Liga 1

FCSB. Gigi Becali „a uitat” să plătească transferul lui Adrian Petre!

+8 Foto
Adrian Petre, 22 de ani, a plecat de la UTA la Esbjerg în 2017, după un sezon în care marcase 28 de goluri în Liga a doua

Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Costin Ștucan  —  marţi, 17 martie 2020

Gigi Becali l-a adus la FCSB pe Adrian Petre de la Esbjerg, din Danemarca, pentru 500.000 de euro, bani pe care nu i-a mai achitat. Clubul nordic a deschis un proces la FIFA.

Supertransferul pe care l-a realizat Becali în iarna aceasta se transformă într-un litigiu. Esbjerg, clubul din Danemarca de la care FCSB l-a cumpărat pe Adrian Petre, a formulat o plângere la FIFA pentru că nu a primit banii pe care îi negociase cu românii pentru trecerea lui Adrian Petre în Liga 1. Data stabilită în actul de transfer: 21 februarie.

Gigi l-a adus pe Petre ca pe o vedetă, între timp a devenit dezamăgit de el și nu a mai transferat 500.000 de euro către Esbjerg, așa cum își asumase ca urmare a tratativelor. Pe lângă jumătatea de milion de euro, danezii mai păstrează și 15 la sută din drepturile asupra unui viitor transfer al atacantului.

Ce i-a modificat comportamentul lui Becali?

De când a ajuns la FCSB, Petre a apărut în două meciuri, în câte o repriză de fiecare dată, și nu a marcat niciun gol. Patronul l-a schimbat mereu după primele 45 de minute, dezamăgit de randamentul vârfului care a ratat în fiecare partidă câte o ocazie uriașă, și nu mai are aceeași încredere că a realizat o afacere excelentă, cum credea în februarie, când l-a ofertat.

Fotbalistul format la UTA îi atrăsese atenția lui Becali cu prestația din naționala de tineret, în care a adunat 15 prezențe și 5 goluri. 
Adi nu a fost nici acolo om de bază. În campania trecută a apărut pe teren mai mult din postura de rezervă, în generația în care "numărul 9" titular era George Pușcaș. Acum a intrat în concurență cu George Ganea și s-a întâmplat să piardă și competiția cu atacantul de la Viitorul.

Dezamăgirea lui Gigi în fața achiziției nu poate să schimbe, însă, datele negociate și trecute în documentul care a finalizat tranzacția. FCSB e obligată să plătească jumătatea de milion de euro. Ori va achita acum, ori în urma procesului pe care Esbjerg îl va câștiga, din moment ce are toate drepturile garantate în acte.

1.300.000 de euroconstituie valoarea estimată a lui Petre pe transfermarkt. Cota lui maximă pe acest site a fost mai mare cu două sute de mii de euro decât e aceasta din prezent

24 de goluria adunat Adi Petre pentru Esbjerg în 74 de partide bifate în prima și în a doua ligă daneză. Multe dintre meciurile acestea au fost însă doar bucăți, fiindcă danezii l-au utilizat rar ca integralist

L-a considerat de zeci de milioane de euro pe Adrian Petre

Becali și-a schimbat în rău părerea despre Adi Petre, l-a folosit doar în două reprize de când l-a adus. Cu două luni în urmă îl considera un fotbalist de excepție, i-a fixat, în momentul semnării contractului, o clauză de reziliere în valoare de 30 de milioane de euro! Atacantul a primit și un salariu bun, cu mult peste media din Liga 1: 16.000 de euro lunar.

Acordul este totuși unul ciudat. Gigi n-a avut încredere totală în achiziția lui și a semnat cu Petre un contract valabil doar un an și patru luni. În funcție de randamentul jucătorului, clubul ar avea dreptul să extindă înțelegerea pentru alte patru sezoane.

E o metodă pe care Becali a mai practicat-o și cu alți fotbaliști, pe care îi testează în felul acesta și poate renunța la ei mai devreme decât ar presupune durata maximă a contractului. Tsoumou semnase pentru un an, dar a fost de acord să poată fi dat afară după numai șase luni. Ceea ce s-a și întâmplat.

Petre n-a înscris din septembrie 2019!

Petre a fost tratat ca un talent important atunci când juca pentru UTA, în Liga a doua, și și-a păstrat eticheta asta de viitor star și după ce a plecat în Danemarca, numai că lunile recente l-au adus într-o criză de formă cum n-a mai cunoscut. Cel mai recent gol al lui în campionat a fost înregistrat în septembrie 2019, într-o partidă pe care Esbjerg a câștigat-o cu Brondby, 3-1.

A mai dat de atunci două goluri în Cupa Danemarcei, într-un joc cu o formație din ligile inferioare, Marienlyst, și încă două goluri în naționala de tineret, în succesul cu Ucraina, 3-0, din preliminariile Campionatului European. În liga daneză sau în cea română, nicio reușită.

Citește și alte știri despre FCSB:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.