Vineri, 31 ianuarie, de la ora 20:00, confruntarea dintre Universitatea Craiova și Gaz Metan Mediaș va deschide în mod oficial anul fotbalistic 2020 în fotbalul autohton. Mai sunt patru etape de jucat din sezonul regulat, iar lupta pentru toate zonele clasamentului pare mai tensionată decât oricând.
Deschide cont la Superbet și pariază pe cele mai tari meciuri din fotbal!
Pe de-o parte, FCSB, Astra și Craiova sunt disperate să rămână în trena campioanei en-titre CFR, cea care pare tot mai puternică. În zona mediană, Gaz Metan Mediaș și FC Botoșani speră la prima prezență în ”play-off”. Tot acolo, Dinamo este într-un tumult total, perspectivele fiindu-i cel puțin descurajante din punct de vedere financiar și sportiv.
În subsolul clasamentului, FC Voluntari, marele ”loser” din sezonul de toamnă, speră să se salveze, ca în fiecare an, pe final.
Vezi acum cele mai bune cote, la cele mai așteptate meciuri din weekend!
„Hiturile” perioadei de mercato, la echipele de top
Cu siguranță, liderul CFR Cluj este cea mai eficientă grupare în zona transferurilor. Alex Chipciu a fost marea lovitură din această iarnă, fostul jucător ”roș-albastru” fiind repatriat de la Sparta Praga. Formația lui Dan Petrescu l-a păstrat pe Omrani, în ciuda ofertelor din vest, iar Țucudean pare să fie arma secretă a lui Dan Petrescu. Golgeterul de anul trecut va reveni după problemele medicale pe care le-a avut. Ardelenii l-au mai cumpărat și pe tânărul fundaș Ciobotariu, de la Dinamo, cimentându-și plutonul de jucători U21.
Cum răspund rivalele? FCSB l-a adus pe mijlocașul internațional U21 Olaru, cumpărat de la Gaz Metan Mediaș, iar stoperul Miron, de la FC Botoșani, va veni înaintea începerii stagiunii de ”play-off”. Universitatea Craiova a dat o lovitură de imagine prin achiziționarea dinamovistului Dan Nistor, dar pare dezorientată după ce tehnicianul Victor Pițurcă a plecat, în locul lui rămânând Corneliu Papură. Astra i-a recuperat pe Seto Takayuki și Fatai, doi dintre jucătorii ei exponențiali din urmă cu câțiva ani. Totodată, dunărenii au realizat o mutare surprinzătoare, achiziționându-l pe tânărul mijlocaș craiovean Baicu. Foarte importantă este rămânerea vedetelor Budescu și Alibec.
Instalează gratuit cea mai folosită aplicație de pariuri sportive din România, aplicația Superbet!
Hora, Ganea și Dugandzic, pentru ”play-off”
După cum stau lucrurile după 22 de runde, Gaz Metan, Viitorul și Botoșani se vor bate pentru locurile 5 și 6, ultimele din paradisul ”play-off”-ului. Medieșenii au compensat plecarea lui Olaru la FCSB prin semnarea fostului ”roș-albastru” Hora. Viitorul a renunțat la Eric, Steliano Filip, Calcan și Cojocaru, dar i-a repatriat pe fundașul Ganea (Athletic Bilbao) și Chițu (Daejeon Citizen – Coreea de Sud). Botoșaniul pare că a reușit un alt transfer interesant, atacantul Dugandzic de la Osijek (Croația), dar a pierdut un mijlocaș important după l-a cedat pe Ongenda la Chievo Verona.
Dinamo mai are doar șanse pur teoretice pentru ”play-off”. Practic, ”roș-albii” pot să rateze Top6 și dacă vor învinge în toate cele patru meciuri rămase. În plus, Dușan Uhrin jr. a rămas și fără titulari ca Nistor, Moura și Ciobotariu. A fost readus însă mijlocașul Lazăr, ultima dată la Umraniyespor (Turcia).
Dacă Dinamo visează încă la Top6, să amintim că vecină de clasament, Sepsi a apelat la diverse piețe de transferuri. La veniri pot fi trecuți stoperul Celea (Mioveni), dar și mijlocașul olandez Achahbar (Dordrecht). O mișcare interesantă este și readucerea în campionatul României a lui Lorand Fulop (Academia Puskas).
