Ionuț Stroe, noul ministru liberal al Ministerului Tineretului și Sportului, vorbește în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor despre sumele de bani oferite federațiilor sportive din România pentru 2020.
Acesta a dezvăluit că va analiza lunar cum cheltuiesc federaţiile banii alocaţi de la buget, precizând că e disponibil să mărească bugetele unor federaţii, dacă va fi nevoie.
- Domnule Stroe, cât de imparțial puteți fi dumneavoastră, un om politic și numit de partid, atunci când împărțiți banii? Nu trebuie să țineți cont și de zona politică?
- Să știți că există criterii clar definite de o metodologie după care se împart acești bani. Aceste criterii sunt puse în aplicare de o comisie tehnică pe care o organizăm aici, la MTS. O comisie care evaluează cererile de finanțare ale federațiilor. Care solicită sprijin din banii publici. Decizia nu o ia niciun ministru! Tot ce s-a făcut e în urma unor evaluări concrete și care se regăsește aici, la minister, în cel mai transpartent mod. Procesul a început anul trecut când am întrebat dacă vreodată federațiile au făcut propuneri în legătură cu această metodologie.
- Deci...
- În luna noiembrie, pe repede înainte am consultat federațiile în mod transparent. Le-am solicitat propuneri care să vină să-i ajute și să fluidizeze această finanțare. Am făcut un ordin de ministru și am trecut în faza a doua cerându-le cereri de finanțare. Tocmai ca să-mi dea posibilitatea în ianuarie să pot să avansez sume în faza inițială. În niciun caz un ministru numit politic nu le-a decis! Și puteți să întrebați.
- Știți că au fost astfel de cazuri?
- Eu o afirm public, fără nicio reținere. Nu eu stabilesc sumele, așa cum s-a întâmplat în trecut.
"Am rezolvat problema și cu doamna Lipă, care se arăta nemulțumită de cât a primit federația de canotaj. Cât voi ocupa acest fotoliu de ministru, nu va exista sport în România din categoria celor care participă la Olimpiadă care să aibă sincope în finanțare!"
- Ionuț Stroe, ministru Sportului
- Bugetele n-au ținut cont măcar de faptul că suntem într-un an olimpic și anumite sporturi vor avea reprezentare la Tokyo?
- Aceste sume sunt practic niște bugete în prima fază, care să asigure finanțare tuturor federațiilor și nu iau ca reper Jocurile Olimpice. După Jocuri le vom reevalua și va veni și rectificarea bugetară care va oferi tuturor banii de care au nevoie. Îmi pare rău că nu s-a înțeles că acest bugete sunt ale bunelor intenții și pot fi suplimentate ulterior. Mai spun un lucru care a deranjat! Monitorizarea la sânge a modului în care se cheltuiesc banii nu e nimic altceva decât o încercare de a drămui în cel mai eficient mod resursa existentă. Și se va materializa sub forma unor economi pe care le vom face.
- Deci, pe lângă sumele alocate, Federațiile mai pot să primească bani!
- Da și îmi pare rău că nu s-a înțeles că aceste bugete sunt ale bunelor intenții și pot fi suplimentate ulterior urmare a unor chestiuni concrete. Vreau să fac și un buget al competițiilor internaționale organizate în România. Este interesul statului să se promoveze în cel mai bun și eficient mod posibil. La fel putem avea resursa financiară ulterioară din zona privată. Îmi pare rău că o spun, oamenii nu pun importanță pe marketarea sportului. Pe posibilitatea de a trage și de acolo.
- Apropo de faptul că trebuie ca toate federațiile să primească bani de la stat, e corect ca un resort, să zicem dans sportiv, să fie judecat la fel precum o federație care a adus medalii olimpice și, implicit, notorietate României?
- Sunt mai multe criterii când se face bugetul. Nu doar numărul de practicanți. Cifra celor care practică un sport este importantă, dar nu determinantă. Gândiți-vă câți canotori avem și este sportul cu care ne mândrim și de la care avem cele mai mari așteptări. Dacă ar fi să judecăm după numărul de practicanți, s-ar putea să avem bugete mai mici. Dar nu acesta este criteriul.
- Pe viitor...
- Am vorbit la COSR și le-am transmis că vreau să avem bilunar o întâlnire cu Federațiile deja calificate la Tokyo și cu cele cu șanse de calificare. Trebuie sprijinite federațiile aflate în competiții. Vreau aceste întâlniri aici la mine la birou și să mă informeze de nevoile acute pe care le au. De problemele punctuale cu chestiuni importante și relevante. Nu vreau să perturbăm participarea noastră la Jocurile Olimpice. Până la Tokyo ne vom vedea aici bilunar cu toate federațiile.
"Oricum eu mai am păstrați bani. Zece la sută pentru că legea îmi cere acest lucru. Mai avem și-o resursă mică prin care putem să completăm. Deci nu trebuie să dramatizăm!"
- Ionuț Stroe, ministrul Sportului
{{text}}