Auto

Viaţa lui Lewis Hamilton

Articol de Andreea Moldoveanu  —  luni, 17 martie 2008

Lewis Carl Davidson Hamilton s-a născut pe 7 ianuarie 1985, în Stevenage, Hertfordshire. Părinţii, Carmen şi Anthony, i-au pus numele, Carl Lewis, după atletul american. Prima competiţie la care a urcat pe podium tînărul Lewis a fost în 1992 cînd a terminat pe locul al doilea Campionatul Naţional BRCA, cu o maşinuţă cu telecomandă. "Am condus maşinuţa cu telecomandă şi am concurat cu adulţi", a spus Hamilton la acea vreme.

După această experienţă Lewis a trecut la următoarea etapă: karting-ul. La şase ani tatăl său i-a cumpărat, de Crăciun, un kart şi i-a promis că îl va sprijini la curse atît timp cît va obţine rezultate bune la şcoală. Atunci cînd costurile au devenit prea mari, tatăl său a avut şi cîte trei joburi, însă îşi găsea mereu timp pentru a fi prezent la toate cursele fiului său. Mai tîrziu, Anthony Hamilton a pus bazele propriei companii IT şi a devenit managerul cu normă întreagă al fiului său.
Lewis a urmat The John Henry Newman School, în Stevenage unde a jucat fotbal pentru echipa şcolii împreună cu internaţionalul englez Ashley Young.
Pe 20 octombrie 2007 Hamilton a anunţat că intenţionează să se mute în Elveţia din cauza presei din Anglia. Şi alţi piloţi de Formula1 locuiesc în Elveţia: Michael Schumacher, Kimi Räikkönen şi Fernando Alonso.
Pe 18 decembrie 2007, în Franţa, lui Hamilton i-a fost luat permisul de conducere pentru o lună după ce a condus cu 196 km/h.

Carieră
În 1993 Hamilton a început kartingul pe circuitul de la Rye House Kart şi foarte repede a început să cîştige curse şi campionate. Cînd avea zece ani i-a cerut un autograf boss-ului de la McLaren F1, Ron Dennis, şi i-a spus: "Bună ziua. Sînt Lewis Hamilton. Am cîştigat Campionatul Angliei şi într-o zi vreau să vă conduc maşinile". Dennis a scris pe autograf: "Sună-mă peste nouă ani, aranjăm noi ceva atunci". Dennis a fost cel care l-a sunat pe Hamilton după ce a început să cîştige cîteva campionate.

De la Cadeţi, iulie 1993, a trecut la Junior Yamaha în 1998 şi la Junior Intercontinental A în 1999.
În 1998 Dennis şi-a respectat promisiunea şi Hamilton a intrat în programul de pregătire a piloţilor de la McLaren cu posibilitatea de a obţine un post de pilot de F1. Hamilton a devenit cel mai tînăr pilot de F1.

În 1999 Hamilton a continuat progresul de la Intercontinental A în 1999, Formula A în 2000 şi Formula Super A în 2001. În 2000 a devenit Campion European cu maxim de puncte.

Formula 1
2007:
În debutul său, la Australian Grand Prix, s-a calificat pe locul patru şi a terminat cursa pe locul trei, devenind al 14-lea pilot care a terminat pe podium la prima cursă. La Bahrain, s-a calificat şi a terminat al doilea după Felipe Massa. În Grand Prix-ul Spaniei Hamilton a terminat pe a doua poziţie după Massa. La Monaco pe locul doi. La Montreal, în Grand Prix-ul Canadei, Hamilton a obţinut pentru prima oară prima poziţie atît în calificări cît la finalul cursei. După o săptămînă a cîştigat Grand Prix-ul Americii după ce a plecat din pole position, devenind primul britanic ce a cîştigat o cursă de F1 în SUA, din 1983.

Terminînd al treilea la Magny-Cours, Grand Prix-ul Franţei, după piloţii Ferrari, Kimi Räikkönen şi Felipe Massa, Hamilton a acumulat 14 puncte. Această cursă a fost prima în care Lewis a terminat pe o poziţie inferioară celei din calificări.



În Grand Prix-ul Angliei, de la Silverstone a plecat din pole position, a condus în primele 16 tururi, dar a terminat cursa pe locul trei după Räikkönen şi Alonso.
În timpul calificărilor de la Nürburgring, la Grand prix-ul Europei, Hamilton s-a lovit la şicana Schumacher şi a fost dus la clinică.
A cîştigat Hungarian Grand Prix din pole position. Aici a stabilit cel mai bun timp. Kimi Räikkönen a stat la 5 secunde în spatele lui toată cursa.
După ce a declarat că s-a împăcat cu Alonso, Hamilton s-a calificat al treilea la Grand Prix-ul Turciei. Din cauza problemelor survenite în timpul cursei, a terminat pe locul cinci.
Alonso l-a învins pe Hamilton în Grand Prix-urile Italiei şi Belgiei. A mărit diferenţa dintre el şi Alonso la 12 puncte după ce a cîştigat Grand Prix-ul Japoniei pe o ploaie torenţială, după ce Alonso s-a lovit de parapeţi.
La Grand Prix-ul Braziliei a terminat pe locul 7 după ce a fost şi pe locul 18.
Hamilton a semnat un contract de multe milioane de dolari cu HarperCollins pentru a i se scrie autobigrafia.

Tensiunile de la echipă
Relaţiile lui Hamilton cu boss-ul de la McLaren datează din 1995. Primul semn că Hamilton nu se simte bine la McLaren a fost după ce a terminat pe locul doi la Monaco. Rivalitatea dintre Hamilton şi colegul Alonso a dus la speculaţii asupra plecării unuia dintre cei doi la sfîrşitul sezonului 2007.
Alonso şi McLaren şi-au încetat colaborarea la 2 noiembrie 2007 prin acord reciproc.
Pe 4 februarie 2008, Lewis Hamilton a fost huiduit de spectatorii prezenţi la testările Circuitului Spaniei, unde a devenit antipatic din cauza certurilor dintre el şi spaniolul Fernando Alonso.
Federaţia Internaţională de Automobilism a avertizat autorităţile spaniole în legătură cu repetarea acestei întâmplări. Ca urmare a acestei întâmlpări FIA a anunţat pe 13 februarie 2008 lansarea campaniei "Race Against Racism".

Recorduri în Formula 1
- Cele mai multe clasări consecutive pe podium în anul de debut: 9 - Australian GP 2007 şi British GP 2007,
- Cele mai multe clasări consecutive pe podium ale unui pilot britanic: 9 - Australian GP şi 2007-British GP 2007,
- Cel mai tînăr pilot care a cîştigat un Grand Prix: 22 de ani, 4 luni şi 8 zile - Bahrain GP 2007,
- Cele mai multe victorii în sezonul de debut: 4, Grand Prix-urile Canadei, SUA, Ungariei şi Japoniei,
- Cele mai multe pole position într-un sezon de debut: 6, Grand Prix-urile Canadei, SUA, Angliei, Ungariei, Japoniei şi Chinei,
- Primul pilot de culoare care a concurat în Formula 1,
- Primul pilot de culoare care a cîştigat o cursă la Indianapolis Motor Speedway.

Cea mai recentă cursă la care a participat şi cea mai recentă victorie este Grand Prix-ul din Australia 2008.

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.