Fotbal   •   Liga 1   •   LIGA 1

Cum ar arăta scenariul HORROR pentru stabilirea clasamentului Ligii 1: minigrupe sau țintar-flash, de două săptămâni

Răzvan Burleanu (35 de ani) a anunțat ieri ferestrele de timp în care se estimează reluarea competițiilor interne

Articol de Justin Gafiuc   —  marți, 17 martie 2020

Președintele FRF Răzvan Burleanu (35 de ani) a anunțat ieri ferestrele de timp în care se estimează reluarea competițiilor interne. Un grup de lucru extins va discuta de azi variantele posibile. Sezonul trebuie să se încheie pe 28 iunie.

După amânarea cu un an a Euro 2020, federațiile de pe continent au primit spațiu suplimentar pentru a-și putea reorganiza competițiile interne, astfel încât campionatele și cupele să se poată încheia în diferite formule. Liga 1 are în pregătire un set de scenarii: cea mai optimistă dată de reluare a sezonului e 22 aprilie, cea mai severă variantă e 13 iunie. 

Și o certitudine: totul trebuie încheiat până la 28 iunie, iar sezonul viitor să pornească după două săptămâni, la mijlocul lui iulie. Sunt datele oferite ieri de șeful FRF, Răzvan Burleanu, într-o declarație de presă făcută de la domiciliu, unde se află la autoizolare.


Ce ar mai fi de jucat în sistem normal pentru a putea încheia competițiile?

  • Liga 1: 8 etape din play-off și 12 etape din play-out
  • Liga 2: 14 etape
  • Liga 3: 14 etape
  • Cupa României: două semifinale (tur-retur) și finala
  • baraje promovare L1.

Soluții de avarie

Dacă se va pleca din nou la drum în 22 aprilie, ar fi timp suficient pentru a duce sezonul intern la final, întins pe încă două luni. Dar variantele târzii, cu restart abia la începutul sau mijlocul lui iunie, ar impune „variante inovative, gen meciuri într-o singură manșă sau minigrupe", potrivit tot lui Burleanu.


Asta ar însemna că titlul, participantele în cupele europene și retrogradatele să se decidă într-un țintar-flash, care să se desfășoare chiar în maximum două săptămâni, dacă pandemia de coronavirus va ține blocată țara o perioadă mai lungă.

„Perioadă-tampon pentru reluarea pregătirilor”

Soluțiile vor intra în discuție într-un grup de lucru care are programată azi prima reuniune pe cale video. Vor fi reprezentanți ai cluburilor, de la FRF, LPF și AFAN, care vor căuta să pună pe masă și să ajungă la un consens cu diferitele variante posibile.



Secretarul general LPF, Justin Ștefan, va fi parte la întâlnirea de la distanță: „Mi-e greu să dau un răspuns dacă data de 22 aprilie e fezabilă sau nu la acest moment. E dificil de anticipat. Depinde și cum vom alege să tratăm mai departe acest virus: închiși în casă în continuare sau să ne deschidem către o abordare precum în Anglia sau Olanda, pe ideea de a se imuniza populația, iar cei bătrâni să fie protejați.

În plus, să nu pierdem din vedere că e nevoie de o perioadă-tampon înainte de restart pentru a le da timp cluburilor să se pregătească, să vină jucătorii la un anumit nivel de competiție. Asta înseamnă încă 7-10 zile înainte de reluare. Adică pentru 22 aprilie, ar trebui ca echipele să se poată recalibra imediat după ridicarea stării de urgență, care expiră la jumătatea lunii viitoare. De asemenea, vorbim și de jucătorii plecați în străinătate, dacă au primit liber. La întoarcere, dacă vin din zone de risc, intră automat în carantină 14 zile, ceea ce înseamnă că vor fi, probabil, cluburi lipsite de serviciile unor fotbaliști. N-aș lua în calcul în niciun scenariu varianta cu înghețarea campionatului, fiindcă asta ar însemna să nu mai livrăm echipe pentru cupele europene".

"Obiectivul numărul unu este siguranța și încrederea oamenilor implicați în fotbal. Obiectivul numărul doi este sustenabilitatea cluburilor din punct de vedere financiar. Fotbalul se va relua cu porțile deschise doar când vom ști sigur că nu există pericole pentru public, jucători, staff" 

Răzvan Burleanu, președinte FRF

53 de competiții fotbalisticesunt suspendate în prezent pe teritoriul României

Cer ajutor financiar

Burleanu a evocat și intenția de a solicita sprijin financiar din partea MTS: "Vom milita pentru o schemă de ajutor pentru a compensa pierderile organizatorilor de evenimente cu peste o mie de spectatori. Mă refer la evenimentele anulate sau suspendate, cu bilete deja vândute. O decizie similară a luat Comisia Europeană cu privire la Danemarca".

Ce știm după ședința UEFA:

Reguli coronavirus

Citește și alte știri despre Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.