Alexandru Chipciu a semnat contractul cu CFR Cluj, valabil doi ani și jumătate, și va evolua în locul lui Culio, în linia de trei mijlocași. FCSB l-a mai folosit pe acea poziție în meciul de poveste cu Ajax, 2-0 la București în 2013, și a primit nota 9 pentru acea prestație.
CFR a finalizat cea mai importantă lovitură din mercato, readucerea în Liga 1 a lui Alex Chipciu. Mijlocașul s-a afirmat la FCSB, unde a petrecut cinci sezoane, și va evolua la Cluj tocmai împotriva roș-albaștrilor în duelul pentru câștigarea campionatului. Becali nu a încercat să-l repatrieze pe Alex, deși anunțase că "ușa îi va fi întotdeauna deschisă". Gigi a calculat că nu prea ar exista în echipa lui un loc de titular pentru Chipciu. Ca mijlocaș dreapta e Man, fundaș dreapta s-a impus Vali Crețu.
Chipciu, inovația lui Dan Petrescu
O astfel de competiție dificilă întâlnește ex-stelistul și în Gruia. Pe posturile pe care este el specializat, extremă și fundaș dreapta, joacă Deac, Costache, Susici, Peteleu și a mai venit și Denis Ciobotariu, un apărător central pe care Dinamo l-a consacrat în acest sezon ca "lateral". Cum îl scoate Dan Petrescu din aglomerația asta?
Sclipitor ca mijlocaș central împotriva lui Eriksen
Chipciu va fi folosit la CFR ca mijlocaș central, în locul rămas descoperit după plecarea lui Culio în Argentina. Arată ca o reprofilare forțată, din moment ce e vorba despre aducerea în centru a unui fotbalist care și-a petrecut aproape toată cariera jucând pe dreapta sau pe stânga. Alex a jucat însă pe postul pe care-l va ocupa la Cluj într-un meci de referință din istoria FCSB, în victoria cu 2-0 împotriva lui Ajax.
51 de meciuriare Alex în cupele europene, marea lor majoritate în tricoul celor de la FCSB, Ciprian Deac are 37 de apariții în competițiile intercluburi de pe continent
Partida din 2013 a fost una de poveste, roș-albaștrii pierduseră la Amsterdam cu 0-2, au egalat scorul cu victoria de la București și s-au calificat în urma loviturilor de departajare. Reghecampf l-a folosit pe Chipciu ca mijlocaș central în retur, exact în sistemul în care evoluează CFR, și prestația lui Alex a fost grozavă, a căpătat nota 9 în Gazetă!
A funcționat, așadar, excelent în condițiile în care fusese mutat doar pentru un meci, din cauza absenței lui Bourceanu și a lui Pintilii, mijlocașii centrali de bază. Mijlocașii FCSB din acea partidă: Chipciu, Prepeliță și Cristi Tănase. Adversarii lor de la Ajax: De Jong, Poulsen și Eriksen.
Cel mai bine plătit din campionat
CFR a făcut un efort ca să semneze cu Chipciu. Mijlocașul ex-FCSB devine cel mai bine plătit jucător din campionat. Va încasa 340.000 de euro în primul an, din salariu și din bonusul de instalare. Salariul lunar fix e de 20.000 de euro. Acestor sume li se mai adaugă prime pentru puncte câștigate, pentru cucerirea titlului de campion, pentru calificarea în grupe europene.
9 trofeeare în palmares Chipciu, care a câștigat titlul cu FCSB de 3 ori: 2013, 2014 și 2015
La Anderlecht primea 600.000 de euro anual și se va putea apropia de suma aceasta și la Cluj, în condiții ideale, adică îndeplinind obiectivele majore ale clubului. Campioana a îndrăznit să liciteze pentru Chipciu până la limita maximă permisă de bugetul salarial și pentru că fotbalistul a venit gratis, fără plata vreunei sume de transfer. Anderlecht nu-l mai folosea din aprilie 2018 și a acceptat să-l lase să plece oriunde fără pretenții.
Grija cea mai mare: șomează de 8 luni!
E nevoie ca Petrescu să-și demonstreze încă o dată priceperea, pentru ca Alex să revină într-o formă bună. Mijlocașul nu a mai evoluat în vreo partidă a echipelor de club din mai 2019! Atunci a apărut 14 minute pentru Sparta Praga împotriva lui Jablonec. La Sparta, unde îl împrumutase Anderlecht, a adunat în acel sezon 27 de meciuri și a înscris un gol. De cele mai multe ori a fost utilizat ca fundaș dreapta. În vara anului trecut a revenit la Anderlecht, unde nu a jucat deloc, a prins, în cel mai bun caz, un loc pe banca de rezerve. Petrescu ar trebui să-l pună pe picioare, să-l readucă în formă urgent, din moment ce campionatul va fi reluat peste două săptămâni! Pe 20 februarie continuă și parcursul european al campioanei României, cu prima manșă din duelul cu Sevilla, în "16"-imile Europa League.
