Anul acesta, doar 3 jucătoare române au intrat direct pe tabloul principal de la Melbourne, cea mai palidă reprezentare din 2009 încoace.
Ultimul deceniu a obișnuit cu o prezență bogată a româncelor pe tablourile turneelor majore, în mod constant una dintre națiunile cel mai bine situate, mai ales în raport cu țările puternice, care au în general un număr mai mare de sportivi indiferent de disciplină. Australian Open, primul concurs de Grand Slam din sezon, a deschis de fiecare dată lista și statistica alăturată. Și au fost câțiva ani în care pe grila principală de la Melbourne s-au aflat și câte 6 românce! Toate cu locul asigurat în mod direct.
Unul dintre acești ani a fost cel precedent, 2019, când Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Irina Begu, Ana Bogdan, Sorana Cîrstea și Monica Niculescu au luat startul sub soarele australian. Ele ocupau, în ordine, locurile 1, 26, 70, 82, 84 și 99 în ierarhia mondială la startul turneului. În calificări a intrat o singură jucătoare tricoloră, Irina Bara, care însă nu a trecut de primul tur. Alte sezoane la fel de eficiente au fost 2018, 2013 și 2012. De asemenea, 5 românce au mai intrat în mod direct pe tabloul de la Antipozi în 2017, 2016, 2015, 2011 și 2010.
7 în calificări
Lucrurile s-au schimbat însă în 2020. De data aceasta, doar 3 românce au avut acces nemijlocit la Australian Open: Simona Halep, Sorana Cîrstea și Irina Begu. Ceva ce nu se mai întâlnise din 2009 la turneul de la Melbourne, când era vorba despre Cîrstea, Niculescu și Edina Gallovits. În calificări, în schimb, s-au înscris mai multe decât de obicei, 7!
Monica Niculescu, cap de serie 20, și-a asigurat deja prezența pe tabloul mare, cu victorii la Anhelina Kalinina (Ucr), 7-6 (7), 6-2, Viktoria Tomova (Bul), 1-6, 6-1, 6-4, și Stefanie Voegele (Elv), 6-2, 3-6, 6-4. I se poate alătura și Elena-Gabriela Ruse, care a avansat și ea până la meciul decisiv, trecând de Usue Maitane Arconada (SUA), 6-7 (5), 7-5, 6-4, și Nuria Parrizas Diaz (Spa), 6-3, 7-5.
Ana Bogdan, favorită principală, s-a oprit în ultima rundă, învinsă de Ann Li (SUA, 31), 5-7, 7-6 (9), 6-2, Laura Paar și Irina Bara s-au înfruntat în turul inaugural, prima ieșind învingătoare, 7-6 (6), 6-2, dar cedând la obstacolul următor. Patricia Țig, cap de serie 7, și Jaqueline Cristian nu au trecut de turul 1.
Wimbledon, un reper
Semne că grupul româncelor calificate direct pe tablourile majore se subțiază au apărut de anul trecut, de la Wimbledon. Pe iarba londoneză au intrat atunci Halep, cea care avea să și câștige titlul, Buzărnescu și Cîrstea. Niculescu a obținut biletul grație unui wild card acordat de organizatori, iar Ana Bogdan și Elena-Gabriela Ruse au depășit cele trei tururi de calificări. Tendința însă e vizibilă și poate fi stopată printr-o revitalizare a formei de joc în cazul unor sportive, ca și prin ascensiunea altora, mai puțin experimentate deocamdată. Ce va fi mai departe în 2020? Rămâne de văzut.
"Cea mai bună evouție"
Novak Djokovici a revenit la Melbourne pentru a-și apăra titlul cucerit anul trecut, după ce timp de doi ani învingătorul de la Antipozi fusese Roger Federer, 2017 și 2018. În 2019 însă, sârbul a avut o evoluție ca în vremurile de vârf, culminând cu o finală aproape impecabilă în fața lui Rafael Nadal, de care a trecut cu 6-3, 6-2, 6-3. "A fost probabil cea mai bună evoluție într-o finală de Grand Slam din toată cariera mea, din punctul de vedere al calității tenisului arătat de mine. Rafa era într-o formă grozavă, nu cedase niciun set pe durata turneului, dar felul în care am jucat a fost incredibil. M-am simțit foarte mândru, apoi, evident, am tot încercat să rememorez, să retrăiesc acele momente. A fost una dintre acele zile în care totul merge perfect. Ești într-un flux și joci la cel mai bun nivel al tău", a spus Novak la Melbourne.
Revenire amânată
Andy Murray, cel care anul trecut, la Melbourne, părea că a pus capăt carierei sale, spera să poată juca în 2020. Britanicul a făcut în 2019 o intervenție de resurfacing la șoldul dureros, iar pe final de sezon a cucerit titlul la Anvers. Alte probleme medicale l-au asaltat însă pe fostul lider ATP, de data aceasta la pelvis. Va lipsi nu doar de la Australian Open, ci a fost nevoit să se retragă și de la Montpellier și Rotterdam, turnee la care era înscris în luna februarie. "Îmi voi asculta corpul și voi reveni pe teren pentru a juca atunci când va fi momentul potrivit", a spus jucătorul în vârstă de 32 de ani.
{{text}}