La 33 de ani, Ionuț Larie, fundașul central al lui Gaz Metan, nu e cu gândul la retragere. Povestește cu bucurie despre perioada petrecută la FCSB, unde spune că „m-am simțit fotbalist”. Își aduce aminte și seara de după penalty-ul cu Viitorul, care a luat titlul roș-albaștrilor în favoarea dobrogenilor.
- Ionuț, cum vă faceți calculele pentru ultimele 4 meciuri din sezonul regulat? Urmează pentru voi 4 meciuri tari...
- Așa e, cred că și cu Clinceniul va fi foarte greu. Sunt 4 finale, sperăm să facem cât mai multe puncte, puncte suficiente care să ne asigure locul de play-off, pentru că ăsta este obiectivul pe care noi îl avem.
- Care ar fi echipele pe care le iei în discuție pentru play-off?
- Cred că noi, Viitorul și Botoșani suntem cele care se vor bate pentru două locuri.
- Dinamo?
- Este foarte greu pentru ei din cauza diferenței de puncte până la noi. Sigur, dacă ei își câștigă toate meciurile, toate cele 4, e posibil să se găsească în play-off la finalul sezonului regulat. Depind mult de această pauză, cum se pregătesc aici. Dacă domnul Uhrin pregătește bine echipa și vor fi în formă atunci, orice este posibil. Teoretic, și Dinamo este o candidată, însă eu văd lupta între cele 3 amintite mai devreme.
Ionuț Larie: „Suntem neam de dinamoviști"
- Tu chiar ai fost la un moment dat în cărți să ajungi la Dinamo.
- Nu știu cât am fost în cărți. Am avut vreo două discuții cu Ionel Dănciulescu. M-a întrebat dacă vreau să vin, am zis că da. Asta a fost toată discuția. Am vorbit cu Dănciulescu în ultimele luni de contract de la CFR. Și cu domnul Miriuță discutasem. Înainte să ajung la FCSB, cu o lună sau două înainte vorbisem cu Dinamo. Nu știu dacă a fost bine sau rău că nu am mers. N-am ce să spun mai departe pentru că n-a fost o ofertă concretă.
- Cât de mult ți-ai fi dorit acolo, pentru că ai fost dinamovist sau ești dinamovist, nu?
- Până la 18 ani am fost dinamovist pentru că am copilărit într-o familie de dinamoviști. Tot neamul meu e fan Dinamo, unchii, verișorii. Toți sunt fani înfocați. Dar de când am ajuns la echipa mare a Farului, am lăsat-o mai moale. Iar de când am mers la Viitorul... Acolo chiar n-am mai avut vreo preferință. Nici acum nu mai am.
- Ca un copil care a ținut cu Dinamo, îți vine să crezi ce se întâmplă cu unul dintre brandurile importante ale României?
- Când m-am apucat de fotbal mi-am dorit să ajung la echipa mare a Farului. Ca să joc meciuri pe Giulești, în Ștefan cel Mare și pe Ghencea. Să văd care e acel sentiment. Dinamo, Rapid și Steaua umpleau stadioanele când eram copil. Acum, Rapidul se zbate în Liga a 2-a, Dinamo are o situație grea, Steaua e împărțită. E diferență mare față de momentul în care eu m-am apucat de fotbal. La toate echipele, nu numai la cele mari. Erau echipe cu fani, echipe de tradiție...
- E diferență și față de acum 10 ani...
- Țin minte un meci pe stadionul Farul. Prima dată când eu m-am dus acolo. Farul o bătuse pe Dinamo 2-0 în august. Stadionul era plin, nu știu câți încăpeau acolo, 14.000-15.000. Atunci m-am apucat de fotbal. Aveam 6 ani.
Ionuț Larie: „La FCSB m-am simțit fotbalist"
- Ai jucat la FCSB, ai simțit vreodată că nu antrenorul face echipa, ci patronul?
- Da! Am simțit! De asta am și ales să plec. Mă antrenam foarte bine, mă lăudau și colegii, chiar și antrenorii. Am văzut o dată, de două ori sau de trei ori că nu mai prind lotul... Sunt un tip care spune lucrurilor pe nume. M-am dus să vorbesc cu patronul. M-a înțeles, eu l-am înțeles pe el.
- Cum a fost discuția asta cu Gigi Becali?
- Foarte scurtă! I-am zis să încheiem colaborarea dacă nu mai este nevoie de mine. A zis „Bine, tată". Am fost la el la palat. Nu cred că am stat 10 minute. I-am zis că-s dispus să plec fără nicio pretenție financiară. Când se termină sezonul i-am zis că-mi iau bagajul și plec.
- Ce a reprezentat pentru tine acea experiență? Ai trece-o la pozitive sau negative?
