Corona Brașov este prima victimă, oficială, a pandemiei de COVID-19, sportivii și angajații clubului fiind înștiințați că li s-au desfăcut contractele de muncă pe motiv de forță majoră. Acuze, dar și speranțe, după ședința de marți dimineață!
Pandemia de coronavirus a deschis cutia Pandorei în sportul românesc! Primul caz a fost oficializat deja. Ironia sorții! Corona poate distruge Corona, Clubul Sportiv Municipal din Brașov, care tocmai și-a anunțat sportivii și angajații că s-au întrerupt contractele de muncă pe motiv de forță majoră.
Probabil, este doar începutul în sportul și-n societatea românească. Există și un licăr de speranță, întrucât în ședința de marți dimineață, s-a dispus revenirea asupra unor contracte desfăcute, unilateral, pe caz de forță majoră, ele urmând a fi modificate, astfel încât angajații să primească 75 la sută din salariu, pe durata suspendării.
Gazeta Sporturilor a încercat să afle părerile celor implicați, mai ales că în spatele acestei hotărâri seci și dure stau și povești delicate de viață.
Lovitura de ciocan prin intermediul online
„Decizia am aflat-o luni seară, a picat ca o lovitură de ciocan. După ce că suntem panicați de ceea ce se întâmplă în țară și în lume, am primit acel mail otrăvit prin care eram anunțați că suntem dați afară, pe caz de forță majoră! Hoc, poc, trosc!
Fără nicio anunțare prealabilă, am rămas interziși. Nu e normal, nu e uman! Sunt oameni ce au familii, au copii, salariul de la Corona era singura sursă de venit într-o perioadă când nu poți să ieși afară să muncești, să-ți câștigi pâinea”.
Este reacția disperată a mai multor sportivi și angajați ai grupării de sub Tâmpa. Clubul aparține de Consiliul Local, actul elaborat pe 18 martie a fost adus la cunoștință angajaților luni, 23 martie.
Sunt 9 secții sportive, peste o mie de sportivi, dintre care peste o sută de senior, direct afectați de măsura luată „la nivel înalt”. Copii, de la club sau de acasă, juniorii, sunt victime colaterale.
80% vs 20%
O altă situație ingrată, povestită de un alt sportiv: „La unii s-au încheiat contractele definitiv, pe caz de forță majoră, la alții doar s-au suspendat, adică iau 75 la sută din salariu, cum scrie la lege. 80 la sută suntem în prima situație, de a fi dați afară, restul de 20 la sută sunt în situația mai bună.
Nu se știe cum s-a făcut departajarea, cine, ce a hotărât. Moral nu e corect, dar sunt acoperiți de lege, că e forță majoră. Puteau să apeleze la situația de a-i trece în șomaj tehnic pe toți, fiindcă la forță majoră nu există un minim sau un maxim.
Pe 18 martie, de când are efect întreruperea contractelor, am fost puși să ne facem cerere de concediu. Pe bune?! De ce ne-ați mai pus atunci să facem asta?! Apoi, chestie de cinism maximă: ne-au trimis notificarea cu rugămintea de a da confirmare de primire!”.
Reacții oficiale
Liviu Puiu, directorul clubului, nu a putut fi contactat. Juristul clubului, Ionela Tănase, a evitat dialogul: „Nu comentez. De unde aveți numărul meu de telefon?!”.
Primarul orașului, George Scripcaru, a oferit declarații în timpul unei ședințe pe plan local, dar a vorbit despre ideea de „a găsi soluții pentru a gestiona situația”, după ce oamenii au fost înștiințați că rămân pe drumuri, din punct de vedere al serviciului.
În această primă parte a zilei, delegat de edilul șef al urbei, viceprimarul Mihai Costel, a convocat într-o ședință extraordinară factorii de conducere de la fiecare secție în parte. Un prim detaliu pozitiv: se va reveni asupra unor contracte „desfăcute”, ele vor fi doar „suspendate”.
Iată ce-a declarat oficialul ardelenilor pentru Gazeta Sporturilor:
„Azi, mâine, zilele acestea, în tot cazul nu vom sta într-o stare de incertitudine, vom pune în aplicare aceste detalii de ultimă oră. Nu se stinge lumina, nu întrerupem activitatea. Vom purta în continuare discuții vizavi de viitorul clubului, tocmai de aceea i-am chemat pe oamenii de la secții ca să lămurim situația”
„Sunt trei situații distincte în privința : 1. Cu sportivii cărora le încetează contractele la finalul acestei luni se vor purta discuții privind activitățile sportive viitoare ale fiecăruia în parte. 2. Vom suspenda contractele, cu plata a 75 la sută din cuantumul salarial, a unei părți dintre sportivi, lucru care se va regla în perioada imediat următoare. Adică unii dintre aceia ce au primit informare vizavi de întreruperea contractelor, vor fi înștiințați în cel mai scurt timp posibil că s-a revenit asupra deciziei, vor primi 75 la sută din salariu. 3. Încetăm contractele cu antrenori ce sunt în afara țării, fiindcă vorbim de sume mari la nivel local".
