Sporturi   •   Handbal   •   HANDBAL

Dinamo pusă în genunchi! Federația a stabilit că o echipă nu mai poate avea mai mult de trei jucători extracomunitari în lot!

Articol de Marian Ursescu   —  marţi, 25 februarie 2020

Dinamo, echipă care e aproape de calificarea în ”optimile” Ligii Campionilor, are acum 8!

Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal a stabilit în ședința de marți, 25 februarie, noile criterii de transfer pentru sezonul viitor, la fete și băieți.

Reprezentanții cluburilor se întâlniseră și trimiseseră la FRH propuneri. Conducerea federației nu a ținut cont de ele, decât într-o mică măsură."E o regulă anti-Dinamo!"

Regula care a ridicat cele mai mari controverse este cea a jucătorilor extracomunitari. Federația a stabilit că nicio echipă din prima ligă nu poată să aibă în lot mai mult de 3 jucători din afara Comunității Europene! 


Măsura lovește din plin chiar campioana de la masculin, Dinamo București! Clubul din Ștefan cel Mare, care a avut o prestație excelentă în Liga Campionilor, în acest sezon, are în acest moment 8 jucători extracomunitari. Va trebui să renunțe la 5 dintre ei.

"Eu am fost cel care i-am strâns pe toți președinții de club ca să schimbăm vechile criterii, unele în detrimentul performanței. Președintele Dedu pe cine s-a răzbunat acum, pe mine, că doar eu i-am strâns! Mi-e lehamite deja, să facă ei performanță! Să vină cei care au votat această regulă să-i motiveze ei pe jucători acum, înaintea meciului cu Sporting Lisabona, de duminică", a tunat Daniel Georgescu, cel care se ocupă de echipa de handbal de la Dinamo.

Dinamo va trebui să renunțe la 5 jucători din cei 8 pe care-i are acum în lot. La Dinamo joacă trei tunisieni (Bannour, Alouini, Missaoui), doi iranieni (Heidarirad, Mousavi), un sârb (Vujici), un egiptean (Mamdouh) și un brazilian (Nantes Campos)!"

Cu ce e mai bun un bulgar decât un tunisian, un italian decât un sârb? Ne ducem în cap, echipă națională nu mai avem, au văzut că Dinamo luptă în Europa, ne dau în cap", a adăugat Georgescu.


Nu a fost primit în ședință

Gheorghe Tadici, antrenorul de la HC Zalău, și Nurhan Ali, președintele de onoare al HC Dobrogea Sud, i-au propus președintelui Alexandru Dedu să-l lase pe Daniel Georgescu în ședința Consiliului de Administrație pentru a prezenta măsurile gândite de reprezentanții cluburilor. 

Dedu s-a opus vehement. "La următorul mandat poate să vină, acum nu a fost ales", a spus Dedu! Georgescu a fost vicepreședintele FRH în primul mandat al lui Dedu, iar atunci a fost un fervent contestatar al șefului FRH!

Dedu a avut votul decisiv

Din cei 16 membri ai Consiliului de Administrație, scorul voturilor a fost de 8-8! Conform statutului, votul dublu, în caz de egalitate, îl are președintele. Alexandru Dedu a votat pentru introducerea măsurii cu trei jucători extracomunitari!

În aceeași "tabără" cu Dedu au fost Mihai Bocan, Claudiu Evi, Petru Ghervan, Gheorghe Bejinariu, Vasile Pavel, Alexandru Teuțan, Veniamin Lupan. De partea cealaltă, au votat împotrivă Flavius Sâsâeac, Gheorghe Tadici, Ali Nurhan, Sorin Dinu, Steluța Luca, Remus Drăgănescu, Doru Manea și Daniel Kotecz.

Mai au și alții de suferit

Nu numai Dinamo e lovită de această măsură. Dar campioana e practic decimată! Mai sunt trei cluburi care au câte patru jucători extracomunitari în lot și care, pentru sezonul viitor, trebuie să se reorienteze. Cluburile în cauză sunt Dobrogea Sud Constanța, Steaua și CSM Bacău!

Într-un fel la fete, altfel la băieți!

În afara regulii cu trei jucători extracomunitari, federația a stabilit reguli diferite pentru handbaliștii comunitari. La feminin, se vor aplica criteriile actuale, adică o jucătoare trebuie să facă parte dintr-o echipă națională clasată între primele 10 formații la Europene, Mondiale și Jocurile Olimpice. 

Sunt eligibile și jucătoarele care au participat la Final Four-urile Ligii Campionilor și Cupei EHF, în ultimii doi ani. La masculin, transferurile se fac pe vechile reguli, impuse de federație în 2016 și schimbate în 2018. Adică un jucător poate veni în România dacă este component al echipei naționale și are minimum 10 selecții pentru reprezentativa țării sale. 

Dacă jucătorul are peste 33 de ani, atunci una din selecții să fi avut loc în ultimul an calendaristic, într-un meci oficial. Pot fi aduși și jucători din primele trei țări conform coeficientului EHF de țară. 

Regula U21 și U23

S-a votat și în ceea ce privește regula Under 21 și Under 23. Orice club e obligat să folosească o jucătoare sub 23 de ani în fiecare joc, iar la finalul campionatului, timpul cumulat în teren al acesteia trebuie să măsoare cel puțin 30 de minute/joc. În total minimum 780 de minute pentru cele 26 de partide de campionat. 

Dacă echipa din Liga Națională avea însă echipă de Liga a doua, iar acolo folosește cel puțin 8 jucătoare sub 23 de ani, inclusiv junioare, atunci prima echipă scapă de regula jucătoarei sub 23 de ani. 

Sunt multe echipe din Liga Națională care au astfel de echipe: CSM București, Minaur, Dobrogea Sud Constanța, Steaua, Potaissa Turda, Poli Timișoara, Dunărea Brăila. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.