Marius Postolache (36 de ani), fost fotbalist cu peste 100 de meciuri la Sportul Studențesc, a fost prezent în studioul GSP Live și a vorbit despre practicile incredibile pe care le aplica Vasile Șiman, patronul echipei din Regie, împreună cu psihologul echipei.
Vasile Șiman a fost patronul echipei Sportul Studențesc din 1999 până în 2017, în momentul în care clubul s-a desființat.
- Marius Postolache spune la GSP Live că Șiman lua de multe ori deciziile din primul 11 după ce se consulta cu psihologul echipei!
Postolache la GSP Live: „Pe psiholog îl interesa mai mult cine cu cine se înțelege, cine pe cine nu se suportă”
„Domnul Vasile Șiman nu prea reușea să ia deciziile singur, întotdeauna pleca urechea la psihologul echipei. Psihologul echipei, Andi (n.r. -Andreas Hniatiuc), venea în camera, îți spunea să te întinzi pe pat, să închizii ochi, să începi să te gândești pentru meciul de a doua zi. Să îți proiectezi practic momentele de dinainte de meci.
Îmi aduc aminte că a fost la un coleg de-al meu și a început să-i spună «Ai preluat mingea din tușă, ai driblat doi adversari și ai ajuns singur cu portarul». Ăsta îi spune la un moment dat «Stai liniștit că am pierdut mingea de două minute, fug după ea acum».
Cam astea erau ședințele cu psihologul. Pe Andi îl interesa mai mult cine cu cine se înțelege, cine pe cine nu se suportă ca să transmită mai departe cam care ar fi problemele din sânul echipei. Nu îl interesa ca lucrurile să meargă, era curios cine pe cine nu suportă, care jucător ar fi sărit la bătaie. Era «informatorul» lui Șiman. În momentul în care jucătorul îi spunea sincer «nu mă simt în stare, am o problemă medicală aș vrea să joc, dar nu vreau să forțez», seara afla domnul Șiman că jucătorul respectiv nu vrea să joace. Era singura persoana căreia jucătorul îi transmitea problema respectivă”.
Psihologul încerca prin diverse jocuri și metode să afle ce se petrece în mintea jucătorilor, dacă se simt în stare să joace, dacă se tem de ceva.
„Eram cu Lucian Cazan în cameră și a venit, ne-a întrebat ce facem, și a zis «Haideți să facem un joc. Întindeți-vă în pat, gândiți-vă că mâine vin adversarii și îi priviți, vă uitați la ei cum intră în vestiar și vă gândiți ce ar trebui să faceți ca să câștigați meciul!». La un moment dat m-am săturat și i-am zis că eu nu sunt în lot. După acest moment, seara, m-a sunat domnul Șiman și m-a certat că de ce fac mișto de psiholog. I-am zis că pe viitor, la mine, să nu mai vină în cameră că nu vreau să mai ofer astfel de informații”.
Conform lui Postolache, jucătorii deja cunoșteau practicile celor doi, astfel că se săturaseră și nu mai răspundeau „jocurilor” puse în aplicare de către Andreas Hniatiuc. Din acest motiv a trebuit să vină cu idei noi.
„Eu consideram că un jucător ar trebui să joace în funcție de randamentul de la antrenamente și să decidă antrenorul, nicidecum psihologul. M-a evitat o scurtă perioadă, dar apoi a venit cu o noua idee genială. A venit cu niște hârtii și m-a rugat să le completez și eu, când m-am uitat pe hârtii am văzut că trebuia să scriu care sunt cei mai buni jucători din echipă, care sunt cei mai serioși jucători, care sunt cei mai slabi, care ar trebui sa fie dați afară. I-am spus că nu trebuie să mă întrebe pe mine așa ceva, nu e normal ceea ce face, să întrebe antrenorul. Și mi-a spus că nici antrenorul nu vrea să facă asta.
Problema este că în momentul în care vii și ai o discuție cu mine în cameră, consider că îți pot spune ceea ce simt și discuția rămâne între noi. Ca tu sa mă poți ajuta într-o zi în cazul în care am o problemă, dar nu după 2 ore să te sune Șiman, ca să te certe pentru ceea ce ai spus”
- Marius Postolache la GSP Live.
{{text}}