Liga 1

Dan Petrescu ia titluri, Gigi Becali crește copii » Cealaltă dimensiune a rivalității CFR Cluj - FCSB: campioana, printre cele mai „bătrâne” echipe din Europa!

Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu  —  luni, 20 ianuarie 2020

CFR Cluj, favorita la titlu, e printre cele mai bătrâne echipe din Europa. Clujenii și-au construit un lot în vârstă, cu care sunt obligați să câștige, în timp ce Gigi Becali are două opțiuni: să învingă sau să vândă jucătorii tineri pe care îi rulează de doi ani. 

Clujul l-a repatriat pe Alex Chipciu, un veteran de care Becali s-a ferit tocmai din cauza vârstei lui, și transferul internaționalului român confirmă faptul că rivalele FCSB și CFR nu sunt numai două cluburi diferite, sunt două afaceri diferite.

Ardelenii țin să câștige acum campionatul și să fie în grupele unei cupe europene, bucureștenii și-au creat o plasă de siguranță pentru cazul în care nu reușesc să se impună pe teren: au în echipă mulți tineri pe care îi pot vinde ca să echilibreze bugetul.  

„Bătrâna doamnă” de la CFR Cluj

Nu e numai o impresie separarea aceasta, datele exacte o ilustrează clar: CFR este formația din România cu cea mai ridicată medie de vârstă, 29,3 ani. FCSB e a patra din Liga 1 într-o ierarhie a tinereții. 26 de ani constituie vârsta medie a roș-albaștrilor. Echipe mai tinere decât a lui Becali sunt Chindia, Craiova și Viitorul. Oamenii lui Hagi au, de departe, cea mai scăzută medie, 24,1 ani.

 Trupa lui Petrescu e remarcabilă la nivel european la capitolul "bătrânețe", fiindcă doar 16 formații de pe continent au vârste mai înaintate. Studiul realizat de Football Observatory i-a luat în calcul doar pe jucătorii folosiți în meciurile oficiale, nu a ținut cont și de tinerii legitimați, înscriși la Liga Profesionistă în loturi, dar păstrați pe bancă sau în tribună în timpul partidelor. 

FRF i-a întinerit cu forța 

Atât de bătrână e campioana României, încât Chipciu, la 30 de ani ai lui, va reduce media vârstei întregii formații! Care e explicația? 

Internaționalul român îl va înlocui în formula de bază pe Juan Culio, revenit în Argentina, un mijlocaș mai mare decât Alex cu șase ani. Media CFR-ului, 29,3, ar fi putut fi mai mare, dacă FRF nu i-ar fi obligat pe ardeleni să folosească doi fotbaliști eligibili U21. Așa au prins locuri în echipă Itu și Costache și a mai fost testat și Pașcanu, spre finalul anului. 

Campioana a mai adus o soluție pentru respectarea regulii, pe Denis Ciobotariu, un fundaș cumpărat de la Dinamo cu 150.000 de euro. Ciobi ocupă locul din lot de pe care a dispărut Pașcanu, împrumutat la FC Voluntari. 

Petrescu s-a plâns de câteva ori de-a lungul stagiunii că e forțat să folosească tineri: "Din cauza acestei reguli a Federației nu pot să folosesc în campionat aceeași formație pe care o am în meciurile din Europa League!". 

Fără să fi existat regula, CFR ar fi putut deveni chiar cea mai bătrână echipă din Europa!

"Eu am fost angajat la CFR ca să obțin rezultate în campionat și în Europa, nu ca să cresc jucători! Regula U21 mă împiedică să trimit pe teren echipa cea mai bună"  - Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj

Gigi Becali: "Eu fac profit oricum, ei riscă falimentul!" 

Becali e convins că strategia lui e corectă, nu a Clujului: "Pentru CFR ar fi dezastru să nu prindă grupe de Europa League și în sezonul viitor! Patronul de acolo, Varga, mai are de recuperat  20 de milioane de euro și n-o să mai dea bani, e risc de faliment dacă ratează Europa! 

Eu nu am problema asta, eu pot să vând oricând jucători de zeci de milioane de euro. Man, Coman, Moruțan îmi pot produce bani mulți, nu depind de rezultate așa cum depinde CFR". 

Gigi crede că nici contractul de sponsorizare pe care campioana e aproape să-l semneze cu o societate din grupul Tesla nu modifică situația: "E vorba despre opt milioane de euro pe an, da? Ce poate să facă CFR cu opt milioane, când eu am fotbaliști de multe zeci de milioane? Averea mea e cu mult mai mare decât e sponsorizarea lor! 

Și, oricum, nu e sponsorizare, de fapt, sunt tot banii lui Varga dați ca sponsorizare ca să scape de sancțiuni pentru nerespectarea fair-play-ului financiar". Campioana a fost amendată de UEFA cu 200.000 de euro pentru nerespectarea fair-play-ului financiar. Abaterea comisă: s-a îndatorat prea mult. Majoritatea datoriilor sunt tocmai către Nelu Varga, patronul neoficial al clubului. 

  • foto: sportpictures.eu

VIDEO // Florinel Coman: „Nu sunt transfermarkt ca să spun cât valorez”

Vezi și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.