Iasmin Latovlevici, 33 de ani, a povestit Gazetei Sporturilor cum se pot readapta fotbaliștii la efort pentru Liga 1, de ce a reziliat cu Kisvarda și de ce-i apreciază pe jucătorii de la FCSB.
- Lato, cum resimți toată isteria legată de coronavirus?
- Nu-l simt că nu-l am! (râde) Sunt liber, sunt acasă, mă antrenez. Am casă, am curte, mi-e mai ușor. Fac lucrurile pe care le făceam când nu jucam fotbal, în vacanță, cu Claudiu Ilina, preparator fizic top class.
- Ești un fanatic al antrenamentelor de foarte mulți ani, a investit și financiar în pregătirea suplimentară. După două luni de pauză, cât se preconizează că va fi cel puțin în România, de cât au nevoie fotbaliștii de Liga 1 ca să fie buni când vor începe meciurile după pandemie?
- Părerea mea personală, din ceea ce am lucrat și lucrez eu, dacă ai un om care să te îndrume să faci ce trebuie, e nevoie de două săptămâni!
- Nu e cam puțin? S-a vorbit de 5-6 săptămâni.
- Fiecare zice ce vrea, poate că or trebuie 4-5-6 săptămâni. Dar nu alergări prin pădure sau "mia de metri", că nu ești maratonist. Aduci oameni calificați și investești în ei, pentru că astfel de oameni costă. Dar îți procură rezultate vizibile. Lucrezi "pe explozie", pe ateliere, totul cu cap, nu să păcălești ziua. Dacă ai cine să te îndrume, pas cu pas, nu trebuie să aștepți o lună. Eu întotdeauna am lucrat mult în plus. Dacă acum ar fi să se testeze pe mine, eu garantez cu mine însumi. Baza nu ai cum să ți-o pierzi, dacă faci ce trebuie.
"Ne tratam prin telefon?!"
- Ce s-a întâmplat cu tine de ai reziliat contractul cu Kisvarda?
- Ni s-a dat un program pentru acasă. Până la noi ordine, am plecat acasă, în România, nu aveam familia acolo. Mi-era greu fără ai mei. Am primit pe mail și s-a încheiat totul. Am plecat acasă pentru că "Doamne ferește!" se îmbolnăvea cineva din familie, ce făceam? Ne tratam prin telefon? Poate pățeam eu ceva, ce să fac prin străinătățuri. Acasă este mai simplu și sunt și eu mai liniștit. Am vrut acasă, cu familia. Acolo nu aveam pe nimeni. Acum, sunt liber de contract, mă pregătesc să fiu bine la vară.
- Când te vom revedea pe gazon?
- Nu știu. Mi-aș dori să joc fotbal, restul... Ori că aici, ori în străinătate, vom vedea după ce se duce virusul.
- Discuții cu CFR Cluj, au fost sau vor fi?
- Pe Marian Copilu îl știu de când eram la Steaua, am zis să vin la meci, atunci în februarie, că era și Alex Chipciu acolo, nimic special. Discuții, nimic altceva. Dacă vor fi, mă vor căuta la vară, probabil.
"La Steaua e de apreciat loialitatea"
- Cum ți se pare ideea suspendării contractelor în Liga 1?
- La Steaua mi se pare normală ideea de a ajuta clubul, e de apreciat loialitatea fotbaliștilor. Șomajul tehnic... Fiecare trebuie să-și recalculeze bugetul și stilul de viață, să și-l adapteze, în așa fel încât să plătească decent jucătorul. În plus, și fotbalistul trebuie să-și pună bani deoparte, din timp, că viața asta de sportiv nu durează veșnic. Adică trebuie să fii precaut, să nu te surprindă vreun necaz.
- Cine crezi că va câștiga titlul în România?
- Va fi o bătălie la limită, diferență foarte mică între CFR, Steaua și Craiova. Când vor fi meciuri pe presiune, vor conta experiența, dorința și percepția reală a fiecărui derby în parte. Vor fi finale mentală.
"Se va trece peste panică și sechele"
- Cum e viața în plină epocă a coronavirusului? Unii încă ies pe stradă, pare că totul e normal.
- Eu nu ies. Înseamnă că lumea e relaxată. Panicoșii stau în casă, eu zic că ei sunt de aplaudat. Chiar nu știu ce să zic, stau izolat, încerc să mă controlez și să-mi antrenez mintea și corpul, atunci când ies să fiu bine mental și fizic.
- Crezi că va exista teamă după? Strănută, tușește un om lângă tine în magazin sau pe stradă.
- La început, imediat după, virusul va lăsa sechele psihice, dar timpul va șterge totul. O să ne revenim, noi, oamenii.
""Împăratul" Terim nu are cum să fie demolat niciodată! Nimic nu-l dărâmă, așa că nici COVID-19. Omul e fantastic, o forță, o superputere... De aceea este sultan în Turcia. Știu ce zic că l-am avut antrenor la Galatasaray"
"Asta a fost decizia lor, la Kisvarda. Probabil nu mai aveau nevoie de mine. Probabil ca i-am si ajutat financiar plecand. N-am stat mult sa ma gandesc. Am plecat și gata"
"Pentru mine e OK, toată lumea știe că-mi place să mă pregătesc. O fac și acasă. Prima parte a zilei e mai dificilă, sunt mai multe de făcut sunt prins în mai multe lucruri, seara mai am doar un antrenament ușor și apoi relaxare"
„Fotbalul nu va mai fi lanfel dupa perioada asta. Din toate punctele de vedere. Organizatoric, financiar. Totul se va schimba. Asa ca iau in calcul orice. Vrau sa joc fotbal. Cum cred ca vrea orice fotbalist amator sau profesionist in perioafa asta. Si aia care dupa fotbal la sintetic stau la o bere, si ei vor sa joace din nou fotbal"
Iasmin Latovlevici
{{text}}