Echipa de Cupa Fed a României ar trebui să întâlnească Italia, țara cu cele mai multe cazuri de coronavirus după China, pe 17 și 18 aprilie.
Epidemia de COVID-19, care afectează întreaga planetă, a dat și sportul peste cap. În acest context multe evenimente fie au fost anulate sau amânate, fie s-au desfășurat fără spectatori. Numeroasele cazuri de coronavirus din Italia, țară care a decis să-și închidă granițele până pe 3 aprilie, ridică un semn de întrebare și în legătură cu desfășurarea întâlnirii de Fed Cup din baraj, una care urma să stabilească echipa care va merge în 2021 în întâlnirile de calificare pentru Fed Cup Finals și cea care va retrograda în eșalonul inferior, cel al grupelor zonale.
România a mai trecut printr-o anulare, echipa de Cupa Davis urma să întâlnească săptămâna trecută la Piatra-Neamț formația similară a Chinei.
Din cauza carantinei impuse în țara din Asia, oficialii chinezi au anunțat că nu se vor mai prezenta și astfel, România merge mai departe fără să fi jucat vreun meci. Situația este puțin diferită în ceea ce le privește pe italience. Jucătorii din China nu erau foarte bine clasați, așa că activitatea lor se desfășura în mare parte pe teritoriul țării lor, în schimb jucătoarele din Italia sunt parte activă a circuitului feminin. Camila Giorgi a fost prezentă săptămâna trecută la Lyon, în timp ce Jasmine Paolini, Giulia Gatto-Monticone și Martina Trevisan au fost la Monterrey, urmând să evolueze la Indian Wells, turneu anulat între timp din cauza COVID-19.
Restricții și în Italia, și în România
Guvernul și Comitetul Olimpic italiene au decis ieri să suspende toate manifestările sportive de pe teritoriul țării până pe 3 aprilie. Cu o săptămână înainte, echipa de Cupa Davis a Italiei a trecut de Coreea de Sud cu 3-0, la Cagliari, în Sardinia, o zonă care nu a fost atât de mult afectată de epidemia de coronavirus care a făcut deja peste 500 de victime în „Cizmă".
Sunt multe lucruri de luat în calcul, mai ales că există și restricții impuse de Guvernul României, cum ar fi sistarea zborurilor dinspre Italia, disputarea evenimentelor sportive fără spectatori sau anularea lor. Interdicții care durează până pe 31 martie, cu posibilitatea de prelungire. Deocamdată, Federația Română de Tenis a pus în vânzare pe 6 martie biletele pentru confruntarea de la Cluj-Napoca, însă rămâne de văzut ce se va întâmpla cu acest duel.
Interviu cu Ana Bogdan: „Vom lupta la fel, dar va fi ciudat"
Ana Bogdan, liderul echipei în întâlnirea contra Rusiei, pierdută de românce cu 2-3, privește cu îngrijorare spre ce se întâmplă pe mapamond, dar și în lumea tenisului, mai ales în perspectiva înfruntării cu Italia.
Românca de pe locul 92 WTA s-a retras de la Indian Wells înainte de anunțul de anulare a turneului Premier Mandatory din cauza unor probleme la spate, însă intenționa să revină de săptămâna viitoare, la competiția de 125k de la Gaudalajara din Mexic, apoi să joace la Miami.
Aflată încă în țară, ea încearcă să se informeze cât mai mult, dar spune că situația este dificilă, mai ales că poate să ia decizia de a zbura peste Ocean și competițiile să nu se mai țină. Ea intenționa să plece spre Mexic joi sau vineri. Un semn de întrebare este și asupra întâlnirii de Fed Cup cu Italia, dar deocamdată ea speră că în timpul care mai rămâne până atunci să se rezolve o parte din probleme.
Cât despre componența echipei României, va prinde contur în această săptămână. „Urmează să discutăm în zilele următoare despre cine va putea veni, cine nu", a spus jucătoarea în vârstă de 27 de ani.
- Ana, cum privește un jucător de tenis ce se întâmplă la nivel global, cu această epidemie?
- Mi se pare că s-a creat un haos destul de mare în jurul acestui subiect și e clar că situația devine din ce în ce mai gravă în toată lumea. La început nu i-am dat atât de multă importanță, credeam că este o simplă gripă, dar lucrurile nu stau chiar așa din moment ce au început să anuleze turnee și totul e sub semnul întrebării, nu ai siguranță că poți să pleci la un turneu și acolo să ți se spună că se anulează. Pentru mine una e foarte dificil.
- Îți afectează în vreun fel programul?
