International   •   Campionate   •   ISLANDA

INCREDIBIL! Ce ar fi așteptat România și pe Rădoi în Islanda » Rețeta dezvăluită de președinte: hotărâre, disciplină și ... socialism

+14 Foto
Islanda a ajuns în „sferturi” la EURO 2016 // sursă foto: Guliver/gettyimages

Articol de Theodor Jumătate   —  duminică, 29 martie 2020

Gudni Thorlacius Jóhannesson, președintele Islandei, susține că „politica egalitarismului e un factor important pentru succesul naționalei noastre”. Dar, istoric fiind, știe ce înseamnă o societate egalitară, chiar dacă susține mai mult sportul: „E oribilă”.

Gudni Thorlacius Jóhannesson, 51 de ani, a fost ales președintele Islandei pe 25 iunie 2016. O zi mai târziu, și-a sărbătorit ziua de naștere. Peste încă o zi, naționala insulară reușea cea mai mare performanță din istorie. O victorie extraordinară, 2-1 cu Anglia în „optimile" Campionatului European, la prima sa participare la un turneu final, uimitoarea aventură albastră încheindu-se în „sferturi".

Gudni Johannesson: „Datoria antrenorilor este să le dea tuturor șanse egale"

Astăzi, patru ani mai târziu, Islanda vrea să se califice a doua oară la Euro. Dar, pentru a fi acolo, trebuie să treacă de un dublu baraj. Și semifinala e împotriva „tricolorilor". Într-un interviu pentru prestigiosul The Times, Jóhannesson a dezvăluit secretele vikingilor. Unul dintre ele, neașteptat. Egalitarismul. Un principiu al socialismului.


„Într-o societate mică, este mai ușor să visezi să joci în echipa națională, știi întotdeauna pe cineva care a reușit", spune șeful statului. „Punctul nostru forte este coachingul. E excelent. Și fiecăruia i se oferă o șansă. Nu poți spune la șase, opt sau zece ani cine va ajunge în vârf, așa că e datoria antrenorilor să le dea tuturor la fel de multe șanse. Politica egalitarismului e un factor important în acest caz".

Istoric fiind, președintele știe însă ce înseamnă o societate egalitară, chiar dacă impulsionează mai mult sportul: „Luați exemplul RDG-ului! Decenii la rând, a fost o putere în sport, dar era o societate oribilă!".

Eliza Reid: „Nu poți supraviețui fără acea hotărâre"

Dincolo de egalitarism, caracterul islandez e esențial. Eliza Reid, canadiancă, soția liderului nordic, amintește de „hotărâre. Când ai fost nevoit să-ți duci existența de secole pe această insulă, trăind o mulțime de dezastre naturale, sărăcie și boală, nu poți supraviețui fără acea hotărâre. Aici, nu te lupți pentru lucruri mici.


Doar cele mari contează. Și atitudinea lor, «Noi putem», ajută mult. Dacă putem face să funcționeze o țară de 340.000 de locuitori, putem conduce și o formație de fotbal".

De ce există o legătură atât de puternică între fani și jucători

Jóhannesson reliefează și un avantaj într-o țară mică. „Dimensiunea redusă a Islandei contribuie la unitatea noastră în susținerea echipei. Sunt șanse mari să fi fost coleg la școală cu unul dintre jucători, să-ți fie rudă sau să fi lucrat cu el", explică președintele.

„Da, ei sunt fotbaliști profesioniști care câștigă sume mari în străinătate. Totuși, datorită acestei origini comune, te simți mai aproape de ei, nu este acea distanță enormă precum în Anglia, de exemplu".

Suedezul a adus disciplină: „Formula perfectă"

Recunoaște că baza succesului naționalei albastre a fost pusă de un suedez. Lars Lagerbäck. Cel care a fost cinci ani selecționerul Islandei, între 2011 și 2016. „Cu el, am căpătat disciplina suedeză. Și când conectezi această calitate cu individualitatea islandeză, ai formula perfectă".

Lagerbäck a părăsit insula după Euro, fiind înlocuit de fostul său secund și coselecționer, Heimir Hallgrímsson, care a plecat și el după Mondialul din 2018. Atunci, un alt suedez a preluat echipa. Erik Hamrén. El încearcă a doua calificare consecutivă la turneul final continental. Dar, mai întâi, trebuie să treacă de noi.

GALERIE FOTO. Imagini noi de la Stadionul Steaua

Gudni Johannesson: „Ar provoca mânia populației"

Președintele Jóhannesson se referă și la relația dintre națională și mass-media islandeză. „Poate că și presa are rolul său în ascensiunea noastră. Am trăit în Anglia și, câteodată, mi s-a părut că o selecționată care juca slab îi bucura pe unii jurnaliști", afirmă acesta. 

„Ziariștii sportivi de la noi critică și ei echipa, dar, în timpul turneului, o mulțime de lucruri negative trebuie să se întâmple aici înainte ca un jurnalist să înceapă să critice un jucător. Ar provoca mânia populației. Suntem împreună. Suntem Team Iceland".

„Nu avem mari staruri. Cu tot respectul pentru Gylfi Sigurdsson sau Johann Berg Gudmundsson, de la Burnley, ei nu sunt stele ca Ronaldo sau Ibrahimovici. Dar avem acel spirit de echipă. Toți știu ce rol au și toți îl acceptă"

Gudni Johannesson, președinte Islanda

„În 2016, după acea victorie cu Anglia de la Euro, m-am simțit atât de mândru și fericit. Nu-mi venea să cred ce văd! Toate acele reacții stoice, resemnate după atâtea înfrângeri din trecut, au dispărut într-o clipă"

Gudni Johannesson, președinte Islanda

„Mergem la un turneu final fără pic de presiune. Doar prezența noastră acolo este un mare succes. Astfel, dispare presiunea de pe umerii jucătorilor. Cât timp simt că băieții dau tot ce au mai bun, oamenii sunt fericiți"

Gudni Johannesson, președinte Islanda

#sportacasă. Cele mai bune exerciții fizice pentru acasă. Vedetele din sport îi învață pe fani cum să facă mișcare în izolare

Citește și alte știri despre „barajul” pentru EURO:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.