Fotbal   •   Liga 1   •   ANALIZĂ

FCSB. De ce faci asta, Gigi? Decizie de neînțeles luată de Becali! » 3 întrebări la care FCSB n-a răspuns și la care răspunde GSP

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  duminică, 29 martie 2020

FCSB. Vicecampioana nici măcar nu s-ar încadra pentru procedura de şomaj tehnic, fiindcă nu are venituri mai mici din cauza pandemiei. Cu toate acestea, jucătorii au fost somaţi de patronul Gigi Becali să semneze că acceptă înjumătăţirea contractelor

FCSB e unul dintre primele cluburi din Liga 1 care a trecut la scăderi masive de salarii odată cu decretarea stării de urgenţă. Chiar Gigi Becali a declarat că jucătorii, mai ales cei importanţi, vor semna pentru înjumătăţirea contractelor. Vicecampioana nu e singura care a procedat aşa, Poli Iaşi, Viitorul şi Chindia au mers pe acelaşi drum. Totuşi, din perspectiva FCSB-ului cât de corectă şi mai ales morală e această măsură dictată de finanțator?

Eşti ajutat de stat dacă pierzi 25% din cifra de afaceri

În general, mai toate societăţile, nu neapărat cele din sport, au decis scăderi salariale şi chiar apelarea la procedura de şomaj tehnic fiindcă au fost afectate în mod direct de pandemia cu coronavirus. Chiar şi textul de lege al Ordonanţei pe care a dat-o Guvernul Orban spune că doar acele firme care au fost închise sau le sunt afectate veniturile cu 25% pe ultima lună ar putea să intre în această strategie de şomaj tehnic.


Unii au închis sau pierd bani mulţi

Exemple în acest sens sunt inclusiv firme precum Dacia şi Ford, care au hotărât să-şi trimită angajaţii acasă pentru a-i proteja. Fără angajaţi, cele două societăţi nu produc, iar fără linia de producţie, practic se pierde o serie întreagă de vânzări de autombile pe perioada de 3 săptămâni în care oameni au fost opriţi să mai vină la job. Alte firme, din domenii care au fost lovite în plin, au fost nevoite efectiv să închidă porţile: restaurante, hoteluri, cafenele, mall-uri, teatre etc.

7-10%din bugetul pe un an, în medie, e asigurat de vânzarea biletelor plus ceea ce presupune match day, dar şi activităţile comerciale în ceea ce priveşte cluburile din Liga 1

Întrebările la care FCSB n-a răspuns...


Şi ţinând cont de acest lucru, se nasc câteva întrebări importante, pe care inclusiv fotbaliştii de la FCSB şi le-au pus şi chiar au întrebat la AFAN:

  • La care dintre categorii s-ar putea încadra FCSB?
  • Care ar putea să fie argumentele lui Becali pentru a trece la reduceri salariale?
  • Ce venituri scad în această perioadă dintre cele pe care FCSB le-ar fi putut genera dacă s-ar fi jucat în continuare?

... şi la care răspunde GSP

FCSB nu are de suferit pe termen scurt! Drepturile TV au fost încasate în avans, banii de la sponsori la fel, iar pentru FCSB, reţeta de bilete nu putea fi una deosebită, mai ales că media de spectatori acasă n-a fost una mare, iar cheltuielile de organizare pe Arena Naţională, unde s-ar mai fi putut juca doar până la 31 martie, erau oricum mari.

Cu doar două meciuri acasă în martie şi scăzând ce se plătea pentru chirie şi celelelate costuri de organizare, FCSB nu s-ar fi ales cu mai mult de 50.000-60.000 de euro pe plus. În rest, nu există alte venituri pe care clubul să le piardă în această perioadă, de măcar o lună. În ciuda acestui lucru, Becali a decis să taie salariile tuturor fotbaliştilor!

45-50%din bugetul pe un an, în medie, e asigurat de vânzarea biletelor plus ceea ce presupune match day, dar şi activităţile comerciale în ceea ce priveşte cele mai importante cluburi din Europa

CONTRAEXEMPLUL. CFR Cluj şi Craiova nu scad nimic

Din trioul de forţă al Ligii 1, din punct de vedere financiar, doar FCSB a decis să taie veniturile angajaților. CFR şi U Craiova nu le-au cerut jucătorilor să accepte diminuarea contractelor. Craiova chiar şi-a informat fotbaliştii că măcar pentru aprilie şi mai, adică până la finalul sezonului, nu se pune problema să li se taie din salariu, după care, dacă pandemia va continua să ţină pe loc fotbalul, atunci se va regândi strategia. Mai ales că vor fi afectate veniturile din ceea ce înseamnă sezonul 2020-2021.

"Dacă toate cluburile ar fi nevoite să plătească salariile din prezent şi nu se va putea juca încă 3-4 luni, vă garantez că doar 4 cluburi din Liga 1 au capacitatea de a rezista: FCSB, CFR, Craiova şi Viitorul. Restul, faliment!"

