Stiri extrasport

De ce coronavirusul are o rată a mortalității mai mare în rândul bărbaților » Explicația specialiștilor

Italia este cea mai afectată țară europeană de coronavirus

Articol de Gazeta Sporturilor  —  sâmbătă, 21 martie 2020

Bărbații sunt mult mai expuși decât femeile în fața noului virus COVID-19, conform statisticilor.

Un raport din Italia arată o tendință îngrijorătoare: în cadrul tuturor categoriilor de vârstă, s-a constatat că bărbații mor la o rată mult mai ridicată decât femeile, scriu cei de la Los Angeles Times.

Această statistică se alătură informațiilor venite din alte țări lovite de coronavirus, unde s-a putut constata faptul că bărbații au o șansă mult mai mare să fie afectați grav sau chiar să moară din cauza COVID-19, decât femeile.

Autorităție italiene au dezvăluit că dintre cele 13.882 cazuri de COVID-19 și 803 decese înregistrate între 21 februarie și 12 martie, 58% dintre cazuri și 72% dintre decese au fost identificate la bărbați. De asemenea, bărbații spitalizați cu COVID-19 sunt cu 75% mai predispuși la deces decât femeile.

Trend asemănător în China și Coreea de Sud

O analiză a tuturor persoanelor infectate cu COVID-19 din China între decembrie 2019 și februarie 2020 a arătat că 60% dintre cei infectați sunt bărbați. De asemenea, rata mortalității printre bărbați este cu 65% mai mare decât în rândul femeilor.

Chiar și în cazul pacienților mai tineri de 16 ani, coronavirusul se pare că se manifestă mai violent la băieți decât la fete. Într-un raport recent venit din partea spitalului de copii din Wuhan (China), s-a constatat că dintre 171 de adolescenți bolnavi de COVID-19, 61% erau de gen masculin.

De asemenea, în Coreea de Sud, 62% dintre cei infectați de noul virus sunt bărbați. Și aceștia sunt cu 89% mai predispuși decesului decât femeile.

Explicația oamenilor de știință

Conform LA Times, principalul motiv pentru care bărbații sunt mai afectați decât femeile este faptul că, la nivel mondial, mult mai mulți bărbați fumează decât femeile. Tutunul dăunează plămânilor și îi face să fie vulnerabili la inflamații sau chiar la daune mai serioase atunci când organismul se luptă cu infecții.

În China, de exemplu, un studiu realizat în 2010 a arătat că 54% dintre bărbați sunt fumători, în timp ce doar 3.4% dintre femei au fumat vreodată. În Italia, 28% dintre bărbați fumează, în timp ce procentul în rândul femeilor este de doar 20%.

Însă fumatul nu este singurul motiv pentru discrepanța dintre rata mortalității celor două sexe. Studii realizate în 2016 și 2017 de cercetători pe șoareci infectați cu diferite tipuri de coronavirusuri au arătat că atunci când șoarecilor de sex feminim le-au fost administrate medicamente care blochează activitatea hormonului estrogen, rata mortalității în rândul acestora a crescut exponențial.

„De ce protejează estrogenul femeile și cum o face? Ne-ar plăcea și nouă să aflăm”
Dr. Stanley Perlman, specialist Universitatea din Iowa

#vafibine Campanie GSP: „Lăsați coronavirusul în ofsaid!”

REGULI CORONAVIRUS

Citește și alte știri despre coronavirus:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.