Coronavirus a pus stop Ligii 1. Ultima dată când campionatul a mai avut de suferit, la fel ca acum şi a fost nevoie de suspendarea meciurilor, s-a întâmplat în aprilie 1986, după dezastrul de la centrala nucleară din URSS.
După mai bine de 30 de ani, campionatul de fotbal din România are de suferit din cauza unui eveniment considerat de forţă majoră. Acum, epidemia de coronavirus a determinat FRF să ia o decizie fără precedent după 1989: suspendarea competiţiei fotbalistice.
Precedenta situaţie de această natură s-a întâmplat în primăvara lui 1986, adică acum 34 de ani. Pe 26 aprilie, în acel an, a avut loc explozia unuia dintre reactoarele centralei nucleare de la Cernobâl.
Chiar a doua zi, pe 27 aprilie, era programată etapa a 26-a din Divizia A. Cum URSS nu a raportat imediat incidentul şi nici nu a avertizat ţările europene privind riscul major la care este supusă populaţia de pe continent, nici România, la fel ca alte state, nu a luat măsuri. Iar meciurile din acea etapă s-au disputat conform programului. Printre acestea, derby-urile Sportul - Steaua 1-2, cu Hagi evoluând în tricoul grupării din Regie, şi Rapid - Dinamo.
În săptămâna următoare însă, la ordinul Partidului Comunist, care aflase de ceea ce se întâmplase la Cernobâl, toată etapa a 27-a a fost suspendată, fără a se şi anunţa acest lucru.
„Toţi microbiştii au aşteptat meciurile, au dat drumul la radio pentru a asculta transmisiunile de pe stadioane, dar nu s-a jucat niciun meci şi mulţi nu înţelegeau ce se petrece”, îşi aduce aminte Alin Buzărin, editorialist al Gazetei şi cel care este autor, alături de Cristi Costache, al cărţii "100 de poveşti nemuritoare ale fotbalului românesc".
Regimul Ceauşescu a informat populaţia României despre accidentul de la Cernobâl abia pe 2 mai, dar mulţi dintre locuitorii ţării aflaseră ascultând postul de radio Europa Liberă.
Radiațiile au oprit fotbalul doar un singur meci
Etapa din 3 mai 1986 nu s-a mai jucat, iar cei care aveau copii erau chemaţi în centre speciale pentru a primi iod, pe care să-l ofere celor mici, şi care avea ca efect diminuarea efectului radiaţiilor care existau în atmosfertă după explozia de la centrala nucleară.
Doar în acel weekend nu s-a jucat Divizia A, după care meciurile s-au reluat în 10 mai. Steaua a evoluat la Râmnicu Vâlcea la 3 zile după ce jucase şi câştigase Cupa Campionilor Europeni. Ulterior, deşi nivelul radiaţiilor era unul imens, mai ales într-o ţară aflată relativ aproape de locul în care se produsese explozia, campionatul s-a jucat conform programării şi s-a terminat la mijlocul lunii iunie.
Cum a arătat clasamentul primelor 5 în 1985-1986
1. Steaua 57p
2. Sportul 48
3. U Craiova 46
4. Dinamo 46
5. Corvinul 37
Cernobâl '86, cel mai mare dezastru nuclear din istorie!
- a avut loc pe data de 26 aprilie 1986, la 1:23 noaptea
- suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane
- Cei 45.000 de locuitori din Pripiat, oraşul aflat la doar 1,5 kilometri de centrala de la Cernobâl, au fost evacuati abia la 36 de ore de la producerea accidentului, în după-amiaza zilei de 27 aprilie 1986
- până în 5 mai, toţi cei care locuiau pe o rază de 30 km în jurul reactorului avariat au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele, iar în decurs de 10 zile, în total 130.000 de persoane din 76 de localităţi au fost evacuate, iar teritoriul respectiv a fost declarat zonă de excludere.
- raportul Forului Cernobâl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Organizația Mondială a Sănătății, a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian) și a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer
- Actualul Belarus a fost ţara cel mai grav afectată de dezastrul de la Cernobâl, deoarece pâna la 70 % din precipitațiile radioactive au căzut pe teritoriul său, dar în total peste 5,5 milioane de persoane, ucraineni, belaruşi şi ruşi, au avut de suferit în urma catastrofei, iar o mare parte dintre ei locuiesc în continuare în zonele contaminate, conform autorităţilor ucrainene
- a fost declarat cel mai mare dezastru nuclear din istorie, iar estimările sunt că la nivel mondial au murit aproape 1,5 milioane de oameni din cauza radiațiilor provocate de explozie.
Documentar cutremurător pe HBO GO!
Pe aplicaţia HBO GO e disponibilă miniseria Cernobâl, un film documentar care reface în cele mai mici detalii ceea ce s-a petrecut în noaptea de 26 aprilie 1986 la centrala nucleară, dar mai ales care au fost consecinţele acelui imens dezastru. În plus, filmul conţine scene şocante despre chinul prin care au trecut primii dintre pompierii şi voluntarii care au ajutat la stingerea incendiului de la centrala respectivă, dar dezvăluie şi modul total iresponsabil în care au gestionat situaţia atât şefii centralei nucleare, dar şi conducerea URSS-ului, care a încercat să minimalizeze dezastrul. Filmul are o notă formidabil de mare pe IMDB, 9,4!
Dinamo Kiev a călătorit la Lyon
Chiar una dintre echipele din URSS a fost implicată, la scurt timp după explozia de la Cernobâl, într-un meci foarte important pe continent. Pe 2 mai era programată finala Cupei Cupelor, la Lyon, în Franţa. Dinamo Kiev a călătorit la Lyon, meciul cu Atletico Madrid s-a disputat, iar gruparea din Kiev, cu care Steaua avea să joace Supercupa Europei în februarie 1987, s-a impus cu scorul de 3-0.
Ce se întâmpla în 1986 în fotbalul european şi mondial
- Argentina devenea campioană mondială cu un Maradona strălucitor la turneul final din Mexic
- pe 6 noiembrie, Alex Ferguson era numit manager la Manchester United
- două echipe din Est cucereau cele mai importate competiţii intercluburi de pe continent: Steaua Bucureşti lua Cupa Campionilor, iar Dinamo Kiev cucerea Cupa Cupelor, învinsele lor fiind două grupări spaniole
ALT PRECEDENT: Finala Cupei din '75, amânată din cauza inundaţiilor
Un alt caz în care un meci din competiţiile interne a fost amânat din cauza unor dezastre a fost finala Cupei României din 1975, în care s-au întâlnit U Craiova şi Rapid. Confruntarea era programată pe 5 iulie, la Bucureşti, dar s-a amânat o săptămână din cauza inundaţiilor care aveau loc în ţară, însă în cu totul alte zone, pe râuri din Transilvania şi Moldova, în vreme ce în Capitală erau temperaturi şi de peste 30 de grade. Meciul s-a jucat pe 12 iulie şi s-a impus Rapid, 2-1 după prelungiri, cu o "dublă" a lui Nae Manea, reuşita oltenilor aparţinându-i lui Ion Oblemenco.
{{text}}