. Avariile au provocat pagube de 700 de milioane de dolari australieni – 485 de milioane de dolari - , dar se așteaptă ca cifra totală să crească semnificativ. Ieri s-au înregistrat ploi în zonele cele mai lovite, New South Wales și Victoria, și temperaturile au scăzut, dar se așteaptă ca acestea să crească din nou începând de vineri. 

VEZI ȘI

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.