Maja Ognjenovic, campioană mondială și europeană en titre cu echipa Serbiei și care a jucat în România două sezoane la Metal Galați, vorbește despre situația actuală din lume, dar și despre cea de la clubul său din Turcia
Lumea întreagă respiră cu teamă și caută metode de a se obișnui cu această realitate care până acum era conturată doar în filme și cărți. Sportivi din toate colțurile învață să trăiască fără rutina lor și caută una nouă între patru pereți.
Este și cazul voleibalistei sârbe Maja Ognjenovic, care la începutul sezonului s-a transferat la una dintre cele mai bogate echipe din lume, VakifBank Istanbul, formație la care va evolua și la anul. Declarată de multe ori una dintre cele mai bune ridicătoare din lume, sârboaica în vârstă de 35 de ani are o carieră impresionantă, iar echipa sa națională este campioană mondială și europeană en titre.
Conexiune strânsă între țări vecine
La nivel de club, ea a jucat în toate campionatele importante de pe Bătrânul Continent. Periplul său dincolo de granițele Serbiei a început în 2006, la Metal Galați. „Am amintiri frumoase din România, chiar dacă au trecut aproape 15 ani, țin minte că a fost o experiență plăcută. A fost greu la început pentru că eram pentru prima oară departe de familie, dar m-a ajutat că erau și alte jucătoare din țara mea. Îmi plac oamenii și cultura din România. Încă aud lucruri bune și frumoase despre ce se întâmplă la voi pentru că multe jucătoare din Serbia au jucat la Alba Blaj sau la Târgu Mureș, mulți antrenori sunt în campionatul vostru, sunt fericită că aveam această conexiune strânsă", a spus Maja de la Istanbul.
2 titluriși două Cupe ale României a câștigat Maja Ognjenovic cu Metal Galați, în 2007 și 2008
Aproape o lună de pauză
Pandemia de COVID-19 a prins-o în Turcia, jucând pentru echipa sa. Ultimele meciuri le-a bifat pe 12 martie, returul sfertului de finală cu Dinamo Moscova din Liga Campionilor, câștigat cu 3-0, apoi trei zile mai târziu a venit duelul cu Eczacıbaşı pentru primul loc în sezonul regulat, câștigat tot cu 3-0. „Ne-am oprit de tot de pe 19 martie, clubul nostru a decis că așa trebuie, multe campionate la nivel european se opriseră. După câteva zile au apărut unele idei cum că am putea continua, dar clubul și oamenii din staff au hotărât că nu e sigur pentru noi nici măcar să mergem la antrenamente pe grupuri mai mici, de 2-3 jucătoare, să facem anumite exerciții, să punem mâna pe minge. Mă bucur totuși că nu am făcut acest lucru, pentru că deja și în Turcia virusul se răspândise", a povestit ea.
27.069 cazuride infecții cu COVID-19 raportase luni Turcia, dintre care 1.042 de decese, în timp ce Serbia are 1.908 cazuri, dintre care 51 de decese
Ar vrea să se închidă sezonul
Acum, ca mai toți sportivii de top, încearcă să nu piardă din punct de vedere fizic, urmează un program alcătuit de preparatorul fizic al clubului, care durează cam o oră și jumătate și include ridicare de multe greutăți, stretching, yoga și cardio. „Nu e de ajuns, dar e bine că măcar ne mișcăm un pic și nu stăm degeaba. E o perioadă grea pentru toată lumea, personal eu nu cred că vom mai juca prea repede în acest sezon, federația turcă nu a decis încă nimic despre campionat", a spus Maja.
Ea crede că ar trebui ca totul să se încheie și echipa sa, care ocupă primul loc, să fie declarată campioană. „Am auzit unele zvonuri că la finalul lui mai am putea juca un Final 6, dar nimeni nu poate face niciun fel de predicții pentru că situația e din ce în ce mai rea pe zi ce trece", subliniază ea.
„Ar trebui să ne oprim și să declare echipa mea campioană, am terminat sezonul regulat pe primul loc, dar acest lucru nu mai contează, fiindcă situația la nivel mondial e foarte periculoasă, mi-aș dori să avem măcar un titlu în acest sezon, dar dacă nu se întâmplă sunt OK cu asta"- Maja Ognjenovic
În siguranță, la Istanbul
De ce nu a mers acasă? „Când a început totul, m-am simțit în siguranță aici, la Istanbul, în plus oamenii din stafful de la club au mare grijă de noi. Situația în Serbia e mai rea, am avut două șanse să mergem acasă fiindcă guvernul nostru a trimis două avioane la Istanbul ca să aducă oamenii acasă, însă eu și celelalte sârboaice, dar și baschetbaliștii am hotărât să stăm aici, așa că nu mă simt singură", explică ea.