- Prima perioadă clar la cele pozitive. Pentru că am fost în Europa League, am jucat multe meciuri foarte tari, bune. Am simțit oarecum că sunt fotbalist. Pentru că oriunde mergeam, în deplasări, aveam stadionul plin. Și acasă am avut meciuri cu foarte mulți oameni în tribune. Dar e mai greu să umpli Arena Națională. Dar ce a fost în deplasare... Niciodată nu mi s-a întâmplat asta, stadionul era plin ochi.
- Acele momente când sunteți asaltați de fani te ajută să simți asta?
- Te simți fotbalist de când te duci. Când am văzut că-s 4 masori. Mai mulți ca oriunde. Noi avem doi. La unele este doar unul. Când m-am dus și am văzut 4-5, mi-am dat seama că aici este profesionalism 100%.
- Atunci de ce nu vine titlul?
- Au avut și ghinion. Mereu s-a ales opțiunea de a face o figură bună în Europa. Și campionatul a fost pe locul 2. Cred că s-a greșit puțin aici. A fost greu de recuperat apoi. Și o parte mai proastă, dacă-i pot spune așa, CFR s-a întărit bine de la an la an.
- Pe cine vezi favorită dintre cele două?
- Cred că nu e nicio favorită clară. CFR joacă bine, dar și FCSB și-a revenit și chiar joacă un fotbal plăcut. Cred că ele două se vor bate la titlu. Nu e de ignorat Astra, poate și Craiova. Și Viitorul! Noi dacă ajungem în play-off putem spune că e un an reușit, cu o performanță importantă. Ce-om face în play-off vom vedea.
- Crezi că Bogdan Vintilă face echipa? Sau i se mai șoptește?
- În mare măsură cred că el o face. Poate îi mai spune patronul că azi vrea să joace x sau y. Poate... Dar în mare parte antrenorul. Împreună cu MM, cu toți cei de pe acolo. Toți decid!
- Ai fost acolo, ai jucat acolo, sunt fotbaliști cotați cu adevărat la 20, 40 de milioane?
- Sumele care se vehiculează sunt exagerate pentru România. Dacă am fi jucat într-un campionat din Vest, băieții care sunt tineri cred că meritau banii ăștia. Mă refer la Coman, Man, Tănase, Moruțan și cine mai e pe acolo. Din România e mai greu să pleci pe sume așa mari. Mai ales că n-au prins grupele Europa League anul acesta. Dacă mai fac o figură frumoasă acolo, la anul, poate mai au o șansă. E greu să te afirmi să pleci pe banii ăștia doar de pe plan intern.
Ionuț Larie: „Primeam mesaje să jucăm corect"
- Ionuț, tu când ai plecat la FCSB mai era de jucat o etapă, acel Viitorul - CFR în care tu ai făcut penalty. Ce s-a întâmplat, ai ceva de lămurit?
- Când am semnat mai erau două zile până la meci. Din păcate, am pierdut meciul, am mai făcut și penalty. Tot ce am vrut eu, dar și colegii mei, a fost să ieșim cu capul sus. Pentru că nu numai eu, ci mai multă lume a primit mesaje să jucăm corect meciul. Am și făcut-o! Ne doream să ieșim cu capul sus pentru că cu o etapă în urmă pierduserăm acasă 0-3 cu Craiova, la fel cu Dinamo, tot 0-3, cu două etape în urmă și voiam să terminăm sezonul cu capul sus.
- Ai spus că ați primit mesaje, de la cine?
- De la toată lumea. „Băi, jucați corect!". „Da, jucăm corect". Lume din fotbal...
- Gigi Becali ți-a reproșat ceva după acest meci?
- Nu, nimic! Nu cred că au pierdut acolo campionatul. În ultimul meci. Nimeni nu mi-a reproșat nimic. De la meciul acela am plecat cu autocarul la Cluj, un drum lung. Și numai la penalty m-am gândit, la cum se va comporta lumea cu mine când voi ajunge la FCSB. Dar după acea zi, am și vorbit cu doi prieteni care m-au ajutat să merg la FCSB și mi-au zis să stau liniștit. N-am avut nicio problemă acolo, n-am primit niciun reproș.
„Pe 5 milioane de euro se poate pleca din România. Lejer, zic eu. Nu doar de la FCSB, ci și din alte părți. De fapt, până în 10 milioane se poate, dar ce depășește 10 e foarte greu"
Ionuț Larie, fundaș Gaz Metan
„Farul a făcut meciuri mari cu Dinamo, cu Rapidul. Pe Rapid i-a încurcat o dată în lupta pentru titlu. Cred că și cu Steaua au fost meciuri decente. A fost o echipă bună, cel puțin cât am fost eu junior acolo, a fost o echipă bunicică"
Ionuț Larie, fundaș Gaz Metan
24 de meciuria strâns Larie la FCSB în toate competițiile, a marcat o dată, în succesul cu Poli, 7-0
121 de partidea adunat stoperul din Constanța la CFR, fiind clubul pentru care a jucat cel mai mult
{{text}}