Bernadette Szocs, Eliza Samara, Dana Dodean Monteiro și Irina Ciobanu sunt campioane europene, dar mai au ceva emoții până să se califice la Jocurile Olimpice 2020.
Sistemul de calificare la Jocurile Olimpice a fost întotdeauna altul în întrecerea pe echipe, la tenis de masă. La fel se întâmplă și acum, pentru ediția de la Tokyo, din această vară.
Echipa feminină a României, campioană europeană anul trecut, a ratat calificarea directă la Jocurile Europene de la Minsk, acolo unde a pierdut finala contra Germaniei.
Bernadette Szocs, Eliza Samara, Dana Dodean Monteiro și Irina Ciobanu mai au însă o șansă foarte mare în turneul olimpic de calificare care va avea loc la Gondomar (Portugalia), între 22 și 26 ianuarie.
„Federația internațională a gândit un tablou de 64 de echipe. Acestea erau împărțite în 8 grupe de 8, cu meciuri eliminatorii în fiecare dintre ele. Câștigătoarele fiecăreia din cele 8 grupe obținea calificarea la Tokyo. În plus, finalistele intrau într-o nouă competiție, și de acolo învingătoarea obținea, de asemenea, ultimul bilet pentru Jocurile Olimpice. Numai că în întrecerea fetelor s-au înscris 30 de echipe. Acum, urmează să aibă loc tragerea la sorți. Vor fi șase grupe de câte 4 echipe și două grupe de câte trei echipe", a explicat Betty Romanescu, directorul de comunicare al federației române.
Cap de serie numărul 5
„Tricolorele" pot cădea așadar ori într-o serie de 4, ori în una de 3. În aceste condiții le va fi de ajuns să câștige două meciuri sau poate unul singur pentru a merge la Tokyo.
Pe baza clasamentului mondial de la această oră, România e pe locul 8 în lume și va fi cap de serie 5 la minicampionatul Mondial din Portugalia. „Sper să nu întâmpinăm probleme la calificare. Avem o echipă puternică, o echipă care, fără să ne lăudăm, e capabilă să învingă pe oricine. Dar sunt câteva adversare extrem de incomode. De exemplu, din urna a doua valorică, adversari tari pot fi Coreea de Nord, Olanda, Portugalia", a explicat Betty Romanescu.
Coreea de Nord poate fi oricând la nivelul marilor puteri asiatice, China, Japonia, Taipei, Coreea de Sud. „Problema lor e că nu participă la turnee, doar la Mondiale. Și de aici și locul mai slab în clasament. Dar Coreea de Nord e un adversar de evitat", a punctat oficialul FRTM.
Băieții, traseu mai greu
Și naționala masculină are șanse de calificare la Jocurile Olimpice. Ovidiu Ionescu, Cristian Pletea, Hunor Szocs și Rareș Șipoș nu sunt însă printre favoriți.
La masculin, au obținut deja calificarea la JO China, Germania, Japonia, Brazilia, Egipt, SUA și Australia. Celelalte 9 poziții vor fi ocupate tot în urma turneului de calificare de la Gondomar. La masculin s-au înscris 34 de echipe, împărțite și ele în 8 grupe. Vor fi probabil 6 grupe de 4 și două de 5.
„Tricolorii" se află pe locul 17 mondial și vor fi cap de serie 13 la turneul din Portugalia. Vor fi distribuiți, practic, în urna a doua valorică. Cele mai puternice echipe de la masculin vor fi, fără îndoială, Coreea de Sud, Taipei, Suedia, Franța, India, Austria, Marea Britanie și Portugalia, primii 8 capi de serie.
Ochii pe dublu mixt
România păstrează șanse considerabile să califice și un cuplu de dublu mixt pentru Tokyo 2020. Este vorba de perechea Ovidiu Ionescu / Bernadette Szocs care în acest moment se află pe locul 14 mondial.
Cum la Jocurile Olimpice vor putea participa 16 perechi, dar nu mai mult de una dintr-o țară, Ovidiu și Berni sunt practic pe locul 11, pentru că Hong Kong, Coreea de Sud și Japonia au câte două perechi în top 10.
„Mai sunt cinci turnee la dublu mixt până la 1 iunie 2020, data când se va trage linie și se vor desemna echipele participante. Ei trebuie să ia startul la toate aceste turnee", a explicat Betty Romanescu.
Tată și fiu alături
Cu o săptămână înainte de începerea turneului de la Gondomar, „tricolorii" vor pleca în Portugalia, acolo unde vor efectua o pregătire specifică. „Avem un început de an foarte solicitant, cu rapoarte zilnice, pregătire fizică. E ceva atipic față de antrenamentul general. Totul pentru a fi în cea mai bună forță și pentru a ne califica la Jocurile Olimpice", a declarat Betty Romanescu.
Lotul feminin este antrenat de Viorel Filimon, în timp ce băieții se află sub atenta supraveghere a lui Andrei Filimon, fiul tehnicianului fetelor.
7 echipesunt deja calificate pentru turneul olimpic, la feminin: China, Japonia, Germania, SUA, Egipt, Brazilia și Australia. Ultimele 9 locuri se distribuie pe 26 ianuarie
{{text}}