Mercato de iarnă în Liga 1 s-a înclinat către vânzări de jucători în campionatul maghiar. Legiunea română a ajuns acum la 11 nume în prima divizie ungară, care propune condiții competiționale peste cele din România.
Piața transferurilor din această iarnă n-a adus în L1 mutări spectaculoase în materie de vânzări externe, dar a propus un trend neașteptat: plecări spre Ungaria. Viitorul i-a cedat pe francezul Houri (Mol Vidi) și pe Calcan (Ujpest), Steliano Filip a ajuns și el tot la Ujpest, după ce s-a despărțit amiabil de clubul lui Hagi, iar Peteleu, disponibilizat de CFR Cluj, e în tratative avansate cu Kisvarda.
Divizia ungară, de interes pentru jucătorii din Liga 1
Campionatul maghiar a devenit destinația externă preferată în actualul mercato, iar porțile nu sunt închise și există încă jucători români în negocieri pentru a merge tot în NB I, denumirea prescurtată a primei ligi din țara vecină. Legiunea carpatină a ajuns deja la 11 nume, Ungaria fiind campionatul străin cu cei mai mulți fotbaliști români înregimentați.
„Infrastructură, seriozitate, expunere mai bună"
Impresarul orădean Sergiu Bodea, de la agenția Global Sport Management, omul care a intermediat transferurile tripletei Houri – Calcan – Filip, pune mișcările pe seama mai multor factori: „Infrastructură net superioară României, condiții de pregătire de top, servicii medicale extraordinare pentru jucători și seriozitate totală în ce privește plata salariilor și a primelor. În plus, am rămas și eu impresionat cât de mulți scouteri din întreaga Europă sunt prezenți la meciurile disputate la Budapesta. Asta înseamnă o șansă mai mare în special pentru tineri să fie remarcați, monitorizați mai facil și, în acest fel, să poată prinde în scurt timp un contract mai bun în vestul continentului".
Au scăzut taxele, au crescut salariile
Nu sunt însă singurele argumente. O altă explicație solidă vine tot de pe tărâm financiar. În urma unor legi speciale ale Guvernului de la Budapesta, taxele în fotbal, în sport, în general, au devenit mai blânde în ultimii doi ani și jumătate.
Asta s-a tradus prin faptul că, în sezonul 2018/2019, salariile plătite de cele 12 cluburi din NB I au ajuns la circa 56 de milioane de euro, cu 12% mai mult decât în anul anterior. Iar trendul crescător se respectă și pentru campionatul în curs. Media salariilor/echipă ajunge, prin urmare, la circa 4,7 milioane de euro pe an, ceea ce, potrivit rapoartelor UEFA, înseamnă cu un milion mai mult decât în Liga 1 din România.
Foști și actuali internaționali pe listă
Din grupul jucătorilor români, Adrian Rus e cel mai în vogă. Devenit titular în prima reprezentativă, stoperul lui MOL Vidi a ajuns între timp om de bază și la formația de club, unde a traversat anul trecut o perioadă delicată din cauza presiunilor maghiarilor de a evolua pentru naționala de la Budapesta.
Urmează Gicu Grozav, care e al doilea golgeter la zi în NB I, cu 7 goluri în tricoul lui Kisvarda, fiind devansat cu o lungime doar de Feczesin de la Ujpest. De asemenea, Steliano Filip visează să-și restarteze cariera în Ungaria și să reintre în circuitul „tricolorilor", pentru care a evoluat ultima dată în noiembrie 2016.
Fost internațional U17/U18, Nandor Tamas a preferat să continue la Academia Puskas și a decis între timp să joace pentru Ungaria în dauna României. Și Bumba a cochetat cu echipele naționale, fiind o prezență constantă la loturile juvenile, plus o selecție în echipa mare.
Adversari în barajul pentru Euro
Ungaria ar putea fi adversara României pe drumul spre Euro 2020. Dacă „tricolorii" vor reuși să treacă de Islanda în primul meci din play-off-ul Ligii Națiunilor, iar maghiarii vor învinge Bulgaria acasă, cele două reprezentative se vor întâlni în meciul decisiv de baraj pentru calificarea la CE. Partida ar avea loc la Budapesta, pe 31 martie.
60.000 de europe lună e cel mai mare salariu plătit în NB I, beneficiarul fiind brazilianul Isael (Ferencvaros): în Liga 1 cele mai mari contracte le au Chipciu (CFR Cluj) și Manea (FCSB), câte 30.000 de euro/lună
8 milioane de euroa fost bugetul de salarii al lui Ferencvaros în sezonul trecut al NB I, în timp ce recordul în L1 e deținut de CFR Cluj, cu 6 milioane de euro
189 de meciuriîn prima divizie maghiară a jucat Sorin Botiș în perioada 2004-2012, fiind pe locul 6 în topul all-time al prezențelor fotbaliștilor străini în liga vecină: a evoluat pentru Ferencvaros (1 titlu, 1 Cupă), Zalaegerszeg și Honved
3e locul pe care-l ocupă România în topul țărilor care au în prezent jucători în prima ligă maghiară, înainte aflându-se doar Ucraina (16 fotbaliști) și Serbia (15)
{{text}}