INCENDIU CERNOBÂL. Incendiul de proporții izbucnit săptămâna trecută în pădurea radioactivă de lângă Cernobâl nu a fost stins nici până astăzi.
Deși autoritățile ucrainene au mobilizat un număr extem de mare de pompieri, rafalele puternice de vânt au făcut ca suprafața incendiului să se extindă de trei ori. Astfel, conform ultimelor informări, suprafața cuprinsă de flăcări a crescut de la 10,5 hectare la 35 de hectare.
Inendiu Cernobâl: autoritățile liniștesc oamenii în privința radioactivității
Singura veste bună e că nivelul radioactivității nu ar fi crescut, în ciuda veștilor alarmante făcute duminică de un reprezentant al Serviciului de Inspecție Ecologică din Ucraina. Acesta afirmase că „nivelul de radioactiviate este mai mare decât cel normal”, lucru dezmințit de autorități.
Între timp, s-a aflat că autorul incendiului este un tânăr de 27 de ani din localitatea Rahivka, care a recunoscut în fața investigatorilor că a declanșat intenționat incendiul, scrie The Sun.
Acesta ar fi dat foc unor gunoaie pentru „a se distra”. Acum riscă să-și petreacă următorii 5 ani în spatele gratiilor.
Cernobâl '86, cel mai mare dezastru nuclear din istorie!
- a avut loc pe data de 26 aprilie 1986, la 1:23 noaptea
- suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane
- Cei 45.000 de locuitori din Pripiat, oraşul aflat la doar 1,5 kilometri de centrala de la Cernobâl, au fost evacuati abia la 36 de ore de la producerea accidentului, în după-amiaza zilei de 27 aprilie 1986
- până în 5 mai, toţi cei care locuiau pe o rază de 30 km în jurul reactorului avariat au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele, iar în decurs de 10 zile, în total 130.000 de persoane din 76 de localităţi au fost evacuate, iar teritoriul respectiv a fost declarat zonă de excludere.
- raportul Forului Cernobâl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Organizația Mondială a Sănătății, a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian) și a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer
- Actualul Belarus a fost ţara cel mai grav afectată de dezastrul de la Cernobâl, deoarece pâna la 70 % din precipitațiile radioactive au căzut pe teritoriul său, dar în total peste 5,5 milioane de persoane, ucraineni, belaruşi şi ruşi, au avut de suferit în urma catastrofei, iar o mare parte dintre ei locuiesc în continuare în zonele contaminate, conform autorităţilor ucrainene
- a fost declarat cel mai mare dezastru nuclear din istorie, iar estimările sunt că la nivel mondial au murit aproape 1,5 milioane de oameni din cauza radiațiilor provocate de explozie.
{{text}}