Lot imens pentru meciuri mai puține
Petrescu nu mai are motive serioase să se plângă de calitatea proastă a lotului sau de împuținarea soluțiilor aflate la dispoziția lui. CFR are posibilitatea să împartă lotul în două echipe și nu arată rău nici formula rezervelor. Ba chiar mai rămân fotbaliști importanți și în afara celor două distribuții: Traore, Pereira, Sylla. Antrenorului îi va fi greu să-și mai țină toți jucătorii mulțumiți, întrucât numărul partidelor se reduce. Dacă va fi eliminată de Sevilla din Europa League, CFR va continua numai în campionat, unde va mai disputa doar 14 meciuri, cele patru rămase din sezonul regulat plus play-off.
Cea mai bună formulă a campioanei
Arlauskis - D. Ciobotariu, Vinicius, A. Burcă, Camora - Chipciu, Bordeianu, Djokovici - Deac, Omrani, Costache
Echipa rezervelor
J. Fernandez - Susici, Boli, Cestor, Peteleu - Itu, Hoban, L. Aurelio - Petrila, Țucudean, Rondon
Meciul fantastic al lui Chipciu
Steaua - Ajax 2-0
Au marcat: Latovlevici (38), Chiricheș (76)
Steaua: Tătărușanu - Râpă, Gardoș, Chiricheș, Latovlevici - Chipciu, Prepeliță (46 L. Filip), Cr. Tănase (66 Nikolici) - Ad. Popa, Rusescu, Tatu (79 Pârvulescu).
Antrenor: Laurențiu Reghecampf
Ajax: Vermeer - Van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind - De Jong, Poulsen, Eriksen - Cuenca (71 Boerrigter), Sightorsson (71 Schone), Fischer (82 Serero). Antrenor: Frank de Boer
Au transformat lovituri de departajare: Rusescu, Nikolici, L. Filip, Latovlevici / Eriksen, De Jong
Au ratat: - / Schone, Moisander
Recordurile negative ale lui Chipciu
- a marcat ultimul gol pentru o echipă de club în urmă cu 1 an și 5 luni, în august 2018, în meciul Sparta Praga - Pribram 2-2
- n-a mai jucat un meci pentru o echipă de club de 8 luni: 19 mai 2019, pentru Sparta Praga, în disputa cu Jablonec, scor 2-0
- ultimul său meci oficial e de la începutul lui septembrie, Malta - România 0-4, când a și înscris unul dintre goluri
- în actualul sezon, la Anderlecht, n-a fost folosit nici măcar 1 minut
EXPERIENȚĂ: De două ori mai selecționat decât Deac
Aducerea lui Chipciu îi ridică enorm campioanei României experiența din perspectiva fotbaliștilor care au meciuri bifate în echipa națională a țării lor. Noua achiziție a CFR-ului are nu mai puțin de 46 de partide bifate în "tricolor" și niciun alt component al lotului lui Dan Petrescu nu e aproape de el. De exemplu, Deac, mai în vârstă cu 3 ani decât Chipciu, a jucat jumătate dintre partidele pe care le are în palmares fostul jucător al FCSB.
JUCĂTOR | SELECŢII | NAŢIONALĂ |
Chipciu | 46 | România |
Hoban | 30 | România |
Deac | 23 | România |
Arlauskis | 23 | Lituania |
Traore | 10 | Coasta de Fildeș |
Țucudean | 10 | România |
Bordeianu | 2 | România |
În 5 ani, cota i-a scăzut de 5 ori
Din cauza faptului că n-a mai evoluat în ultimii 8 luni niciun meci în tricoul unei echipe de club, cota lui Chipciu s-a prăbușit. În prezent, el e evaluat la numai 800.000 de euro. De 5 ori mai puțin decât nivelul pe care îl atingea în decembrie 2015, atunci când încă era la FCSB și câștigase al treilea titlu consecutiv, în 2014-2015, cu Costel Gâlcă pe bancă.
PRECEDENT: Și Dică a "trădat" FCSB
Chipciu nu este primul fotbalist care se declarase un mare stelist, dar care ajunge, după o experiență eșuată în străinătate, să se întoarcă la una dintre rivalele tradiționale ale FCSB-ului. Nicolae Dică jucase și el în roș-albastru timp de 4 ani și jumătate, apoi a plecat în Serie A, la Catania, dar în ianuarie 2010 a acceptat să dea curs ofertei de la CFR. Cu el în echipă, trupa din Gruia a câștigat campionatul, iar Dică a plecat după numai 6 luni, iar după încă 5-6 luni în Turcia, a revenit la FCSB, cu care a câștigat Cupa României în 2011.
SONDAJ: E cea mai tare achiziție a iernii?
GSP.ro a inițiat începând de ieri un sondaj de opinie în care cititorii sunt invitați să voteze care este cel mai bun transfer realizat de echipele care se află acum pe locurile de play-off. Chipciu își dispută primul loc cu Dan Nistor, pe care U Craiova l-a cumpărat de la Dinamo pentru doar 260.000 de euro.
Care ți se pare cel mai reușit transfer al iernii de până acum?
Chipciu 40%
Nistor 40%
Olaru 13%
Takayuki 4%
Hora 2%
A. Chițu 1%
{{text}}