Stiri extrasport

VIDEO. O nouă simulare realizată de cercetători arată cum se poate împrăștia COVID-19 în supermarket-uri

+34 Foto
Simularea realizată de cercetătorii finlandezi arată cum COVID-19 se împrăștie în aer // sursă foto: Mikko Auvinen & Antti Hellsten

Articol de Gazeta Sporturilor  —  joi, 09 aprilie 2020

Cercetătorii finlandezi au publicat o simulare în care se poate observa cum noul coronavirus se împrăștie în spații închise, precum supermarketurile.

În filmulețul postat, se vede cum picături provenite de la o singură tuse pot rămâne în aerul din supermarket timp de minute bune și pot chiar „traversa” de la un raion la altul.

Universitatea Aalto, Institutul Meteorologic din Finlanda, Centrul de Cercetare VTT și Universitatea din Helsinki au studiat modul în care particulele eliminate din tractul respirator atunci când tușim, strănutăm sau chiar vorbim, circulă prin aer.

Studiile preliminare au arătat că particulele mici care conțin noul coronavirus rămân în aer mai mult decât s-a crezut inițial, fapt ce servește ca o atenționare: Este de preferat să evităm spațiile aglomerate și închise.

Cercetătorii avertizează: „O persoană infectată poate tuși și apoi pleca, dar lasă în urmă virusul”

Cele patru organizații au realizat studiul individual, însă în aceleași condiții. Iar rezultatele sunt îngrijorătoare:

O persoană infectată cu coronavirus poate tuși și apoi pleca, însă lasă în urmă particule foarte mici care conțin virusul”, a spus profesorul Ville Vuorinen de la Universitatea Aalto. „Aceste particule ar putea ajunge în tractul respirator al altor persoane aflate în apropiere”, a adăugat acesta.

Cei 30 de cercetători care au participat la studiu - specializați în dinamica fluidelor, fizica aerosolului, ventilație, virusologie și inginerie biomedicală - au folosit un supercomputer care a modelat mișcarea particulelor mai mici de 20 micrometri în aer.

„Pentru o tuse uscată, care este un simptom tipic al coronavirusului actual, dimensiunea particulelor este de obicei mai mică de 15 micrometri. Particulele de această dimensiune nu coboară pe podea, ci, în schimb, se mișcă de-a lungul curenților de aer sau rămân plutind în același loc”, a fost concluzia cercetătorilor.

GALERIE FOTO. Cadre inedite din întreaga lume, în plină pandemie de COVID-19

VIDEO: STUDIU. Fiecare caz nou de coronavirus ar putea produce într-o lună alte 244 de cazuri de infectare

Citește mai multe știri despre COVID-19:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.