Giovanni Becali, impresar

"La noi nici nu s-a anunţat bine stare de urgenţă şi gata, imediat, unele cluburi au trecut la tăiat salarii. Nu mi se pare normal"

Dorinel Munteanu, antrenor Reșița

CUM E LA GRANZI: Încasările match-day şi comercial sunt imense

Gică Hagi, într-un interviu exclusiv pentru GSP, a oferit ca argument pentru tăierea salariilor în această perioadă ceea ce fac cluburile foarte mari din străinătate. Barcelona, Bayern, Lyon şi chiar şi cele din Anglia au tăiat sau au anunţat că vor tăia din contracte, însă veniturile acestora au fost puternic afectate de pandemie. 

În principal, din cauza faptului că încasările generate de ceea ce înseamnă ziua meciului, dar şi cele din marketing şi merchandising sunt imense. În schimb, în România, acestea aproape că nu există. De exemplu, Barcelona, clubul care stă cel mai bine la acest capitol, are încasări şi de 50 de milioane de euro pe lună!

Lionel Messi

100 de milioanede euro sunt încasările lui Borussia Dortmund exclusiv din bilete într-un sezon în care joacă măcar în faza grupelor Champions League plus cele 17 etape de acasă, din Bundesliga

CLUBVENITURI LUNARE (mil. €)*
Barcelona45-50
Real Madrid37-40
Man. United35-37
Bayern33-35
PSG30-32
Liverpool30-32
Man. City28-30
Juventus28-30
 * Match-day și merchandising

HOTĂRÂRE: Juventus a tăiat exact ce nu mai încasează

90 de milioane de euro e economia pe care Juventus Torino a anunţat că o face după ce a ajuns la o înţelegere cu jucătorii pentru reducerea salariilor pentru martie, aprilie şi mai. E exact suma pe care clubul o generează din match-day şi merchandising pentru 3 luni, activităţi pe care nu le mai poate desfăşura din cauza pandemiei şi a faptului că s-au suspendat campionatul, dar şi Champions League.

Gigi Becali dă ţepe altor cluburi

Fără a-i fi afectate în mod substanţial veniturile şi cu un buget de salarii redus aproape cu 50%, Becali a decis să nici nu-şi achite alte obligaţii de plată, care aveau ca termen scadent finalul lunii februarie sau jumătatea lui martie. Mai întâi, nu a plătit cei 500.000 de euro clubului danez Esbjerg, de unde l-a cumpărat pe Adrian Petre, după care nu a plătit în jur de 100.000 de euro către Botoşani, bonuri stipulate în contractul de transfer al lui Moruţan.

Becali ameninţă jucătorii...

Patronul FCSB a anunţat că majoritatea fotbaliştilor au acceptat să le fie redus salariul cu 50%, iar cei care n-au dat curs au primit ameninţări publice: "O să vadă ei ce păţesc, lor o să le fac 40% dacă n-au aceptat din prima, nu le mai ofer 50% cum am vrut iniţial, ca să înţeleagă că nu se joacă ei cu mine"

... FIFA îl ameninţă pe Becali

În schimb, patronul vicecampioanei a primit şi o veste proastă, tot din direcţie financiară. FIFA i-a dat câştig de cauză polonezului Gikiewicz, cel pe care Becali îl dăduse afară la doar câteva luni după ce a semnat cu roş-albaştrii. 

Atacantul a făcut plângere la FIFA, care i-a acceptat-o şi a obligat-o pe FCSB la plata sumei de 93.500. Gigi Becali are termen să-i vireze aceşti bani până pe 11 mai, în caz contrar, FCSB riscă să primească o interdicţie la transferuri pentru următoarele 3 perioade: vara lui 2020, ianuarie-februarie 2021 şi vara lui 2021.

CONCLUZII: 72% din firme n-au avut plan de criză

Digi 24 a publicat în urmă cu aproape 3 săptămâni rezultatele unui barometru realizat în România în perioada 2-8 martie, în care 300 de firme din ţară au fost întrebate despre modul în care vor întâmpina dificultăţile cauzate de epidemia de coronavirus. 72% dintre investitori au declarat că nu au niciun plan de risc şi doar 115 au susţinut că au deja un plan de siguranţă pentru a-şi desfăşura în continuare activitatea.

Cluburile sportive au fost ajutate din plin în ultimii ani

Până în 2019, cluburile din Liga 1 erau nevoite să suporte taxe şi impozite către stat care măreau suma netă ce era acordată unui jucător chiar şi cu 70-75%. De exemplu, la un contract net de 100.000 de euro pe an, clubul dădea către stat alţi 70.000-75.000 de euro. 

În urma unor măsuri fiscale prin care să fie sprijinite cluburile sportive, acestora li s-a dat posibilitatea de a angaja jucătorii pe contracte de activitate sportivă, iar taxele totale au scăzut chiar şi cu peste 50%, ceea ce a însemnat o diminuare majoră a bugetelor de salarii.

CORONAVIRUS. Cum riști să te infectezi, cum se răspândeşte virusul, ce complicaţii pot apărea

CITEȘTE ȘI:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.