FCSB - CS UNIVERSITATEA CRAIOVA // Bogdan Vintilă (48 de ani) și Corneliu Papură (46 de ani) vor fi adversari, duminică, în cel mai tare duel al rundei. Ei doi concurează pentru câștigarea campionatului, ceea ce constituie un caz ciudat, fiindcă e vorba despre tehnicieni cu CV-urile aproape goale, nici unul n-a adunat meciuri măcar cât pentru un sezon întreg.
Experiența și valoarea probată în timp nu mai sunt criterii obligatoriu de întrunit de către antrenorul unei candidate la câștigarea campionatului. Vintilă și Papură desființează ideea aceasta. Nici unul dintre ei nu a bifat prea multe meciuri ca „principal" în prima ligă și totuși concurează pentru titlu în acest sezon.
FCSB - CRAIOVA // Derby-ul începătorilor
Meciul direct de duminică va arăta care dintre FCSB și Craiova o să rămână rivalul principal pentru CFR Cluj. Oltenii au acum trei puncte peste roș-albaștrii lui Becali. Universitatea merge mai bine cu Papură, un tehnician al cărui CV e aproape gol, decât mergea cu Victor Pițurcă, unul dintre antrenorii români cu cea mai bună cotă.
La 46 de ani, Papură are numai 18 partide ca „principal" în Liga 1 și deja luptă pentru titlu! Adversarul lui din weekendul următor, Vintilă, a adunat 62 de partide în primul eșalon. Dar 35 le-a strâns la Viitorul, unde rolul de A1 era de secund de fapt, întrucât Hagi controla tot la Ovidiu.
Vintilă avea postul pe care-l ocupă acum Cătălin Anghel, de asistent al „Regelui" responsabil să conducă unele antrenamente și să stea pe bancă în timpul meciurilor. Tehnicienii de la FCSB și de la Craiova au, împreună, 80 de jocuri în Liga 1, Dan Petrescu a adunat aproape la fel de multe doar la CFR!
„Bursucul" campion i-a condus pe vișinii în 70 de meciuri în cele două mandate pe care le-a bifat în Gruia. Și Vintilă, și Papură au ajuns pe bănci într-un context special. Pe Becali îl refuzaseră câteva nume cu care negociase: Edi Iordănescu, Toni Conceicao, George Ogăraru. În criză, Gigi l-a angajat pe fostul portar de la FC Argeș, pe care l-a promovat de la un club de juniori. Papură a preluat conducerea echipei ca interimar după demiterea lui Devis Mangia, spre finalul stagiunii trecute, și apoi a pornit tot el și sezonul curent, fiindcă patronul Rotaru nu găsise un tehnician cu nume mai mare.
Pe urmă a fost transformat în secund al lui Pițurcă și apoi reprofilat încă o dată ca „principal", ca urmare a demisiei fostului selecționer. Nici suporterii n-au fost mulțumiți de alegerea lui Rotaru, ei ar fi vrut un tehnician cu CV și cu nume mai bune. Doar că echipa funcționează chiar bine cu interimarul transformat în "principal" permanent.
Sorin Cârțu: „A greșit el la început"
Sorin Cârțu crede că Papură a avut de suferit din cauza comunicării defectuoase din primul mandat pe care l-a avut la Craiova ca antrenor principal.
„A dat niște declarații care i-au făcut rău" e opinia pe care a exprimat-o Cârțu la TV Digi Sport. „Nici nu mă uit la meci, că adorm la zece seara" și „N-am văzut meciul de aseară, că m-am uitat la snooker" au fost două dintre afirmațiile uimitoare ale lui Papură.
Cârțu crede că din cauza acestor glume lumea nu l-a mai luat în serios pe fostul fundaș central, care ar fi, de fapt, un antrenor bun: „Am spus încă de la revenirea din cantonamentul din vara asta că mi-a plăcut cum lucra stafful tehnic. Mă bucur că rezultatele de acum confirmă impresia pe care o aveam atunci".
Așa mai e la Bayern
Experimentele de la FCSB și de la Craiova se mai practică și la nivelul cel mai înalt din fotbal. Bayern Munchen are succes cu un secund de meserie.
Campioana Germaniei l-a demis pe Niko Kovaci și l-a înlocuit cu Hans-Dieter Flick, asistentul croatului. Flick, 55 de ani, are meciuri ca „principal" în prima ligă numai în mandatul acesta de la Bayern. A mai jucat rolul de A1 doar la Hoffenheim, între 2000 și 2005, când clubul se afla în ligile inferioare. Înainte de a fi secundul lui Kovaci îi mai asistase pe Trapattoni și pe Low. Cu italianul colaborase la Salzburg, cu Low lucrase la naționala Germaniei.
{{text}}