Cristi Pustai (54 de ani), fost antrenor la echipe precum Gaz Metan, Pandurii, Rapid sau Botoșani, a vorbit la GSP Live despre regula U21, cu care nu este de acord și o contestă.
Întrebat de către moderatorul GSP Live, despre ce ar schimba în fotbalul românesc, dacă ar avea această putere, Pustai a spus:
„Aș încerca să fiu mai atent când iau decizii care obligă cluburile, acestea reglementări cu “Under”. O să ajungem să-i căutam la școala generală. Nu sunt de acord cu a-mi impune absolut nimic, nimeni, atâta timp cât eu sunt partener cu FRF. De la FRF nu mai vin sume către cluburi, așa cum veneau odată. M-am lovit acum de această problemă, chiar dacă oblig cluburile în a-și face un centru de copii mai bun, e foarte greu să-ți faci peste noapte. Și atunci pe cine favorizezi? Pe cei care au școli de fotbal private, pe cei care și-au făcut academii”.
„E un lucru bun ca la Liga 1 să obligi cluburile să bage bani în copii și juniori, dar trebuie să vezi efectiv că se construiește o academie. Să existe o legătură cu o școală, noi aveam foarte multe ore de sport. Noi și la școală făceam fotbal. Copiii ăștia au zile uneori când nu fac niciun antrenament și vrei să-i forțezi. Forțezi un copil de 2002 în teren, care nu are ore de fotbal, pentru că nu are timp. El abia vine la antrenamentul ăla de 2 ore, nu mai stă în curtea școlii, nu mai stă pe maidan, pentru că are lecții și meditații. Nu cred că e normal să aduci un copil să-l forțezi, să nu aibă concurență”.
Pustai: „Sunt de acord cu ce a făcut Dan Petrescu”
Cristi Pustai e de părere că toți antrenorii ar trebui să protesteze împotriva acestei reguli impuse de Federație, în modul în care a făcut-o și Dan Petrescu.
„Dați-mi voie să fiu de acord cu asta, este un mod de a protesta. Îi spui copilului că nu joacă, mi se pare mai corect ca formă de protest să fac cum a făcut Dan Petrescu, decât să îl scot în minutul 10. Dacă vrem să protestăm, noi antrenorii, dacă suntem de aceeași părere, aș vedea-o ca o formă de protest.
Dacă se întâmplă la câteva jocuri, probabil că cineva se va sesiza. Nu este o traumă, va fi o traumă cu copilul ăla când n-o să mai fie eligibil și îl pierzi. Rămâne la 21-22 de ani și nu-l mai iei în lot. Se pierde un copil, care poate dacă ar fi avut o creștere normală ar fi jucat”.
Ce propune „Profesorul”
Pustai vine și cu o propunere pentru a analiza utilitatea regulii U21.
„Trebuie să vedem, nu zic că eu dețin adevărul, dar ar trebui urmărită și situația. Sunt 36 de jucători, care este diferența între un junior de acum și același jucător anul viitor, când nu mai este junior, care s-ar putea să nu mai joace. Câți din ăștia 36 joacă anul următor, titular, la echipele la care a jucat ca junior. Dacă procentul este mai mic de 10%, măsura nu este bună”.
Pustai nu este de acord nici cu sistemul de play-off și play-out
Tot la GSP Live, tehnicianul și-a exprimat nemulțumirea și în privința sistemului cu play-off și play-out.
„Aveam golgheterul campionatului, Azdren Llullaku, avea 16 goluri, iar noi aveam un golaveraj 1-2 sau ceva de genul. Este o anomalie. Acest sistem... nu sunt de acord cu acest sistem. Nu este normală ștergea de goluri. O să ne dăm seamă când o echipă o să ia 100 de goluri în sezonul regulat și se salvează cu un golaveraj pozitiv, poate ar fi un moment în care ne-am mai uita odată peste ce se întâmplă. Să ștergi goluri, să împarți și punctele la 2... nu sunt adeptul la așa ceva”.
{{text}}