Retras de 4 ani, elvețianul Fabian Cancellara, unul dintre rutierii legendari ai ultimelor decenii, asigură într-un interviu pentru GSP că nu are regrete atunci când privește înapoi spre lunga sa carieră.
de Adrian Cochino (Libertatea)
Are o mulțime de proiecte, urmărește cursele îndeaproape și, cel mai important, se bucură mai mult ca niciodată de mersul pe bicicletă.
Fabian Cancellara s-a retras din ciclism la 34 de ani, vârstă la care alți rutieri speră încă să mai câștige Mari Tururi.
- „Spartacus” a câștigat Paris-Roubaix de trei ori, Turul Flandrei de trei ori, Milano-San Remo o dată, a fost de patru ori campion mondial la contratimp, de două ori campion olimpic la aceeași disciplină și a purtat tricoul galben în Turul Franței timp de 29 de zile;
- În 2016, ultimul său an pe șosea, Cancellara a câștigat pentru a treia oară tânăra clasică italiană Strade Bianche și cursa de contratimp de la Olimpiada de la Rio;
În plină forță, Cancellara și-a dus până la capăt planul de a se retrage în vârful carierei, și nu la finalul unei pante descendente. Și nu s-a mai uitat înapoi.
Fabian Cancellara și plăcerea de a pedala
„Acum mă simt bine, nu duc lipsa competiției, pentru că m-am oprit într-un moment în care eram la maximum. Sunt fericit și mă pot bucura de pedalat, pentru că am în continuare pasiune pentru asta”, spune Cancellara, pentru GSP.
Judecând după cum arată acum, la 38 de ani, e clar că elvețianul este în formă. Poate nu în forma în care să-l lase pe Peter Sagan în urmă pe Paterberg, ultima cățărare din Turul Flandrei, dar cu siguranță se ține bine.
„Pe bicicletă fac cam 4.000-5.000 de kilometri pe an acum. Probabil spre 5.000. Sigur, comparat cu cât făceam înainte nu e mult, e diferit. Dar cum ziceam, e o chestie de pasiune. Nu e vorba despre câți kilometri fac, ci despre plăcerea de a pedala”, spune elvețianul.
Parte din cei 5.000 de kilometri parcurși sunt investiți în proiectul său, „Chasing Cacellara” - „Urmărindu-l pe Cancellara”.
Sportiv și acum om de afaceri în același timp, elvețianul explică cu plăcere în ce anume constă proiectul, „o abordare diferită pentru cursele Gran Fondo”.
Pe scurt, e vorba despre o plimbare în pluton, alături de Cancellara, pe o parte din traseul Turului Flandrei, cu întreceri pe cinci cățărări celebre, printre care Muur van Geraardsbergen, Oude Kwaremont și Paterberg. Contra cost firește.
Singurele regrete: campionatul mondial de fond și recordul orei
Cancellara e foarte hotărât când este întrebat dacă are vreun regret când privește în urmă.
„Nu”, spune el. „Bine, nu am câștigat campionatele mondiale de șosea sau nu am bătut recordul orei. Pe de altă parte, am câștigat la Olimpiadă, am câștigat multe clasice, multe etape în marile tururi. Întotdeauna ai șansa să câștigi mai mult, dar cred că sunt mulțumit de cariera mea”, spune Cancellara.
Care sunt victoriile preferate? Aici e dificil de răspuns, dar există totuși câteva alegeri.
„Problema e că am mai multe vitorii. Cu siguranță cele din Flandra și cele de la Jocurile Olimpice sunt printre cele favorite. Victoriile din clasice sunt amintiri valoroase”, spune elvețianul.
Cancellara: „Nu mai avem cicliști dominanți”
La capitolul Clasice, epoca lui Cancellara a coincis cu cea a belgianului Tom Boonen, iar cei doi s-au duelat în Turul Flandrei și Paris-Roubaix și și-au împărțit victoriile, aproape egal.
Nu mai este cazul acum, când cei doi semizei ai clasicelor s-au retras, iar valorile cicliștilor aflați în competiție sunt mai apropiate.
Anul trecut, suspecții de serviciu ai curselor de primăvară, printre care Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Philipe Gilbert și alții ca ei s-au întâlnit cu oameni valoroși precum Wout van Aert sau Mathieu van der Poel, veniți din ciclocros.
Confruntarea va avea loc și anul acesta. Și în joc mai sunt și alții: fenomenul Julian Alaphilippe, care va participa în Turul Flandrei, după un senzațional sezon 2019, Mads Pedersen, campionul mondial din Yorkshire, Oliver Naessen, omul aflat mereu în apropierea podiumului, italianul Alberto Bettiol, câștigătorul de anul trecut din Flandra, iar lista poate continua.
„Sportul se schimbă. Aveam niște oameni care dominau, acum avem avem câștigători multipli. Oameni mai puțin experimentați împotriva celor cu mare experiență. E greu acum să spunem cum se va prezenta fiecare, dar sunt convins că anul acesta vom avea curse foarte palpitante, pentru că avem mai mulți cicliști buni”, spune Cancellara.
Nivelul așteptărilor în privința lui Mathieu van der Poel este ridicat
Mulți ochi se îndreaptă evident spre Mathieu van der Poel, care a dominat sezonul de ciclocros și și-a apărat cu succes în februarie titlul de campion mondial la această disciplină.
Anul trecut, Van Der Poel a uimit lumea câștigând mai multe curse pe șosea, inclusiv Amstel Gold Race, în mare stil.
Anul acesta, tânărul olandez va participa la mai multe Clasice, inclusiv Paris-Roubaix, iar Cancellara are așteptări mari de la el.
„Sigur, depinde de pregătirea lui. Când Mathieu este la linia de start, putem să așteptăm ceva frumos din partea lui. E încă tânăr, are nevoie de experiență, dar este foarte talentat în multe privințe și nivelul așteptărilor este ridicat”, spune Cancellara.
Fabian Cancellara, în 2013, când a câștigat pe velodromul din Roubaix, foto: Guliver/gettyimages
Cum poate ajunge România o forță în ciclism?
Are Cancellara un sfat pentru România, care se află undeva la marginea lumii ciclismului, cu câțiva sportivi, printre care Eduard Grosu sau Vlad Dascălu în prim plan, dar cu o mare lipsă de resurse și de organizare?
Elvețianul nu ține neapărat să se implice în consiliere tehnică, dar are totuși un sfat de bun simț.
„Sigur România nu este o țară cunoscută pentru ciclism. Ce e important este ca tot mai mulți oameni să folosească bicicleta. Nu e vorba doar despre ciclismul profesionist, ci despre tot ce înseamnă ciclismul. Orice om care merge pe bicicletă este un suporter și un ambasador al lumii ciclismului. Cred că e nevoie de o combinație de factori, care ține și de federație, dar și de guvern, pentru promovarea ciclismului, care este sănătos și nu este poluant. După creșterea fenomenului ciclismului veți avea o generație tânără din care vor ieși mai mulți sportivi profesioniți”, spune Cancellara.
Citește și:
Tom Boonen, aproape de tragedie: „Mașina adversă a aterizat la 10 centimetri de capul meu”
{{text}}