Liga 1

CRAIOVA - CFR // EXCLUSIV Ionuț Rada, campion cu CFR, nu și-a uitat originile oltenești: „Să bată Craiova, să se încingă campionatul!"

Articol de Eduard Apostol  —  duminică, 23 februarie 2020

CRAIOVA - CFR // Ionuț Rada consideră că juveții se pot impune diseară.

Ionuț Rada, 37 de ani, s-a stabilit de ani buni la Cluj Napoca și încă joacă pentru Sănătatea, în Liga a 3-a. Fundașul a cunoscut afirmarea deplină la CFR, după ce a fost membru marcant al Rapidului UEFAntastic creat de Răzvan Lucescu.

Apărătorul a îmbrăcat și tricoul Stelei, cum se numea în perioada în care a jucat el în Ghencea, dar a rămas suporterul fidel, chiar dacă de la distanță, al Universității Craiova. Sângele de oltean își spune cuvântul.

Într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, Rada a vorbit despre duelul ce poate confirma dacă alb-albaștrii lui Papură chiar pot susține lupta la titlu sau dacă clujenii mai au vitalitate între partidele cu Sevilla.

- Ionuț, ce rezultat întrevezi la derby-ului ultimei etape, între U Craiova și CFR?

- E un meci cum mi-am dorit de multă vreme, cu mare încărcătură, ca între două candidate la titlu. Eu sunt un suporter vechi al Craiovei, acolo m-am născut, acolo am debutat în fotbal, și să ai o formație care să se bată la campionat e ceva deosebit pentru olteni. O bucurie mare pentru mine. Sunt două formații la care eu am evoluat cu drag, iar dacă vorbim de rezultat, cred că oltenii au un mare avantaj. Datorită suporterilor.

- Ocolești răspunsul cu rezultatul?

- Sincer, mi-aș dori să câștige Craiova, să se încingă campionatul! Iar la final, să devină campioni cei care vor merita mai mult.

- Cum se împart cele două cluburi în sufletul tău?

- La CFR am petrecut o perioadă foarte frumoasă, cinci ani și jumătate, la Universitatea am stat 3 ani. Totuși, Craiova va rămâne tot timpul în sufletul meu. Acolo m-am născut, acolo e inima mea! Sunt două echipe la care țin foarte mult, sper să văd duminică formația care să arate că are potențial pentru a lua locul 1.

Un 3-1 de poveste între Universitatea și Steaua

- Dacă revine și Rapidul în prima divizie cum te vei împărți?

- O să fie greu, dar frumos! Am avut norocul să joc la cluburi uriașe. Plus Steaua, FCSB cum se numește acum. Cu Steaua am fost în Champions League, cu Rapid până în "sferturile" Cupei UEFA, am goluri importante și evoluții de suflet în Gruia. Craiova e începutul ca fotbalist. Toată lumea mă întreabă unde m-am simțit cel mai bine. Eu sunt fericit că sunt și eu o părticică din istoria unor grupări mari.

- Cum se trăiește o partidă la Craiova un oltean?

- Pentru mine, tot timpul, va rămâne de referință jocul Universitatea - Steaua 3-1, din 2002, cu 35.000 de oameni în stadion, alți 20.000 de oameni afară. Toată arena era plină de la prânz, meciul fiind programat la ora 17:00. Feeling-ul de "se rupe stadionul" este cel mai mare premiu pentru un fotbalist. Am trăit multe alte partide importante, pe mari stadioane, cu galerii frumoase, însă sentimentul acela de pe "Ion Oblemenco", de la acel 3-1, a fost incredibil și irepetabil.

"Rețeta lui Becali nu e bună"

- Pe cine vezi favorită la titlu?

- Craiova și CFR sunt două forțe. Universitatea chiar are potențial, în timp ce ardelenii sunt deja consacrați și au atuul marilor bătălii, ar fi incredibil să câștige de trei ori la rând. Din păcate, la cum arată și cum am văzut-o în ultimele meciuri, e greu să pună FCSB presiune pe celelalte două. Iar o altă formație nu văd să intre la bătaie cu cele trei.

- Ai jucat și pentru roș-albaștri. Care e hiba acolo de tot nu se pot apropia de titlu?

