Fotbal   •   Liga 1   •   INTERVIU

CORONAVIRUS / Alessandro Caparco: „Vor păți și alte țări ceea ce pățește Italia acum” » Afacerea lui din București e „pe avarii”: „Împreună cu Ropotan mai vindem numai cu programare”

Caparco a evoluat ultima dată în România la Dunărea Călărași

Articol de Remus Răureanu   —  miercuri, 18 martie 2020

Alessandro Caparco (36 de ani), portarul cu stil spectaculos de la Poli Iași și de la ASA Târgu Mureș, s-a căsătorit și a rămas în România. Asistă din București la criza instaurată în Italia și povestește ce se petrece în țara lui. 

„Ale" are acum 36 de ani și e unul dintre afaceriștii loviți de pandemia de coronavirus. Avea un restaurant în Italia și un magazin de haine în București. Restaurantul e închis, magazinul mai funcționează „pe avarii".

- Alessandro, cum de ești în București în perioada asta, nu în Italia?

- M-am stabilit în București de un an. Familia mea, rămasă în Italia (n.r. în Torino), stă închisă în casă de o săptămână. Tatăl meu, care e mai în vârstă, are deja mai mult de două săptămâni de când nu a mai ieșit din casă. E o situație de necrezut! În Italia se fac multe controale, măcar e bine că populația beneficiază de un sistem medical dintre cele mai bune din lume.


- Ai vreun prieten sau vreun cunoscut infectat?

- Nu, sper să nici nu am! 

- Știu că aveai un restaurant în Torino. Mai funcționează sau l-ai închis?

- Am încercat o soluție în urmă cu o lună, am distanțat mesele la trei metri una de alta, încât să nu ajungă clienții în contact. Am renunțat, de paisprezece zile am hotărât, împreună cu asociatul meu, să închidem. Când statul a decis să fie închise toate restaurantele, barurile, cafenelele, noi închiseserăm deja. Sunt pierderi, normal! Angajații primesc în continuare salariile, ceea ce e firesc, că nu au nici o vină pentru ce se petrece. Acum se pare că va interveni statul italian cu ajutoare pentru toate afacerile.

Alessandro Caparco: „Mai sunt proști care se joacă, ies pe străzi!"

- În Italia sunt reguli speciale? 

- Regula principală: nu ai voie să ieși din casă. Pentru a merge la cumpărături ai nevoie de un document. Ți-l trimit acum pe whatsapp ca să vezi despre ce este vorba, e o declarație. Într-un supermarket de șase mii de metri pătrați pot intra maximum zece sau douăsprezece persoane. Are voie numai o persoană din fiecare familie să se ocupe de cumpărături, nu pot ieși din casă mai mulți membri în același timp. Din magazine nu lipsește nimic, fiindcă transporturile funcționează în continuare, distribuția a rămas activă. Și prețurile au rămas aceleași ca înaintea crizei.


- Cine se plimbă pe străzi fără să completeze declarația aceea ce pățește? 

- Dacă ieși din casă fără să ai permis plătești o amendă, patru sau cinci mii de euro. Din păcate, mai sunt niște proști care se joacă, ies pe străzi! Ca să ridice moralul populației, televiziunile au transmis un documentar despre campania din 2006 a Italiei, campioana mondială. Plus imagini cu toate formațiile italiene câștigătoare de Champions League și de Europa League. Multe emisiuni lucrează cu Skype, pentru ca invitații să nu mai meargă în studiouri. În domeniile în care s-a putut, companiile au abordat smart working, lucrul de la distanță, cu ajutorul tehnologiei. Și sunt tot felul de activități sociale, așa cum e cântatul imnului. La ora 18:00 oamenii ies în balcoane și cântă imnul Italiei.

- De ce crezi că s-a întâmplat tocmai acolo să fie cel mai rău din Europa? 

- Cred că ceea ce pățește Italia acum alte țări vor păți mai târziu. D-aia e important să rămânem în case, chiar dacă statul român nu a luat decizia de a-i obliga pe oameni ca în Italia. Chiar am văzut în România multe mesaje de sprijin pentru poporul italian, pentru asta le mulțumesc tuturor românilor!

- Magazinul tău din București mai merge sau l-ai închis, cum ai procedat și cu restaurantul?

- Împreună cu Adrian Ropotan avem un showroom de haine, Arcalei, în zona Băneasa. Sper să nu simt și aici pierderi chiar la fel de mari cum sunt acelea cu restaurantul din Torino. Acum mai vindem numai cu programare și, bineînțeles, în magazin nu are voie să intre mai mult de o persoană, care e igienizată pe mâini imediat cum intră și primește o `mascherina" nouă. Speriamo bene!

Alessandro Caparco, mesaj pentru campania GSP „coronavirus în ofsaid”

Citește și alte știri despre cum afectează coronavirus fotbalul și sportul mondial:

  1.  EURO 2020 a fost amânat pentru 2021

     
  2. Mai mulți fotbaliști din Serie A au fost depistați pozitiv cu COVID-19. Cea mai afectată echipă este Sampdoria, cu 6 jucători. Au fost confirmate cazuri și în Anglia, Franța și Germania.

     
  3. Europa tremură sub presiunea tot mai mare a pandemiei cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, iar Germania, una dintre națiunile cele mai puternice, simte la rândul ei această apăsare. Sportul e afectat, mai ales cel de top, cel mai vizibil, televizat, comentat, urmărit. Ce se întâmplă însă în structurile de la alte niveluri?

     
  4. Italia renaște după dezastrul produs de coronavirus » La ora 18:00, în fiecare seară, oamenii fac un gest senzațional!

     
  5. Ivan Garcia Cortina, câștigător săptămâna trecută al etapei a treia din Paris-Nisa, a venit cu o idee catalogată simplă și genială pentru a repara calendarul ciclist, afectat și el de pandemia de coronavirus!

     
  6. Marius Marin (21 de ani) trăiește și joacă în Italia, la Pisa. Mijlocașul povestește scenele din „Cizmă”, unde totul pare a fi desprins dintr-un film horror, cu oameni blocați în casă de teama îmbolnăvirii cu COVID-19. „Parcă suntem în Call of Duty. La supermarket intrăm câte 5 persoane”

     
  7. Peste Oceanul Atlantic, NBA a fost suspendată după ce un jucător a fost depistat pozitiv cu coronavirus!
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.