GSP special   •   Diverse   •   INTERVIU EXCLUSIV

EXCLUSIV // VIDEO Ministrul Ionuț Stroe nu e de acord cu ce face Viktor Orban, premierul Ungariei: „N-aș împrumuta modelul maghiar de clasificare, ca să nu-i zic discriminare"

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  luni, 20 ianuarie 2020

INTERVIU GSP. Ionuț Stroe, șeful sportului românesc, aprobă politica Guvernului de la Budapesta din a face o prioritate din sport, dar respinge strategia lui Viktor Orban de alege câteva discipline sportive, de tradiție, în care să se investească masiv.

-  Domnule Stroe, avem un exemplu, chiar lângă noi, modul în care Ungaria și-a făcut un obiectiv național din a investi în sport și chiar a ales 5-6 sporturi, unde au tradiție, pe care să le susțină masiv. E de urmat ce face Viktor Orban?

- Modelul maghiar este unul de apreciat în sensul definirii sportului ca prioritate națională. Ceea ce nu aș împrumuta de la maghiari este clasificare pe care au făcut-o! Ca să nu-i zic discriminare.

 

- Dar...

- Sportul de masă definit de mine ca obiectiv strategic sau de siguranță națională, cu ghilimelele de rigoare, este să-l faci să aibă o ofertă diversificată adresată tuturor iubitorilor de sport sau tuturor celor care vor să practice sportul cu șanse reale. Cele șase discipline evidențiate și prioritizate de vecinii noștri sunt sporturi cu potențial în zona lor, dar practic această strategie pune accentul doar pe înalta performanță. Poate că așteptările lor, evident, sunt legate de rezultate concrete. La handbal, la fotbal, dar și alte sporturi.


 

"Vă spun un lucru! Haideți să reușim să abandonăm ideea depedenței sportului față de stat. Pentru că, într-adevăr în aceste momente de maximă dificultate financiară, sportul în România este dependent de resursa bugetară"

Ionuț Stroe, ministru

- Deci nu sunteți pentru o astfel de strategie, să susținem și noi în mod deosebit 5-6 discipline la care am avut de-a lungul anilor rezultate mari?

- Eu n-aș merge pe această logică de creștere a sportului, aș sprijini toate sporturile. Evident că de acolo se vor desprinde ulterior sporturile cu potențial. În România, la fotbal sunt 250.000 de copii încadrați. Este o resursă senzațională, dar nu putem compara fotbalul cu altă disciplină ca popularitate sau practicanți. Să zicem că am stabili doar fotbalul ca fiind de interes public și național. În acest mod n-am sacrifica posibilitatea altora de a se înscrie la alte sporturi?

- Credeți că ceea ce spuneți în raportul fotbal vs altă disciplină vă va atrage contestatari?

- Nu trebuie să deranjeze pe nimeni această competiție. Sporturile au un anumit grad de popularitate. Unele sunt de echipă, unele individuale, nu toate sunt la fel de spectaculoase. Nu pot să fiu de acord să punem problema de genul "acestea 6 sunt sporturi naționale, punct! Nu, în niciun caz". Eu n-aș merge pe o asemenea clasificare. Apropo de finanțare poți în a te gândi de a separa bugetele pentru anumite sporturi. Să nu lași iluzia că ai putea și tu la rândul tău cu disciplina ta să beneficiezi de aceiași bani. Inevitabil federațiile se compară între ele ca buget.


Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.