Sandu Boc, acum 76 de ani, fost fundaș al celor de la Petrolul, Dinamo, Sportul, Rapid și Craiova, a povestit în martie 2020 la „Prietenii lui Ovidiu", emisiune moderată de Ovidiu Ioanițoaia, o întâmplare incredibilă: cum a cumpărat imediat după Revoluție vaporul lui Nicolae Ceaușescu.
- Sandule, vreau să-mi povestești cum ai cumpărat vaporul lui Ceaușescu?
- Ha, ha, ha. Am făcut o afacere.... După Revoluție m-am asociat cu un cipriot care avea o afacere demarată. Închiria vapoare și marinari pentru toți armatorii din lume. El aflând că aici sunt mulți marinari a venit în România. Am aflat printr-un vecin de-al meu care l-a prins în avion. A venit la hotel Nord și când a văzut balerinele și ospătarii, totul pentru Sandu Boc, a zis că sunt personaj important. Mi-a cerut să ne întâlnim.
- Așa...
- Și a doua zi am băut o cafea împreună. Mi-a spus ce afaceri are și mi-a zis: „Ești omul de care am nevoie! Cât vrei salariu pe lună pentru afacere?”. „2.000 de dolari!”. „Nu, îți dau 5.000!”. Am deschis un birou la Constanța. Când am dat anunț pentru marinari era coadă până în stradă. Sute de oameni. Sute, sute. Apoi am închiriat „Mărăști" și „Mărășești”, vapoarele. Am dat spagă un BMW ca să ne dea vapoarele. Erau cele mai bune. Și mai era și vaporul lui Ceaușescu, „Sovata”. Nu se atingea nimeni de el. L-am cumpărat. Ziceam că fac naveta pe mare Constanța-Istanbul.
Sandu Boc: „L-am vândut unui prieten de-al meu, l-a băgat la fund în Mangalia”
- Era la vânzare și el.
- Da, da, dar vaporul, ca să circule, îi trebuie avizul Registrului Naval Român. Îl scoate din apă pe o plută imensă, măsoara tabla și unde e subțire se schimbă. Îi trebuie veste de salvare, plute... Tot. L-am băgat în reparații. Toți banii pe care-i câștigasem i-am investit. Când l-am terminat era un bibelou frumos. Inclusiv motoarele le-am schimbat. Erau făcute la Fabrica de Armament de la Mizil. După o vreme a venit un neamț că vrea să-l închirieze. Pescuia între Magalia și Constanța, scoici și melci. Le prelucra la Tulcea și le trimitea în Japonia.
- Afacerist, nu glumă.
- Stai așa. În contractul pe care l-am făcut pe un an de zile am scris că "la terminarea contractului trebuie predat cu avizul Registrului Naval Român". Scafandrii neamțului dormeau pe vapor. Mai pescuiau calcan și aruncau sacii cu pește pe un vas care venea din Turcia. Dar l-a prins paza de coastă pe unul și i-a luat permisul de pescuit. El, fraierul, a calat și un motor. Când să-mi dea vasul, i-am arătat contractul! N-a mai obținut avizul ăla niciodată. Mi-a dat cât am vrut pe el și l-a lăsat aici. Eu l-am vândut unui prieten de-al meu. S-a dus la Mangalia, i-a făcut asigurare, dar după l-a băgat la fund și a luat banii pe asigurare.
Am jucat fotbal la cel mai înalt nivel şi am avut multe femei frumoase. Mi-am trăit viaţa la maximum, însă am un singur mare regret, că n-am evoluat la Mondialul din Mexic 1970. Aş da jumătate din femeile cu care am fost pentru un meci împotriva lui Pele
- Alexandru Boc
Cine a fost Boc ca fotbalist
- A evoluat ca fundaş central
- A jucat la Petrolul între 1964 şi 1967
- La Dinamo a evoluat două sezoane, în perioada 1967-1969
- A bifat doi ani şi la Rapid, între 1971 şi 1973
- Finalul carierei l-a găsit la Universitatea Craiova, echipă pentru care a evoluat între 1973 şi 1976
- Are 224 de meciuri şi 12 goluri în Divizia A
- 22 de meciuri în cupele europene
- A evoluat de 6 ori în echipa naţională a României
- A cîştigat 3 trofee cu 3 echipe diferite: titlul cu Petrolul şi cu U Craiova şi Cupa României cu Rapid
{{text}}