Liga 1

MM Stoica virusează FCSB! Revenirea managerului a prăbușit echipa lui Becali și Vintilă

MM Stoica la FCSB, foto: GSP

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  vineri, 28 februarie 2020

Cât timp MM Stoica a lipsit din club, FCSB a avut un parcurs foarte bun și a recuperat din distanța față de primul loc. Revenirea lui a readus lipsa de randament a roș-albaștrilor și prăbușirea în clasamentul Ligii 1

  • Revenirea lui MM Stoica în club, ca și prezența lui la FCSB în startul acestui sezon, a fost practic o adevărată piatră de moară legată de gâtul vicecampioanei.
  • Randamentul pe care jucătorii, antrenorii și formația l-au avut pe perioada în care MM Stoica a lipsit din club a fost unul foarte bun. 

În acea perioadă, în lipsa lui, FCSB a reușit să recupereze mare parte din deficitul pe care îl avea și a izbutit un procentaj bun de puncte câștigate, raportat la totalul celor puse în joc, aproape 65%. În schimb, cât timp s-a aflat MM în preajma echipei, FCSB a fost mult mai ineficientă, a luat doar 50% din puncte! 

MM Stoica a plecat de la FCSB în august 2019

MM Stoica a plecat în august, după înfrângerea din campionat suportată la Giurgiu, cu Astra, scor 1-2. În acel moment, FCSB avea o linie de clasament demnă de o formație care se luptă pentru evitarea retrogradării: 4 meciuri, o victorie, o remiză și două eșecuri. Doar 4 puncte și echipa se afla în coada clasamentului. 

Pentru o scurtă perioadă, chiar și după plecarea lui, FCSB a continuat să eșueze în Liga 1, apoi și-a revenit și a început să lege rezultatele pozitive. Cuplul Becali - Vintilă a redresat situația și a reușit să revină în prim-plan. 

Ultimul meci disputat înainte de reîntoarcerea lui MM Stoica a fost confruntarea de la Botoșani, unde Coman și compania s-au impus fără emoții, scor 2-0. A urmat o pauză pentru meciurile naționalei, iar MM și-a anunțat revenirea, pe contul său de pe o rețea de socializare: „Nu am plecat niciodată". 

FCSB a pierdut chiar prima partidă la revenirea lui MM

Chiar prima partidă cu MM revenit a însemnat o înfrângere. 1-3 cu Astra. A fost primul pas greșit în campionat după 3 luni. Acum, după parcursul extrem de slab din 2020, în care FCSB n-a reușit să bată nici una dintre cele două nou-promovate, 0-0 cu Clinceni și 1-1 cu Chindia Târgoviște, echipa, cu MM nelipsit din preajma jucătorilor și a staff-ului tehnic, a coborât în clasament și a terminat pe locul 4. 

La nu mai puțin de 8 puncte față de lider. În momentul în care Stoica a revenit în club, FCSB avea un ecart la jumătate față de trupa de pe primul loc, doar 4 puncte!

A mai lipsit cât a fost în pușcărie, 713 zile 

În martie 2014, Mihai Stoica a fost condamnat definitiv la închisoare, în Dosarul Transferurilor. A fost trimis în spatele gratiilor, unde a stat 713 zile, până în februarie 2016! În cei 2 ani în care FCSB nu l-a avut în preajmă a câștigat două titluri. De când MM a ieșit din pușcărie și s-a alăturat clubului, roș-albaștrii n-au mai reușit să câștige campionatul. FCSB a terminat pe locul 2 în fiecare din precedentele 4 sezoane.

MM: „S-au făcut greșeli colosale după ce am plecat" 

La scurt timp după ce a decis să se retragă de la FCSB, Stoica a acuzat strategia pe care clubul a avut-o la un meci de Liga 1, cel cu Voluntari, pierdut pe teren propriu, scor 1-3. 

„La meciul cu Voluntari, după plecarea mea, s-au făcut greșeli colosale. Meciul ăla nu se pierdea niciodată! Atunci mi-am dat seama ce tâmpenie am făcut că am plecat. Am pierdut un meci de bună voie. Băi, voi sunteți normali? Am avut senzația că nu se cunosc dimensiunile problemei" 
- MM Stoica 

În acea partidă, primul „11" folosit de antrenorul Vergil Andronache a fost: 

  • A. Vlad - Belu, A. Marc, Botezatu, Panțâru - Perianu, Ov. Popescu - Moutinho, Ardelean, Șerban - Gikiewicz;

A fost singura victorie a Voluntariului în primele 21 de runde din acest sezon de Liga 1.

„Am în spate o carieră de peste 25 de ani, doar că o rușine mai mare decât cea trăită duminică nu-mi amintesc" 
- Mihai Stoica, după Derby-ul cu Dinamo, 1-2

Are fata bolnavă 

Decizia pe care Stoica a luat-o în vara anului trecut, de a pleca de bună voie de la FCSB, a fost influențată de problemele de sănătate ale fiicei sale, Teodora. Aceasta a făcut mai multe investigații medicale în finalul lui 2019, rezultatele unora dintre ele fiind îngrijorătoare pentru cei din familia Stoica. 

În ciuda acestui fapt, MM a decis să revină în club la jumătatea lui noiembrie. În cantonamentul de iarnă, din ianuarie, desfășurat în Spania, a fost prezentă și Teodora Stoica, alături de iubitul ei, care a urmărit toate jocurile amicale de pe banca tehnică a vicecampioanei.

DERAPAJ: A scandat trivialități

MM Stoica a fost în centrul unui scandal de imagine înaintea Derby-ului cu Dinamo. Echipa a fost vizitată în baza din Berceni de către un grup din Peluza Nord, facțiune care s-a reîntors alături de roș-albaștri odată cu eliberarea din închisoare a liderului acesteia, Gheorghe Mustață. MM a scandat trivialități la adresa lui Dinamo, alături de ultrași, în ciuda faptului că scena era filmată de un ziarist de la Fanatik.

STATISTICĂ: În 2020, doar Rednic e mai slab 

Luând în considerare doar cele 4 etape care s-au disputat în acest an, trupa roș-albastră are un palmares dezastruos, chiar și în comparație cu cele mai slabe formații din Liga 1. În afara succesului cu Voluntari, care a contat ca restanță pentru etapa a 18-a, FCSB n-a bătut pe nimeni în 2020 și a strâns doar două puncte. O singură formație se află sub acest nivel, e vorba despre Poli Iași, preluată de Mircea Rednic în pauza de iarnă.

Citește mai multe știri despre FCSB:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.