Rednic și Teja, la retrogradare
Cele mai spectaculoase mutări din zona supraviețuirii vin de la Iași și Voluntari. Oarecum surprinzător, Mircea Rednic a preluat Politehnica Iași, unde a apelat din nou la achiziții externe. Nu a uitat însă de fotbalul românesc, de unde i-a transferat pe Klimavicius (Dinamo) sau Grădinaru (Chiajna). Codașa Ligii 1 l-a pus antrenor pe Mihai Teja și merge pe ”totul sau nimic”. Au venit la Voluntari, ca împrumut sau liberi de contract, nume ca Pașcanu (CFR), Cojocaru și Eric (Viitorul), Belu (FCSB) sau Sanoh (Gaz Metan Mediaș)!
Celelalte trupe care vor căuta permanența în L1 au consfințit mai mult transferuri punctuale, pe ”posturile deficitare”. Iată câteva dintre mutările lor:
- Hermannstadt, care va juca de-acum încolo numai la Sibiu, i-a anunțat pe atacantul Bălan (Iași) și stoperul Dobrosavlevici (Chiajna);
- Chindia l-a cooptat pe stoperul Diallo (ex-Iași);
- Clinceni l-a înregimentat pe Horj (CFR), dar și pe un fost jucător de L1, Albu (Chiajna).
Se păstrează tradiția locurilor 1 și 14?
Când va începe partea a doua a sezonului, va fi interesat de urmărit dacă tradiția se va păstra în ceea ce înseamnă locurile ocupate la finalul stagiunii regulate. Astfel, echipa care a încheiat pe prima poziție după 26 etape a fost de fiecare dată campioană în cele din urmă, de când s-a instituit actualul sistem: așa a fost cu Astra (2016) și Viitorul (2017), dar și cu CFR în ultimele două stagiuni.
Nici în subsol nu au stat lucrurile altfel. În atari condiții, Voluntariul demarează 2020 sub auspicii nu tocmai luminoase. Astfel, de fiecare dată din 2016 încoace, echipa care a terminat sezonul regulat pe ultima poziție a retrogradat direct! A fost cazul Chiajnei anul trecut, dar și al Petrolului, în 2016, al celor de la ASA Târgu Mureș în 2017 și al fostei Juventus București, în 2018!
Ce mai trebuie să știi, înainte de reluarea campionatului
-CFR este cea mai puternică formație pe teren propriu, având 31 de puncte scoase din 33 posibile! Ultimul eșec acasă în campionatul intern în dreptul ”alb-vișiniilor” datează din septembrie 2018. CFR și Astra sunt singurele formații care nu au pierdut acasă în această ediție.
-FCSB e mai periculoasă în deplasare. Trupa lui Bogdan Vintilă este pe primul loc în jocurile externe, cu 22 de puncte scoase în zece dueluri de pe teren străin.
-Liderul CFR are cel mai bun atac și cea mai bună defensivă, golaverajul clujenilor fiind 48-16.
-Chindia Târgoviște și Academica Clinceni au cele mai permisive apărări, ambele încasând câte 42 de goluri.
-Academica ale cele mai productive meciuri. 14 confruntări ale ilfovenilor au avut ”Over 2,5 goluri”. La polul opus stă Sepsi, cu o medie de 2,1 goluri/partidă.
-În ceea ce o privește pe Sepsi, e de remarcat că trupa covăsneană continuă să fie regina remizelor, cu 10 egaluri.
-Deși se simte o oarecare scădere a mediei de spectatori pe ”Ion Oblemenco”, Universitatea Craiova continuă să fie echipa care aduce cei mai mulți fani. Astfel, media actuală este de 11.583 de fani în duelurile domestice ale oltenilor.
Ediție cu fair-play și spectacol
Conform datelor furnizate de LPF, avem cea mai sportivă ediție de campionat de când s-a instituit sistemul cu play-off și play-out. Astfel, în cele 22 de runde de până acum s-au arătat 767 cartonașe galbene și 39 de eliminări, cea mai scăzută rată disciplinară din 2015 încoace.
Nici la capitolul eficacitate nu se stă mai rău. Avem, deocamdată, cea mai prolifică ediție în prezentul sistem, punctându-se de 410 de ori până acum.
La capitolul goluri, sunt șanse să avem un golgeter cu realizări multe la finele stagiunii. Florinel Coman a marcat deja de zece ori, astfel că jucătorul de la FCSB poate să se apropie de reușitele goleadorilor din anii precedenți. În ultimii zece ani, numai Rusescu (21) și Wesley (27) au izbutit să depășească limita de 20 de goluri stagionale.
{{text}}