Liga 1

Opinie GSP: Când incompetenții din FRF se cred competenți!

Articol de Dan Udrea  —  marţi, 10 martie 2020

Eșecul extinderii regulii U21 a fost confirmat de schimbarea clujeanului Alin Fica (18 ani) după doar 24 de secunde, măsură posibilă fiindcă anumiți șefi de la Casa Fotbalului au fost sfidători la adresa celor care au avertizat că noua lege expune jucătorii pentru a fi umiliți.

Care este utilitatea unei reguli dacă fotbalistul ajunge să fie umilit în public tocmai din cauza legii pe care FRF a impus-o? Este un non-sens strigător la cer, pe care domnii de la Casa Fotbalului se fac că nu-l văd și îl aceptă doar pentru că nu vor să-și asume un eșec, care se numește: legea U21 cu doi jucători la startul jocurilor, dar cu unul singur pe teren 90 de minute.

Dan Petrescu (52) l-a scos din teren pe Alin Fica după doar 24 de secunde! SECUNDE. Evident că e de discutat și gestul antrenorului și strategia unui club care nu e în stare să aducă jucători U21 de calitate, în ciuda unor venituri de aproape 20 de milioane de euro pe care le-a generat doar pe parcursul acestui sezon. Dar fondul vulnerabilității legii FRF aparține celor care conduc Federația. Exclusiv lor.

În momentul în care administrația Burleanu a anunțat înăsprirea regulii, un fost mare fotbalist român, Basarab Panduru (49), care e de departe, nu fiindcă suntem colegi de platou la Telekom, cel mai bun expert din România, trăgea un mare semnal de alarmă: „Nu e bine ce face FRF. Mă uit la meciurile din China, unde există ceva asemănător și am văzut schimbări în minutul 10, minutul 15. Nu le vom face nici un bine jucătorilor dacă vor ajunge în această situație, să stea pe teren doar câteva minute, formal". Avertismentul fostului fotbalist trecut pe la Steaua, FC Porto și Benfica a rămas fără efect, dar s-a întâmplat fix ceea ce a spus. Și nu doar Alin Fica a fost umilit în acest sezon, au existat și vor mai exista jucători care vor evolua cât un boxer!

„Această regulă mă face pe mine să fiu penibil, că eu am fost penibil să scot un jucător tânăr. I-am luat moralul, dar asta e realitatea şi nu am ce să fac. Normal că am vorbit cu jucătorul, dar degeaba am vorbit. El poate e fericit că a debutat, dar cum a debutat nu e bine pentru el şi nu e bine pentru fotbal. Noi avem foarte mulţi jucători de valoare care stau în tribune. Mi-e greu şi atunci am hotărât să-l bag pe Păun imediat, să nu mai pierdem timpul, dar nu-mi place ce am făcut", a declarat după meci Dan Petrescu, antrenor CFR.

Ați auzit pe cineva de la FRF având vreo reacție? Dimpotrivă, site-ul acestei instituții ridică la rang de artă, în fiecare marți, după etapă, eventualele reușite ale fotbaliștilor U21. Fără să fie amintite și aceste schimbări care pot lăsa sechele serioase pe moralul și chiar pe cariera unora dintre ei.

În 2016, la 2 ani după ce renunțase să mai fie ziarist, Andrei Vochin, fost redactor-șef adjunct al GSP, care trecuse la FRF, a avut o idee. Introducerea unei reguli pentru a ajuta echipa națională de tineret și jucătorii de până în 21 de ani. Burleanu a fost deschis acestei idei, la fel și ceilalți șefi de la Casa Fotbalului. 

Regula a fost un succes, în primul rând fiindcă a produs sau a ajutat câțiva jucători care astăzi sunt importanți. Exemple: Cristi Manea (22), Dennis Man(21), Darius Olaru(22).

După 3 sezoane în acest format, unii din FRF au început să fie deranjați că nu li se atribuie și lor merite pentru regulă. Orgoliul unora a fost puternic atins: cum să se priceapă mai bine decât noi un fost ziarist? 

Și incompetenții s-au hotărât să extindă legea prin introducerea și celui de-al doilea fotbalist, dar fără obligativitatea bifării unui număr minim de minute. De această dată, Vochin n-a mai fost luat în seamă, deși Andrei propusese altceva, mult mai logic: al doilea fotbalist să fie U23, nu U21 și să fie obligatoriu pe teren 90 de minute, tocmai pentru a da continuitate celui care, din cauza vârstei, nu mai e eligibil pentru U21! „Te pricepi tu mai bine ca noi?", a fost argumentul celor care n-au acceptat această propunere, dar nici o alta, oferită tot de fostul ziarist: „Dacă tot vor fi doi U21, obligatoriu trebui specificat ca ei să fie pe teren tot meciul. Ar fi o regulă dură, dar ar proteja jucătorii folosiți".

75%dintre jucătorii care au evoluat anul trecut fiindcă erau eligibili U21 și care acum au depășit vârsta pentru naționale de tineret nu mai evoluează în mod constant la echipele din Liga 1!

Varianta incompetenților a rămas în picioare și astăzi primește decontul. Unul care spune că după 28 de etape, numărul total al jucătorilor U21 folosiți aproape că n-a crescut deloc, 96 acum față de 89 în sezonul precedent. Mai dramatic e că de 63 de ori s-a produs o schimbare în rândul acestora pe parcursul primei reprize, iar de 131 de ori un jucător U21 n-a mai prins și startul reprizei secunde.

Noua regulă e un eșec, imaginea unor jucători tineri e terfelită, dar poate că e sacrificiul necesar pentru ca unii domni de la FRF să fie nevoiți să-și mai arunce un pic de apă rece pe față pentru a realiza că a fi angajat al administrației Burleanu nu înseamnă automat că te și pricepi la fotbal. Și atunci când greșești e normal să-ți asumi și să faci un pas în spate. Exact așa cum Andrei Vochin a avut puterea să facă după înfrângerea în cazul Christoph Daum! Dar asumarea răspunderii nu e în nici un caz apanajul incompetenților!

VEZI ȘI:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.