Helmuth Duckadam explică pentru Gazetă de ce steliștii au continuat să se pregătească după accidentul nuclear din 1986 și care au fost măsurile impuse de armată.
Acum 34 de ani, Helmut Duckadam era portar la Steaua și se pregătea la foc automat de finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla. Pe 26 aprilie '86, a avut loc explozia unuia dintre reactoarele centralei nucleare de la Cernobâl, motiv pentru care fotbalul în România s-a oprit pentru ultima oară. Până la apariția coronavirusului.
- Domnule Duckadam, bună ziua! Ce faceți?
- Ce să fac? Cu ale mele. Trebuie să plec de-acasă urgent...
- Păi, e mai bine să vă izolați în perioada asta!
- Am probleme mari cu dinții. Am avut tot felul de intervenții în ultimele luni. N-am ce să fac, trebuie să mă duc la dentist.
- Dumneavoastră aveți și alte probleme...
- Știu! Nu e atât de plăcut când se adună toate. Dacă stai bine cu sănătatea, treci mai ușor peste ele. Dar la mine se simte… Și se simte în fiecare dimineață. Când îmi trosnește o mână, un picior. E greu…
- Luați și medicamente după atâtea necazuri!
- În fiecare dimineață iau un pumn de pastile. Nu exagerez! Am 20 de medicamente pe care trebuie să le iau zilnic. Unele pentru coagularea sângelui, pentru circulație, pentru tensiune, pentru stomac, unele pe post de pansament gastric...
- Așa de multe?
- Dacă ai probleme de sănătate, așa cum am eu, chiar e dificil, dar nu avem ce să facem. Eu am avut 8 operații grele, complicate. Opt!
- V-am sunat să vorbim un pic despre situația asta cu Coronavirus.
- Eu vreau să vă spun un singur lucru. În primul rând că nu e de glumit cu așa ceva și am ajuns într-o isterie. Trebuie să ne ferim, să ne protejăm, să avem grijă de noi. Totuși, nu e cazul să fie o astfel de panică! De ce nu ne uităm câți oameni au murit de gripă normală în perioada asta?
- S-a oprit și campionatul, iar dumneavoastră ați mai prins o astfel de perioadă, în 1986.
- Da, da. Ne păzeau cu armata la Ghencea! Eram singura echipă din România care avea dreptul să facă antrenamente după ce s-a întâmplat explozia de la Cernobâl. Noi eram în focurile finalei cu Barcelona, de la Sevilla. Era o situație de panică și atunci.
- Nu s-au luat măsuri speciale?
- Ba da. A venit armata la baza noastră de antrenament cu totul felul de aparate cu care măsurau radiațiile. Și țin minte că la momentul ăla radiațiile din iarbă erau depășite de 200 de ori! Era o situație foarte dificilă, însă nu aveam ce să facem. Ne-au recomandat, nouă, portarilor, să nu prindem absolut deloc mingea la piept!
- Era cam imposibil, nu?
- Era, dar ce puteam să facem?, era vorba de sănătatea noastră. Ne-au spus că mingea se plimba atât de mult prin iarbă, unde radiațiile erau mari, și puteam să avem de suferit.
- Voiam să vă întreb dacă...
- Aaaa! Mai țin minte că ne băgau în vestiar repede dacă se apropiau norii deasupra bazei sau ceva de genul. Radiațiile fiind enorme în nori, ei încercau să ia toate măsurile de siguranță. Erau antrenamente făcute într-un regim special.
- A venit imediat și finala de la Sevilla, de care pomeneați.
- Atunci am plecat în Spania cu mâncarea noastră, pregătită de la București. Când am ajuns în Spania se uitau ăia ciudat la noi pe aeroport, ne priveau mai așa pentru că știau că venim dintr-o țară afectată. Apăruseră deja toate informațiile și se panicaseră când am venit o delegație așa de mare din România. Apoi au depășit momentul și aia a fost... Viața și-a urmat cursul.
Ce recomandări au primit steliștii după accidentul de la Cernobâl
- să folosească apa potabilă numai din rețeaua urbană, din puțurile cu adâncime sau apă minerală
- să consume lapte și produse din lapte provenite numai din rețeaua comerială de stat
- să asigure spălarea riguroasă cu apă potabilă a legumelor, zarzavaturilor și fructelor
Urma să fie naș la Bologna
Duckadam a dezvăluit că peste două luni trebuia să meargă cu toată familia în Italia, acolo unde un prieten i-a cerut să-i fie naș de cununie: "Am vorbit cu el și situația nu e plăcută deloc. Se dusese până la magazin să facă o mică aprovizionare, dar n-a mai găsit pâine absolut deloc. El avea simțul umorului și zicea că o să mănânce sticksuri. Erau rafturile goale, goale, nu mai există nimic. E o adevărată tragedie în Italia! Să sperăm că scăpăm cât mai repede pentru că situația devine din ce în ce mai critică, de la oră la alta"
Coronavirus a suspendat fotbalul românesc: ce e de știut
- #vafibine Campanie GSP» Peste 100 de vedete din sportul românesc au înregistrat mesaje speciale pentru fani:„Lăsați coronavirusul în ofsaid!”
- CFR campioană, FCSB OUT din Europa!?Ce variantă surprinzătoare propune Craiova pentru rezolvarea crizei din Liga 1!
- Apropo de asta, GSP a lansat un sondaj: Ce facem cu finalul sezonului din Liga 1?Intră în dezbatere și votează varianta potrivită
- Pandemia de coronavirus oprește fotbalul! Se mai joacă doar în ȘASE campionate » O singură țară mai lasă fanii pe stadion + ce meciuri se văd în România.Cum arată HARTA cu campionate suspendate sau amânate, AICI.
- Gigi Becali, 61 de ani, finanțatorul FCSB, a decis ca echipa să suspende activitatea fotbalistică în această săptămână,din cauza pandemiei de coronavirus.
- FRF a decis suspendarea tuturor competițiilor de fotbal din România din cauza pandemiei de coronavirus!„Meciurile din Liga 1, Liga 2, Liga 3, Liga 1 feminin, Liga 2 feminin, Liga 3 feminin, Liga 1 Futsal, Liga 2 Futsal și competițiile de la nivel județean vor fi amânate până pe 31 martie”, anunță FRF;
- Pierderi uriașe pentru LPF și pentru cluburile din România din cauza coronavirus!LPF a încercat cât a putut să amâne oprirea campionatului, presată de contractul de drepturi TV.Dacă nu va mai putea continua competiția, va pierde zeci de milioane de euro!
{{text}}