Perioada de aur a Barcelonei din timpul celor 4 ani în care Guardiola a condus clubul catalan și seria de 3 succese consecutive a Realului în Liga Campionilor sunt momente de referință în fotbalul modern. Vă propunem să vedem cum au fost construite cele două echipe și câți bani au costat.
Așa cum vom vedea în continuare, costurile efective cu primul 11 sunt net în favoarea Barcelonei, care a promovat și utilizat jucători din propria academie, în vreme ce Real Madrid a preferat să investească sume uriașe în transferuri. Totuși, madrilenii s-au oprit din cheltuieli după ce și-au construit echipa pe care și-au dorit-o. Nu același lucru s-a întâmplat pe Camp Nou, acolo unde frenezia cumpărăturilor e la ordinea zilei.
Barcelona câștigă tot cu echipa venită din La Masia
Pe data de 25 noiembrie 2012, Barcelona a început partida cu Levante, 4-0 în deplasare, având în teren 10 jucători din academia proprie. Iar, din minutul 13, atunci când Dani Alves s-a accidentat și a fost înlocuit de Martin Montoya, a evoluat timp de 60 de minute având doar jucători din pepiniera proprie: Víctor Valdes, Jordi Alba, Carles Puyol, Gerard Pique, Montoya, Busquets, Xavi, Iniesta, Cesc Fàbregas, Pedro și Messi. În perioada în care a fost condusă de Guardiola, 2008-12, echipa catalană a câștigat de 3 ori campionatul și de 2 ori Liga Campionilor. Mergând pe rețeta lui Johan Cruyff de a forma primul 11 din jucători proveniți din propria academie, Barcelona a investit puțini bani în transferuri.
În finalele din 2009 și 2011 ale Ligii Campionilor, ambele câștigate de Barcelona, clubul catalan a aliniat în primul 11 câte 7 jucători crescuți în Academia La Masia. Pe fotbaliștii aflați în teren la cele două finale menționate, Barcelona plătise 68, respectiv 113 milioane de euro. Ca o mențiune, catalanii au reușit în 2010 să dea podiumul complet al Balonului de Aur, cu Messi, Iniesta și Xavi pe primele trei poziții.
Realul bagă mâna adânc în buzunar pentru a câștiga Liga Campionilor
În 2014, Real Madrid avea deja 12 ani de când nu mai câștigase Liga Campionilor, iar cele 4 titluri interne erau insuficiente, cu atât mai mult cu cât Barcelona luase campionatul de 6 ori în aceeași perioadă și cucerise și Liga Campionilor în 3 ocazii. Motiv pentru care clubul a băgat adânc mâna în buzunar, construind aproape o echipă întreagă prin eforturi financiare inspirate.
Lipsa de identitate nu a primat în fața valorii indiscutabile a achizițiilor, iar rezultatele au venit, mai ales pe plan european. Cu doar doi jucători din pepiniera proprie, Casillas și Dani Carvajal, madrilenii au câștigat finala Champions League din 2014. Pentru fotbaliștii din 11-le de start, Realul plătise 388 de milioane de euro pe piața transferurilor. Apoi, a urmat seria de trei succese consecutive în Liga Campionilor, 2016-18, la fiecare dintre ele având un singur jucător din propria academie în echipa de start, același Dani Carvajal. Sumele investite în transferurile fotbaliștilor titulari în cele trei finale au fost 377 milioane de euro la finala din 2016, respectiv 284 milioane de euro la finalele din 2017 și 2018.
Identitate versus eficiență
Noțiunea de identitate, bazată pe alinierea unui prim 11 format preponderent din fotbaliști crescuți la club, nu mai e de actualitate. Dovadă stau nume precum Ajax și Barcelona. După semifinala din 2019, Ajax și-a vândut vedetele și doar lipsa de oferte consistente a făcut ca echipa să nu se dezmembreze complet. Barcelona, la rândul ei, a ajuns să se bazeze pe mult mai mulți jucători transferați decât o făcea în trecut. În prezent, doar Messi, Busquets și Pique, rămași din vechea gardă, și perechea de fundași laterali Sergi Roberto și Jordi Alba (doar o scurtă perioadă din juniorat) sunt fotbaliști trecuți prin La Masia. Eficiența joacă un rol mult mai important în jocul din zilele noastre și, chiar dacă sună cinic, nimeni nu mai are timp sau interes și poate nici încrederea necesară pentru a porni astfel de proiecte.
{{text}}