- Da, și Miami e cu semnul întrebării, eu voiam să merg la acolo, chiar și la un turneu înainte, la Guadalajara. Sunt cumva în stand-by și aștept să văd ce se întâmplă pentru că au spus că decizia se ia de pe o zi pe alta, ei nu ne pot spune de pe acum ce se întâmplă. Legătură permanentă cu WTA
- Țineți cumva legătura cu WTA sau aflați o dată cu toată lumea?
- Eu am dat mail-uri, chiar aseară am întrebat ce se întâmplă cu Miami și cu turneul din Mexic, unde intenționez să merg, au spus că este foarte dificil să ne comunice ce se va întâmpla pentru că nici ei nu știu. Este foarte greu și pentru ei, și pentru noi. Pentru ei să ne spună din timp ca să nu se creeze nebunia asta și pentru noi că aflăm când aflăm și se creează oricum.
- Cum ți se pare varianta să se joace fără spectatori?
- E o măsură de siguranță pe care o iau pentru a nu pune în pericol viețile oamenilor, însă e aiurea să joci fără spectatori, cu ușile închise, să nu fie nimeni este un sentiment ciudat, mai ales când e vorba de Fed Cup. Când am auzit despre diversele măsuri care s-au luat, primul gând a fost ce vom face când se va ține Fed Cup-ul la Cluj. N-o să mai fie aceea atmosferă, nici sentimentul acela că joci pentru țara ta și toată arena îți scandează numele și strigă „România". Dacă se va ține și va trebui să jucăm așa, vom lupta la fel, dar va fi ciudat, nu am pățit asta până acum.
- Întâlnim Italia, o țară puternic afectată de epidemie, crezi că se va juca?
- S-ar putea să nu se țină pentru că ei au închis granițele și nimeni nu mai are voie să iasă din Italia. Bine, poate până la întâlnirea cu noi se vor mai schimba un pic lucrurile. Mai este destul timp până atunci, sper eu în sensul bun.
5-5este raportul dintre victorii și înfrângeri pentru Ana Bogdan în acest sezon
„Noi trebuie să ne pregătim"
George Cosac, vicepreședinte al FRT, spune că federația internațională e informată cu tot ce se întâmplă în România și că doar de acolo poate veni o decizie
O coincidență rar întâlnită, atât echipa de Cupa Fed, cât și cea de Cupa Davis a României urmând să întâlnească anul acesta pe teren prorpiu adversari din țări afectate puternic de epidemia cu COVID-19. Se va putea ține duelul contra Italiei, din aprilie?
„Nu putem lua noi nicio măsură până când ITF nu decide ceva într-un sens sau altul", a spus George Cosac pentru Gazetă. „În cazul Cupei Davis, ITF a reacționat extrem de târziu, chinezii ne-au informat din 7 februarie că nu pot ieși din țară, iar federația internațională a luat decizia trei săptămâni mai târziu. Noi aveam deja absolut totul pregătit".
Vicepreședintele FRT e destul de sceptic însă în legătură cu ținerea întâlnirii, având în vedere situația actuală complicată din Italia, țară aflată de luni într-un blocaj total decis de guvern. „Cu siguranță, chiar dacă fetele lor nu sunt în Italia și joacă în alte părți ale lumii, staff-ul vine din Italia. Ei deocamdată sunt blocați acolo, și dacă ies la un moment dat, vor sta 14 zile în carantină, de aceea e puțin probabil să se poată juca. Sigur, mai sunt cinci săptămâni până pe 17-18 aprilie. Nu știu care va fi situația atunci, carantina ajută ca lucrurile să evolueze pozitiv. Noi însă trebuie să ne pregătim, nu avem ce face", a punctat el.
Multe competiții afectate
„Noi monitorizăm situația și transmitem mai departe măsurile care se iau aici, așa cum am făcut și în cazul meciului Dinamo-PSG la handbal. Trebuie să fie informați, poate vor să trimită arbitru sau observator italian... Deși, mai mult ca sigur știu și ei care e situația la noi, așa cum și noi știm ce se întâmplă la ei", a adăugat Cosac.
În cazul Cupei Davis, ITF a decis ca România să treacă în faza următoare a competiției, după ce asiaticii nu au putut veni la Piatra-Neamț. „Atunci erau doar chinezii în această situație. Acum, când problema a atins atât de multe țări, e aproape pandemie, poate să fie altă situație. Sunt mult mai multe competiții sportive anulate sau amânate, rămâne să vedem ce se întâmplă în continuare", a încheiat vicepreședintele FRT.
{{text}}