GSP special   •   Diverse   •   SPECIAL

Cluburi uitate: Cremonese, echipa cu portarul decedat la datorie, în Primul Război Mondial, rămasă în istoria fotbalului italian

Cremonese, echipa din sezonul 1982/1983 // Foto: Wikipedia

Articol de Bogdan Fechită   —  luni, 27 ianuarie 2020

GSP.ro scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Cremonese, echipă care a jucat de 14 campionate în prima divizie a fotbalului italian. 

Echipa din orașul cu același nume, din Lombardia, nu are prea multe performanțe în palmares, dar a reușit să rămână în istoria fotbalului italian, fiind clasată pe locul 31 în topul echipelor de tradiție. 

Cremonese s-a mai făcut remarcată datorită echipamentului aproape unic în care evoluează, având culorile gri și roșu, un contrast care a fost mereu remarcat de suporteri. 

Echipă fondată într-o pizzerie 


Clubul a apărut la începutul secolului precedent, în martie 1903, și a fost fondat de câțiva prieteni într-o pizzerie din centrul orașului Cremona. Inițial, a fost un club polisportiv, cu mai multe discipline sportive. 

Fotbalul a fost introdus abia în 1910, iar până atunci în oraș mai existau și alte echipe de fotbal care deja jucat în turnee dedicate acestei discipline sportive. 

Cel care a pornit echipa de fotbal a fost antrenorul Nino Gandelli, tehnician care a adunat în jurul său câțiva jucători și a început să îi antreneze. Primul turneu în care au evoluat a fost „Cupa Orașului Cremona”, în 1912. 

Un an mai târziu, clubul fuzionează cu Associazione Calcio Cremona și se afiliează la Federația Italiană de Fotbal, începând să joace din ligile inferioare, în campionatul „Promozione”. 


Ascensiune sigură 

Treptat, Cremonese a început să promoveze către prima divizie, însă Primul Război Mondial a suspendat activitatea echipei. O mare parte din jucători a fost trimisă pe front, printre care și idolul echipei, portarul Giovanni Zini, care avea să moară în război, în urma unei infecții. Zini a devenit, însă, legenda clubului, iar în prezent stadionul poartă numele său. 

După Război, echipa și-a continuat parcursul și a ajuns în prima divizie pentru prima dată în 1922. Termină pe lcoul 6 și se menține în prima ligă, la fel ca în sezonul următor, cu aceeași clasare. În 1924/1925 termină pe locul 7, iar sezonul următor pe locul 2 în Grupa B a primei ligi și e admisă în Divizia Națională. 

În 1926/1927 termină pe 9 și retrogradează, însă rămâne în prima divizie datorită fuziunii dintre Andrea Doria și Sampierdarenese, care creează un loc liber. Urmează încă trei sezoane în prima ligă. 

Până în 1929 în prima ligă se juca pe mai multe serii, câștigătoarele urmând să se dueleze între ele pentru titlu de campioană. În acest an se fondează, însă, Serie A, campionat cu o grupă unică, iar Cremonese face parte din echipele admise în prima ediție. 

La finalul primului sezon retrogradează, însă, în Serie B de pe locul 18. 

Anii de decădere 

Urmează o perioadă foarte lungă în care echipa din Lombardia nu mai găsește drumul spre Serie A. În schimb, se împarte între Serie B și Serie C, evoluând mai mult în al doilea eșalon. Prinde și câteva sezoane în Serie D. 

Abia în sezonul 1983/1984, Cremonese termină pe locul 3 în Serie B și reușește să revină în Serie A, însă retrogradează imediat, după doar un sezon, de pe locul 16. 

Rețeta se repetă și în anii '90, perioadă în care urmează câteva promovări și retrogadări succesive. În 1992/1993 are parte de o nouă scânteie: termină pe locul 2 în Serie B, promovează, dar câștigă și Cupa Anglo-Italiană, o competiție în care evoluau echipele din cele două țări care nu se calificau în cupele europene. 

Prinde trei sezoane consecutiv în Serie A și bifează locul 10 ca cea mai bună clasare în 1993/1994, însă povestea se termină în 1995/1996, an în care se clasează pe locul 17 și retrogradează definitiv în Serie B. De atuni nu a mai ajuns înapoi în prima ligă din Italia. 

În prezent evoluează în Serie B și se zbate pentru a evita retrogradarea în Serie C. 

Fotbaliști celebri: 

  • Giovanni Zini 
  • Aristide Guarneri 
  • Antonio Cabrini 
  • Gianluca Vialli 
  • Attilio Lombardo 
  • Salvatore Sirigu 
  • Enrico Chiesa 
  • Cesare Prandelli 
  • Gustavo Abel Dezotti
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.