Sorana Cîrstea (29 de ani, 72 WTA) a avut un schimb dur de replici cu antrenorul său Adrian Cruciat în meciul din primul tur de la Doha. Nu este primul moment de acest gen al româncei și nici prima jucătoare care are un dialog negativ cu tehnicianul său.
Tensiunea și miza meciurilor de tenis scot la iveală cele mai aspre trăsături de caracter ale celor care îl practică. Ultimul exemplu a fost oferit luni seară de Sorana Cîrstea.
Românca în vârstă de 29 de ani a condus-o cu un set, 6-3, pe Elena Rybakina, finalista de la Dubai și 17 WTA, dar apoi a cedat următoarele două seturi cu 3-6, 1-6. La 3-0 în decisiv, după un game cu șanse, ea l-a chemat în teren pe Adrian Cruciat, unul dintre antrenorii săi, și a avut loc următorul dialog:
Adrian Cruciat: Trebuie să joci fiecare punct cu hotărâre şi optimism, ca în primul set. Văd că s-a schimbat ceva, fața ta nu mai arată la fel, ești nervoasă, nemulțumită. Te cerți şi cu tine, şi cu mine, e prea mult.
Sorana Cîrstea: Sunt foarte liniștită, zi-mi ceva, dacă tot ai venit aici, ceva de tenis sau tactic...
Adrian Cruciat: Când dă ea tare, trebuie să dai lung ca să alerge, să o plimbi. E mental! Hai, calmă, pozitivă...
Sorana Cîrstea: Nu are nicio treabă cu mentalul, e de tenis!
Episoade contrastante
Românca, 72 WTA, a primit un wild card pentru a evolua direct pe tabloul WTA de la Doha, unul de categorie Premier 5. Sorana nu a mai învins o jucătoare de Top 20 de la Wimbledon 2018, atunci când a trecut de Magdalena Rybarikova, care atunci ocupa poziția 19.
Cîrstea nu este la prima astfel de ieșire, în 2018, la Dubai, atunci când era antrenată de Victor Ioniță, într-un meci cu Roberta Vinci, ea i-a spus atunci tehnicianului.
"Știi că mă crispez, strigă, frate, la mine să fiu de două ori mai agresivă în momentele astea. Știi că mă crispez când încep să conduc".
Pe de altă parte, în 2013, atunci când a ajuns în finala turneului de la Toronto și când era sfătuită de Darren Cahill, privea altfel lucrurile.
După meciul din sferturi de finală cu Petra Kvitova, ea mărturisea: "Darren a venit la 4-3 în setul secund şi mi-a arătat o fetiță din tribune. Mi-a spus: ‘Unde vrea ea să fie?’.
Eu i-am răspuns: ‘Aici, în locul meu!’. Așa că el mi-a replicat: ‘Ok, deci pentru asta ești aici. De asta muncești atât de mult. De asta ai sacrificat totul, pentru astfel de momente. Nu există niciun alt loc în lumea asta unde ţi-ai dori să fii’.
Atunci Cîrstea a fost învinsă în ultimul act de Serena Williams. Dialogurile abrazive între antrenori și jucătoare s-au mai întâlnit, Sorana Cîrstea nu este prima care să-și contrazică tehnicianul.
Din 2009, de când există și această varianta de a da sfaturi direct în teren în circuitul feminin, au existat numeroase episoade dure. Printre jucătoarele care au izbucnit s-au numărat Simona Halep, Garbine Muguruza sau Jelena Ostapenko.
De cele mai multe ori au existat scuze pentru momentele mai puțin plăcute, care au venit în nebunia tensiunii și a mizei.
72 de înfrângeriîn fața jucătoarelor de Top 20 are Sorana Cîrstea din 103 meciuri disputate
1 victorieare Sorana Cîrstea în acest sezon din cinci meciuri jucate pe tablourile principale ale turneelor WTA, această venind la Australian Open în fața Barborei Strycova
Momentele Simonei Halep
Fostul lider mondial i-a pus și ea în câteva momente delicate pe antrenorii săi. Anul trecut la Miami, în sfertul de finală cu Qiang Wang, ea i-a spus lui Daniel Dobre:
"Când greșesc sau face ea punct, nu mai aplaudați toți". Antrenorul a răspuns: "Am înțeles!". "Şi când am nevoie, să fie un pic mai energici băieții ăia acolo", a continuat ea.
În timpul finalei de la Indian Wells din 2015, pe care a câștigat-o la capătul a două ore şi 37 de minute în fața Jelenei Jankovici, Halep i-a răspuns lui Ioniță după câteva indicații tactice: "Asta vrei tu să fac eu? Mişto... Şi eu vreau să mă încurajați mai tare şi să țipați pe acolo. Ăștia de țipă sunt doar ai ei. E greu, dar mă rog, e ok… E în regulă", a replicat Simona.
Tot la Miami, dar în 2017 a avut loc un schimb dur de replici cu Darren Cahill, unul care a schimbat-o pe Simona, după ce australianul i-a spus că dacă nu-și controlează negativitatea nu-i va mai fi antrenor.
Cazul Sumyk-Muguruza
Serialul înfruntărilor dintre Garbine Muguruza și Sam Sumyk a avut multe episoade și până la urmă colaborarea lor a ajuns la final în 2019, cei doi despărțindu-se după turneul de la Wimbledon.
Cel mai dur a fost în 2018, în semifinalele de la Zhuhai. Spaniola era condusă de chinezoaica Qiang Wang când l-a chemat pe tehnicianul francez, iar interacțiunea dintre cei doi s-a transformat într-o înfruntare inconfortabilă. Enervat, Sumyk a plecat în mijlocul OCC-ului, făcând un gest de lehamite și scăpând o înjurătură printre dinți.
Din acel moment, a pierdut următoarele zece game-uri și, odată cu ele, meciul cu 2-6, 0-6. Nu era prima dată când izbucneau scântei între ei. În 2017, spre exemplu, la Miami, confruntarea dintre ei s-a încheiat cu antrenorul spunându-i sportivei, cu voce joasă, iritată: "Nu-mi spune mie să tac dracului din gură".
{{text}}