Ține legătura cu familia pe FaceTime, iar în aceste vremuri simte că nevoia de a ști unii de alții e mai puternică decât în trecut. „Îi sunam și înainte în fiecare zi, dar această situație ne face să fim și mai apropiați. Sunt toți OK, sunt în orașul meu natal, la Zrenjanin", spune ea cu emoție și ușurare.
"Nu mai vreau să fiu otrăvită de numere"
Maja recunoaște că a fost prinsă și ea în agenda zilnică fixată de mass-media, însă acum o ia mai încet. „La început urmăream știrile de cum mă trezeam, nici nu-mi beam cafeaua, căutam să citesc ziarele pentru a urmări situația în Serbia, în Turcia, dar la un moment dat m-am oprit, vreau în continuare să fiu informată, dar nu mai vreau să fiu otrăvită de numerele din Italia, Spania, Franța sau SUA. Nu vreau să fiu mai deprimată decât sunt", mărturisește Ognjenovic.
Vindecare prin sport
Într-o notă mai optimistă, chiar dacă nimeni nu poate ghici viitorul, Maja se întoarce la oaza sa, voleiul. „Sper ca oamenii să se întoarcă la sport după această perioadă de suferință, pentru că este un domeniu curat, frumos și drept. După perioada grea mulți oameni vor fi triști și deprimați și e clar că vor avea nevoie de ceva bun, de ceva care să-i relaxeze, iar orice sport le va oferi această senzație", încheie ea discuția dintr-o după-amiază de primăvară, de la 700 de kilometri depărtare, sperând că lumea va respira din nou fără teamă.
„Lumea de pe întreg globul suferă acum și cred că nimeni nu se aștepta la așa ceva, în ultimii o sută de ani nu ne-am mai confruntat cu așa ceva. Nimeni nu știe cât va mai dura această situație gravă, probabil ne va trebui un timp dublu ca să ne revenim. Sănătatea este cea mai importantă acum"- Maja Ognjenovic
„Amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo era singura soluție în această situație în care toată lumea e greu încercată, în acest moment sănătatea oamenilor este pe primul loc. S-au oprit multe companii imense la nivel mondial, deci nu e ciudat că JO au fost amânate"- Maja Ognjenovic
Nu au discutat despre tăieri salariale
Dacă la nivel mondial multe cluburi din diverse sporturi au decis să umble la salariile jucătorilor, în Turcia, la volei, deocamdată nu s-a pus această problemă „Cred că vor exista unele reduceri pentru că probabil nu vom juca două luni. Ce am auzit de la alte cluburi sau din alte țări este că se taie cam 20-30 la sută din salariu, nu e un procent mare, dar nu e ușor. Această situație nu este din greșeala cuiva, deci nu cred că este corect, dar înțeleg și partea cluburilor, unii sponsori renunță. Nu este situația noastră, avem un sponsor puternic", a explicat Maja Ognjenovic.
Secretul din spatele rezultatelor Serbiei
Echipa Serbiei a dominat voleiul la nivel mondial în ultimii ani, o stare de fapt tradusă prin medaliile de aur la Campionatul Mondial din 2018 și cel European din 2019. Care este secretul echipei antrenate de Zoran Terzici? „Nu există un singur răspuns clar. Suntem o țară care are multe talente sportive, iar în echipă cred că există o chimie foarte bună pe care am reușit să o ducem mai departe și când am avut o mică schimbare de generații. Fetele tinere au venit cu o altfel de energie, extrem de disciplinate, au ascultat toate sfaturile de la jucătoarele mai experimentate și le-au urmat pe teren. Am fost exemple bune pentru ele și astfel s-a creat un mix foarte bun", a explicat Maja.
7 medaliia adunat Maja Ognjenovic cu echipa Serbiei de la competițiile majore, Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale și Europene
CV Maja Ognjenovic
- Născută pe 6 august 1984 la Zrenjanin
- Joacă din 2019 la VakifBank Istanbul
- A mai jucat la OK Postar, Steau Roșie Belgrad, Metal Galați Monte Schiavo Jesi, Eczacıbaşı Zentiva, Olympiakos, Liu Jo Volley Modena, Impel Wrocław, Chemik Police, Piacenza, Dinamo Moscova
Palmares cu echipele de club
- titluri naționale în Serbia, România, Polonia, Rusia
- Challenge Cup cu Jesi în 2014
- CEV Cup cu Eczacıbaşı în 2018
Palmares cu echipa națională
- a debutat în 2005
- Jocurile Olimpice: 2016-argint
- Campionatele Mondiale: 2018-aur; 2006-bronz
- Campionatele Europene: 2011, 2019-aur; 2007-argint; 2015-bronz
{{text}}