Gigi Becali, patronul FCSB, a vorbit despre cum ajută statul român în lupta contra pandemiei de coronavirus care a afectat și România.
Finanțatorul echipei roș-albastre a anunțat că a dat comandat pentru un medicament din Rusia, care ar putea ajuta în lupta contra COVID-19
„Nu mai cumpăr măști pentru spitale pentru că se ocupă statul de asta. Dar am vorbit din nou cu fata domnului Streinu Cercel și am comandat un medicament care nu mai există. Era foarte bucuroasă că am reușit pentru că nu mai e acest medicament. Se numește Arbidol. L-am comandat și l-am plătit deja. Aduc 100.000 de bucăți din Rusia” a declarat Gigi Becali la Pro X.
Ce este Arbidol
Arbidolul este un medicament rusesc, despre care unii susțin că ar ajuta în lupta coronavirusului. „Arbidol conține ca substanță activă umifenovir, un medicament antiviral dezvoltat în Rusia la sfârșitul anilor 1980. Este utilizat și prescris ca un tratament profilactic și pentru răceală. Sute de milioane de doze se vând anual. Medicamentul nu are însă licență pentru SUA, UE și Marea Britanie”, potrivit evz.ro.
În 2007, Academia Rusă de Ştiinţe Medicale a declarat că efectele Arbidolului nu sunt dovedite ştiinţific. În 2011, Guvernul a inclus medicamentul pe lista medicamentelor esenţiale imunostimulante. El este utilizat şi prescris ca un tratament profilactic şi pentru răceală. În ianuarie, în China, compania care îl produce a realizat o campanie publicitară despre acţiunea medicamentului împotriva noului tip de coronavirus. Autorităţile ruse au stopat campania internă, potrivit Adevărul
Arbidol nu este pe lista de medicamente folosite pentru tratament
Pe 25 martie, Libertatea publica protocolul de tratament pentru coronavirus, aprobat de Ministerul Sănătății. Pe listă se află hidroxiclorochină, antiviralul remdesivir, sau, în cazurile ușoare, paracetamol. Din protocolul românesc lipsesc antiinflamatoarelor non-steroidine, precum ibuprofenul.
„Arbidol e un medicament din Rusia care nu e aprobat în Europa”
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, pentru GSP.RO
Astfel, având în vedere că Arbidol nu se regătește în acest moment în protocolul de tratament pentru coronavirus și nu este aprobat în Uniunea Europeană, nu poate fi folosit în mod legal.
„Este greu de folosit când un medicament nu este avizat în țara respectivă. Dacă a vorbit cu fiica domnului Streinu Cercel înseamnă că s-a obținut un OK.
E vorba doar de partea organizatorică, de faptul că acest medicament, în această formă nu este avizat. Substanța activă este aceeași. Ce are Kaletra, ce se folosește în mod normal în tratament, are și medicamentul acesta. E OK. Discuția e dacă acea compania, în acea variantă, are sau nu avizul oficialităților.
Probabil că s-a obținut un aviz între timp pentru că altfel nu i s-a spus să aducă medicamentul. Dacă e aceeași substanță activă nu cred că e o problemă. Cred că într-o situație de urgență, cum e acum, și dacă e vorbă de aceeași substanță activă și e necesară, lucrurile se pot face mult mai rapid. Avizele cred că se obțin mai rapid în astfel de situații. Se pot face analize mai repede și se stabilește dacă sunt aceleași substanțe active. Mai ales că aceste substanțe sunt folosite în multe țări din afara Uniunii Europene. E o chestie de legislație europeană. În mai multe locuri se folosește această combinație de substanțe”
a declarat pentru Gazeta Sporturilor un medic specialist în boli infecțioase
Video devenit viral pe internet
Pe 13 martie, doi italieni s-au filmat într-un aeroport din Moscova purtând ochelari și măști. „Suntem în Moscova și vom cumpăra faimosul Arbidol care lupta contra coronavirusului”, a spus un bărbat, care a intrat în farmacie și a cumpărat două cutii, adăugând: „Atât de mulți oameni mor în Italia și nu avem acest medicament. Puteți să îmi spuneți de ce?”.
Filmulețul a făcut senzație pe Facebook, adunând mii de vizualizări și share-uri. Ulterior, un senator italian s-a revoltat și a scris pe Twitter: „Arbidol este un medicament folosit contra răcelii și nu-i permite virusul să penetreze membrana celulei și să se multiplice”.
„În cine aveți mai multă încredere? În doctori sau într-un bărbat mascat dintr-un aeroport din Moscova?”
Giula Grillo, fost ministru al Sănătății în Italia
{{text}}