Campionate

„Dezastrul" Stelei cu AC Milan, ales printre cele mai bune 50 de meciuri din istorie: „Echipa română, victima perfectă"

Pe 24 mai se vor împlini 31 de ani de la Steaua - Milan 0-4, finala Cupei Campionilor Europeni din 1989

Articol de Theodor Jumătate  —  Saturday, 28 March 2020

Un AC Milan care părea de pe altă planetă, cu fantasticul trident olandez Van Basten - Gullit - Rijkaard, a zdrobit-o pe Steaua, 4-0 pe „Camp Nou” din Barcelona, în finala Ligii Campionilor din sezonul 1988-1989.

În istoria ei, Steaua a avut un punct maxim, în 1986, când a cucerit Cupa Campionilor Europeni, după 2-0 la penalty-uri cu Barcelona (la Sevilla), dar a suferit și o înfrângere dureroasă în a doua sa finală de CCE: 0-4 cu AC Milan, pe 24 mai 1989, pe „Camp Nou" din Barcelona.

„Magic Milan. Steaua, de nerecunoscut"

Acel „dezastru" roș-albastru a fost ales de cotidianul spaniol Marca printre cele mai bune 50 de meciuri din istoria fotbalului. Datorită unui Milan stelar, cu Arrigo Sacchi pe bancă și cu fantasticul trident olandez Van Basten - Gullit - Rijkaard. 

Totul pe un stadion catalan invadat de peste 80.000 de fani rossoneri. „Magicul Milan, regele Europei", a titrat Marca atunci, completând. „Două goluri Gullit și două goluri Van Basten au distrus o Steaua de nerecunoscut". Acum, jurnalistul iberic Julio Maldonado, supranumit „Maldini", scrie că „echipa română a plătit rapid pentru greșelile sale. A fost victima perfectă pentru o formație milaneză jumătate italiană, jumătate batavă, care nu a avut adversar în nicio clipă a jocului".

A cedat fizic și psihic. Bumbescu a greșit la toate golurile

Partida nu a avut istoric. În fața unui Milan total, care a dominat fiecare fază, fiecare moment, cu o apărare-beton condusă de Baresi și un atac supersonic, Steaua s-a predat, a cedat fizic și psihic. Jucătorii săi greșind în lanț în defensivă pe fondul unui presing sufocant rossonero.

  • 1-0 (17): Colombo a șutat nestingherit de la marginea careului, Lung a gafat, respingând în față, Bumbescu nu a respins, urcându-se pe propriul portar, Van Basten a deviat și Gullit a înscris în poarta goală; 
  • 2-0 (26): Stoica a ratat un tackling aproape de colțul terenului, Tassotti l-a depășit prea ușor în careul mic, unde Bumbescu dormea. Van Basten a înscris cu capul. Bumbescu era undeva la picioarele olandezului;
  • 3-0 (38): Gullit a rămas singur la 18 metri: Bumbescu și Ungureanu au ezitat, s-au retras în loc să-l atace, și batavul cu codițe a trimis un trasor imposibil de apărat de Lung;

Bruno Pizzul: „Nu există nicio partidă"

  • 4-0 (46): imediat după pauză, Rijkaard s-a luptat singur cu trei români la 40 de metri de poarta noastră, apoi l-a deschis excelent pe Van Basten cu o pasă filtrantă. Bumbescu a pierdut din nou startul, marele Marco șutând inteligent la colțul lung, pe lângă Lung.

A fost o execuție în direct. La 3-0, faimosul comentator italian Bruno Pizzul a conchis: „Pe teren, nu există nicio partidă". Milan, cea mai puternică echipă a acelor vremuri, a fost necruțătoare.

Alte meciuri mari alese de Marca:

  • 2005 (finala CL): Milan - Liverpool 3-3, 2-3 la penaltyuri
  • 2009 (LaLiga): Real Madrid - Barcelona 2-6
  • 1986 (CM): Argentina - Anglia 2-1 
  • 1982 (CM): Brazilia - Italia 2-3
  • 1970 (CM) Italia - Germania 4-3

Marca, după Steaua - Milan 0-4:

STEAUA - MILAN 0-4

  • (Gullit 17, 38, Van Basten 26, 46)

STEAUA: Lung - Petrescu, Iovan, Bumbescu, Ungureanu - Minea, Stoica, Hagi, Rotariu (45 Balint) - Lacatus, Piturcă
Antrenor: Anghel Iordănescu

MILAN: Galli - Tassotti, Costacurta (75 F. Galli), Baresi, Maldini - Colombo, Rijkaard, Ancelotti, Donadoni - Gullit (59 Virdis), Van Basten
Antrenor: Arrigo Sacchi

  • Arbitru: Karl Heinz Tritschler (Germania)

Citește alte știri despre Steaua:

Imagini impresionant de la Vatican » Papa Francisc s-a rugat pe ploaie în Piața Sf. Petru pentru întreaga planetă

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.