Liga 1

FCSB // Unii visează, sârbii încasează! Obiectivul exagerat al lui Becali la FCSB e o realitate în Serbia

Man are 21 de ani și a fost cumpărat de FCSB în 2016, de la UTA, cu 400.000 de euro

Articol de Gazeta Sporturilor  —  sâmbătă, 08 februarie 2020

Gigi Becali insistă că va primi zeci de milioane de euro pentru Man și pentru Coman, principalele ”mărfuri” pentru export. 

În timp ce obiectivul lui Gigi pare exagerat, din Serbia chiar pleacă jucători pe bani mulți, copii de 17-18 ani sunt tranzacționați pe minimum 10 milioane.

Dennis Man și Florinel Coman au etichete cu prețuri uriașe, doar că nu apare niciun cumpărător dispus să accepte cererea lui Becali, în primul rând din cauza imaginii proaste pe care au ajuns s-o aibă fotbaliștii români. Deocamdată, vânzarea lor pe zecile de milioane de euro pe care le pronunță Gigi constituie un vis, un pariu al patronului.

15 milioane de euro pentru un minor!

Eșecurile pe care le-au tot înregistrat jucătorii exportați din Liga 1 au șubrezit cota și credibilitatea campionatului, de aceea sunt mai greu de realizat afacerile mari pe care le dorește Becali. În Serbia e invers, imaginea excelentă a fotbaliștilor de acolo umflă și prețurile unor nume încă necunoscute, fotbaliști care nu au realizat lucruri importante.

Partizan Belgrad e a doua în clasament, cu 11 puncte în urma Stelei Roșii, însă rezultatele dezamăgitoare nu-i împiedică pe alb-negri să vândă în continuare foarte bine. Au cedat un fundaș de 18 ani, Strahinja Pavlovici, la AS Monaco și au încasat 10 milioane de euro. Stoperul e internațional de tineret și a mai fost lăsat la Belgrad sub formă de împrumut.

Alt tânăr, Filip Stevanovici, e curtat de cluburi din primele cinci campionate ale Europei. Cea mai bună ofertă de până acum a fost de 15 milioane de euro și Partizan a refuzat-o. Mijlocașul ofensiv oricum nu s-ar putea transfera înaintea majoratului, formația care l-ar cumpăra acum ar trebui să mai aștepte până când Stevanovici va avea peste 18 ani.

Milinkovici s-a scumpit, Ianis s-a blocat

Pavlovici și Stevanovici nu au realizat ceva grozav, nici nu ar fi avut când, din moment ce sunt foarte tineri. Primul, fundaș central sau închizător, a adunat 29 de partide în prima divizie din Serbia și a înscris un gol. Stevanovici are 19 partide și patru goluri. Nici unul nu e internațional de seniori și nu a înregistrat vreo superprestație într-o partidă din grupele unei cupe europene.

E vorba doar despre talente care profită de aura pe care au ajuns s-o aibă sârbii și croații. Nu e o diferență mare între campionatele lor și Liga 1 din România, însă ei confirmă așteptările atunci când pleacă în străinătate. Succesul lui Milinkovici-Savici, un exemplu recent, încurajează cluburile din Vest să caute și alți sârbi. Mijlocașul a schimbat țara după ce bifase doar 14 meciuri la Vojvodina Novi Sad.

Avea 19 ani și mergea la Genk, care plătea un milion de euro. Belgienii i l-au vândut lui Lazio după un singur an. Prețul devenise 18 milioane de euro! Italienii tot primesc oferte pentru el de vreun an încoace și țin cu dinții de afacerea asta, președintele Lotito cere mai mult de o sută de milioane de euro.

Un român care a urmat aproximativ același parcurs s-a blocat momentan. Ianis Hagi a plecat de la Viitorul la Genk și a fost de patru ori mai scump decât fusese Milinkovici de la Vojvodina, belgienii au achitat patru milioane de euro. Spre deosebire de sârb, Ianis nu s-a impus la Genk și a coborât recent într-o ligă mai slabă, în Scoția, împrumutat la Rangers.

Match Preview FCSB - Clinceni

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.