Fotbal   •   Liga 1   •   DINAMO

COVID-19. EXCLUSIV Din Cehia, Dusan Uhrin povestește cum îi afectează pandemia afacerile + Are un mesaj: „Aici nu există șpagă”

Dusan Uhrin

Articol de Eduard Apostol   —  vineri, 10 aprilie 2020

COVID-19. Dusan Uhrin (52 de ani), fostul antrenor al lui Dinamo, are câteva afaceri de familie, printre care și un hotel lângă Karlovy Vary. A fost nevoit să suspende afacerea din cauza coronavirusului, dar a ținut să sprijine financiar familiile salariaților

Uhrin era pe placul lui Negoiță: a lucrat fără să-și ceară salariile restante, doar la final, din principiu, a dorit banii pentru care a muncit, fără alte despăgubiri. 

Uhrin are două companii în Cehia, împreună cu tatăl său deține un hotel în apropiere de renumita stațiune Karlovy Vary. Pandemia de coronavirus la nivel global a lovit și-n buzunarul său. "Ca orice om, am grija zilei de mâine, deși sunt încă optimist. 

Și la noi, sunt închise hotelurile, am fost obligați. Totuși, am luat decizia de a plăti salariile full angajaților, fiindcă au și ei familii, sunt într-o situație grea. Sincer, sper să redeschidem cât mai repede, întrucât nu știu cât ne vom mai permite acest lux de a plăti salariile complet. Trebuia să le asigurăm traiul din prezent, însă nu vreau să mă gândesc că ar mai putea ține aceste restricții încă două-trei luni", a dezvăluit Dusan.


Karlovy Vary

Dusan Uhrin: "Hai să repornim motorul" 

Familia Uhrin deține un spa hotel, dedicat în special persoanelor în vârstă, lucra foarte mult cu oameni ce dețineau vouchere de vacanță sau destinate seniorilor. În special turiști germani. 

"Îngrijorător este că se duce naibii economia peste tot în Europa. Trebuie să repornim să muncim cât mai curând. Altfel, ce vor face oamenii care scapă de virus?! Virusul ăsta n-o să plece pur și simplu, vom fi obligați să trăim cu el. 


Eu cum să-mi întrețin familia și să-i ajut și pe alții să-și ajute propriile familii? Nimeni nu știe când va trece, sper ca din mai să repornim motoarele", a comentat cehul. 

Viața la Praga

Dusan a avut miercuri de făcut un drum la bancă, apoi la poștă, a avut timp să se bucure și de soare în centrul unuia dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. 

"E frumos afară, e o zi luminoasă, parcă mai uiți ce vremuri trăim. Sunt 22 de grade Celsius. Avem oarecare restricții în această stare de urgență, însă avem voie să ieșim la cumpărături. Bineînțeles, purtăm măști și mănuși de protecție, e o modă globală. Avem voie să facem sport, individual, lumea iese în parc să alerge. 

De obicei, merg maximum doi oameni în grup, în magazine se menține o distanță apreciabilă. Nu mi-e teamă deloc, deși sunt îngrijorat. Pentru că nu se știe când se va termina starea asta, nu doar în Cehia, ci în lume"

Praga

32.000 de euroa primit Uhrin la plecarea de la Dinamo în contul salariilor restante

"Nu știu dacă sunt cifre reale la nivel global, atâția oameni să moară de la acest virus. Am părinți în vârstă, logic că sunt îngrijorat pentru ei. De aceea e important să-i protejăm, să ne gândim în primul rând la cei ce ne-au crescut. Copiii scapă mai repede, sunt mai puternici" 



"Cehia are un sistem medical foarte bun, de top în Europa. Dacă se întâmplă ceva rău, cu virusul acesta blestemat, mai avem spitale speciale pentru așa ceva, dar nu s-a apelat la ele. Iar în Praga situația e sub control, nu e deloc panică" -  Dusan Uhrin, fost antrenor Dinamo

Dusan Uhrin: "Nu merge cu șpagă" 

La o populație de aproape 11 milioane de locuitori, Cehia are aproximativ același număr de cazuri de COVID-19 ca și România, doar că numărul celor decedați este la jumătate. Ieri după-amiază, conaționalii lui Uhrin înregistrau, oficial, 5.335 de cazuri și 104 morți. 

"Plătim asigurări medicale uriașe din propriile salarii, însă avem totul gratuit dacă ajungem la spital. Am citit pe internet ce s-a întâmplat la Suceava, este terifiant. La noi, totul e free la spital: injecții, spitalizare, mâncare. Și știi sigur că te întorci sănătos de acolo! 

Mai există posibilitatea să plătești în plus pentru anumite medicamente, atât. Nu există conceptul de șpagă! Adică să-i dai ceva doctorului, asistentului, să aibă grijă mai multă de tine sau să te ajute cu ceva. Nici oamenii nu au tentația de a da un surplus de bani ca să capete atenție", a povestit Uhrin.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.