Fost coleg la Leverkusen cu Franco Foda (53 de ani), selecționerul Austriei, Ionuț Lupescu (51) vorbește despre viitorul adversar al „tricolorilor” în Liga Națiunilor și posibil rival la Euro 2020, dacă trecem de barajele cu Islanda și Ungaria/Bulgaria.
- România și-a aflat adversarele din Liga Națiunilor: Austria, Norvegia și Irlanda de Nord (Detalii, AICI)
Pentru Ionuț Lupescu, Austria are o rezonanță specială. E țara în care a trăit o parte din anii copilăriei, în perioada 1972-1976, când tatăl său, Niculae, juca pentru Admira Wacker. Acolo a făcut grădinița, acolo a urmat primii doi ani de școală, acolo s-a născut sora sa mai mică.
Cunoaște bine fotbalul austriac, după cum e și bun amic cu antrenorul „naționalei", Franco Foda, fostul său coleg de la Leverkusen, unde au jucat împreună patru sezoane, 1990-1994. După tragerea la sorți pentru Liga Națiunilor, competiție în care am căzut într-o grupă cu Austria, Irlanda de Nord și Norvegia, Kaiserul trece în revistă detalii despre trupa din centrul Europei, pe care însuși selecționerul Mirel Rădoi a spus că ar fi dorit s-o evite.
„Forța e grupul"
„Austria s-a dezvoltat foarte bine în ultimii 7-8 ani, au crescut jucători, au oameni în cele mai importante campionate ale Europei, iar rezultatele se văd. Au ajuns în premieră la Euro în 2016, acum vor fi din nou în vară la turneul final.
Foda trăiește de mulți ani în Austria, a antrenat înainte în jur de zece sezoane pe Sturm Graz ca secund sau principal, cunoaște perfect fotbalul și potențialul din țară. Vor fi două meciuri grele pentru noi, dar e prea devreme să discutăm despre partidele din Liga Națiunilor pentru că mai avem înainte un Euro, după care mai pot apărea și la ei schimbări prin lot", a punctat Lupescu.
Apoi a continuat: „Dacă vom reuși să ne calificăm la turneul final, îi vom întâlni deja la București, fiindcă am fi în aceeași grupă. Au un nucleu important, cu Dragovici, Alaba, Sabiczer, Arnautovici și Baumgartlinger, care acoperă toate compartimentele. Forța lor e grupul. Iar Foda, cu un background german, pune accent pe cele mai mici amănunte, comunicare și organizare, fiindcă la națională e mai greu să te axezi pe fizic din cauza timpului scurt avut la dispoziție".
„Nu trebuie supraevaluată Liga Națiunilor, fiindcă, până la urmă, sunt mai degrabă niște partide amicale în format oficial. Sigur, e o competiție care-ți mai dă o posibilitate să te califici la turneul final, cum ni se întâmplă acum pentru Euro 2020, dar pentru Mondiale e un sistem mai restrictiv din cauza numărului mai mic de locuri calificante" - Ionuț Lupescu, fost internațional
România la Euro 2020
- Baraj Euro 2020: România – Islanda se joacă pe 26 martie 2020. Dacă învingem, avem finală cu Bulgaria sau cu Ungaria, pe 31 martie. Vom juca ambele meciuri în deplasare.
- Adversari Romania Euro 2020: dacă vom trece de baraj, vom fi în grupa C (Olanda, Ucraina, Austria, Romania).
- Program Euro 2020: dacă ne calificăm, meciurile noastre din grupă vor fi Austria – Romania (14 iunie, ora 18:00, Arena Națională), Ucraina – Romania (18 iunie, ora 15:00, Arena Națională și Romania – Olanda (22 iunie, ora 18:00, Amsterdam).
{{text}}