- Tot timpul am spus-o, merg în continuare pe această idee: fiecare rol într-un club trebuie respectat. Trebuie lăsat omul să-și asume răspunderea pentru ceea ce face. Este inutil să vorbim de antrenori, de conducători, dacă nu-l lași să-și facă treaba. Din păcate, Gigi Becali are aceeași experiență negativă, an de an, merge pe aceeași idee de a transmite lucruri la TV pe care n-ar trebui să le transmită. Și cu ofertele de zeci de milioane nu face bine jucătorilor. Eu cred că se vede clar că rețeta lui nu este bună!

- Crezi că există vreun fotbalist în Liga 1 care să valoreze 15-20 de milioane de euro?

- Experiența ultimelor transferuri pe care noi le-am văzut, din păcate... Nu! Nu există fotbalist la aceste sume în România! Avem cazul Haaland, care a costat-o 20 de milioane de euro pe Dortmund, și vedeți ce poate puștiul acela. Noi trebuie să fim realiști, suntem doar într-un campionat care nu mai este puternic ca acum 6-7-10 ani, sunt jucători tineri aici, de calitate, dar nu pot face față în străinătate.

"La Dinamo e ca la FCSB, discordie"

- Ai fost mereu adversarul lui Dinamo. Cum ți se pare situația din Ștefan cel Mare?

- E aceeași situație ca la FCSB. Discuții, acuze, e clar că nu formează o familie, că nu există aceeași idee de la patron la oficiali. Lupta cu suporterii, se vinde, nu se vinde... Iar la cluburi precum Dinamo și FCSB se vede imediat discordia. Îmbucurător este faptul că a rămas vie pasiunea suporterilor, am văzut și la ultimul Derby de România, de mult n-am mai văzut un asemenea meci, cu 30.000 de oameni în tribune. Ar fi bine să intre în prima divizie și Rapidul, și Petrolul, pentru a se crea emulația necesară, pentru a se respira fotbal.

- Naționala are meci în Islanda peste o lună. Ce șanse avem să trecem de nordici și să continuăm să sperăm la Euro 2020?

- Mi-aș dori să reușească, în primul rând, pentru Mirel Rădoi. E foarte important rolul antrenorului în vestiar, iar Mirel știe să-și transmită ideile, să-și motiveze jucătorii. Fotbaliștii depind de meciurile din picioare pe care să le aibă la echipele lor de club. Până când naționala nu va avea ca bază 2-3 de la Craiova, 2-3 de la FCSB, 2-3 de la Dinamo, apoi, pe lângă, câteva valori, nu va fi ceva mai bun.

- Un fotbalist providențial la Reykjavik?

- Îmi place de Pușcaș, bine că a revenit cu gol, de Ianis mă bucur că a început să joace la Rangers, sper ca și Marin să înceapă a evolua cât mai mult. Vom vedea și în defensivă, unde au fost probleme cu accidentările. Diferența o pot face jucătorii de la mijloc în sus.

  • Ionuț s-a născut la Craiova, pe 6 iulie 1982, și a evoluat pentru Universitatea în perioada 2001-2004
  • Rada a jucat în Gruia între anii 2010 și 2015, cu excepția unei aventuri în Germania, la Karlsruher (2012)

5trofee are Rada în palmares: două titluri și o Cupă cu CFR, alte două Cupe ale României cu Rapid

2selecții are Ionuț la prima reprezentativă a României, cu Ucraina (2003) și cu Georgia (2004)

17meciuri are olteanul în grupele Champions League, plus două goluri cu Basel și cu Roma

106partide a strâns în tricoul lui CFR, marcând de 6 ori și oferind 3 pase decisive

75de meciuri a bifat pentru Rapid, cu care a ajuns în "sferturile" Cupei UEFA în 2006. Are patru goluri în Grant

52de meciuri a adunat pentru FCSB, plus un gol

46de partide are în tricoul Universității Craiova și un gol

"Ce a reușit CFR în Europa în acest sezon este efectiv o minune, dacă ne raportăm la posibilitățile actuale ale fotbalului românesc. Nu știu ce vor face la Sevilla, dar merită respectul tuturor indiferent de rezultatul returului"
Ionuț Rada

Match Preview Craiova - CFR

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.