Cum a comentat George Scripcaru, primarul Brașovului:
„Este o situație de forță majoră, fiindcă, Doamne ferește!, nimeni nu a prevăzut și nu și-a dorit să se ajungă la așa ceva. Sunt activități ce nu se întâmplă acum, imediat, de aceea am transmis să se găsească soluțiile legale pentru a depăși această perioadă neagră”
„Nu se pune problema să nu reevaluăm situația, trebuie să depășim această perioadă. Vedem că și în țară sunt situații similare, să vedem cum facem să fie în regulă pentru sportivi, pentru antrenori, pentru toată lumea”- "
Nu vrem să scăpăm de nimeni, să dăm pe cineva afară, dorim doar să gestionăm această etapă neplăcută. Nu pot să le fac eu pe toate aici, sunt ocupat până peste cap cu situația de carantină, sute de oameni care vin... L-am delegat pe viceprimarul Mihai Costel să se ocupe de lucrurile acestea, mi-a zis dimineață că e o situație delicată, i-am transmis să găsească soluțiile legale” - George Scripcaru
UPDATE // Noi lămuriri de la George Scripcaru, primarul Brașovului
În urma unei ședințe extraordinare, primarul Brașovului, George Scripcaru, a revenit cu o precizare, întrucât situația s-a schimbat esențial pentru sportivii și angajații CSM Corona:
„Având în vedere că în cursul acestei zile am primit mai multe mesaje ale antrenorilor și sportivilor, am luat decizia de a convoca conducerea clubului pentru a primi informațiile legate de modul în care aceștia au înțeles să gestioneze situația de la club în această perioadă grea pentru toată lumea.
Din punctul meu de vedere, chiar dacă intenția poate a fost bună, modul în care s-au luat deciziile la nivelul clubului nu au fost cele mai bune variante.
Trebuia să se facă o analiză pe fiecare componentă în parte, astfel încât să îi protejăm pe sportivi și tehnicieni, pentru a traversa, cu toții, cu bine această perioadă. Am solicitat ca, de urgență, toate documentele de reziliere a contractelor să fie anulate!
Având în vedere că, în conformitate cu legislația în vigoare, contractale sportive, în această perioadă, nu pot fi duse la îndeplinire, ele să fie suspendate, iar antrenorii și sportivii să beneficieze de prevederile legale privind șomajul tehnic. I-am solicitat, de asemena, viceprimarului Mihai Costel ca, după reluarea activității sportive, împreună cu conducerea clubului, să facă o analiză pe fiecare secție în parte, astfel încât activitatea la acest club să se desfășoare în condiții optime și să creăm premisele pentru a avea din nou un sport de performață la Brașov” - George Scripcaru, primar Brașov
UPDATE // Viceprimarul Mihai Costel a declarat pentru Gazeta Sporturilor:
„Tocmai s-a decis o revenire asupra deciziei de zilele trecute și vor fi înștiințați și oamenii în cel mai scurt timp posibil. Se anulează documentele de reziliere pentru sportivi, ei toți vor beneficia de cei 75 la sută din salariul brut.
Excepție fac cei cărora le expiră contractele la finalul acestei luni sau în situația a doi antrenori care locuiesc în afara țării și nu se mai justifică să-i plătim acei 75 la sută. Bineințeles, și-n privința celor cărora le expiră contractele la finalul lunii, vom discuta să vedem posibilitatea achitării salariului”.
9 secții sportivesunt la Corona: handbal, hochei, schi biatlon, patinaj artistic, patinaj viteză, polo, nataţie, scrimă și fotbal
„S-a creat impresia că aceste contracte au fost reziliate selectiv. Adică cine nu a avut spate, afară! Aceasta după ce Corona Brașov s-a făcut de râs în cazul handbalistelor dopate, fiind exclusă din cupele europene! Jenant și lipsit de umanitate ceea ce s-a întâmplat” - Sportiv de la Corona Brașov
Ce este forța majoră?
Starea de urgență provocată de pandemia de COVID-19 implică și starea de forță majoră. Adică, potrivit art. 1351 alin. (2), „forţa majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil”.
În general, forța majoră se referă la evenimente care nu au nicio legătură cu fapta omului și care nu pot fi prevăzute: calamități naturale (cutremure, tsunami-uri), epidemii (de exemplu coronavirus) etc. Furtunile, căderile de zăpadă și, în general, evenimentele naturale care pot fi prevăzute nu reprezintă forță majoră, ci caz fortuit.
{{text}}