Liga 1

EXCLUSIV Cornel Dinu dezvăluie povestea unui BLAT EȘUAT » Copos: „Cornele, vezi că vor să trântească meciul”

Cornel Dinu

Articol de Dan Udrea  —  vineri, 10 aprilie 2020

Cornel Dinu (71 de ani), fostul mare jucător al lui Dinamo, a dezvăluit un episod ce va apărea în cea de-a patra carte a lui.

În sezonul '93-'94, când era preşedinte la Progresul, Dinu a fost atenționat de Copos cu privire la o tentativă de trucare a unui meci: a ascultat înregistrarea în sediul Samsung al lui Copos. În final, tot Mister s-a ales cu un an de suspendare şi 10.000 de dolari amendă.

- Domnule Dinu, mi-aţi zis că v-aţi apucat de a patra carte, ce va conţine ea? 

- E mai mult o cronică a unor evenimente, situaţii, întâmplări pe care le-am trăit, traversat, văzut de-a lungul vieţii. Chiar şi momente sociale, politice.

 - De fotbal, nimic? 

- Ba da, cum să nu? Doar n-am lucrat într-o fabrică de rulmenţi, am fost în fotbal aproape toată viaţa mea. 

"Sunt la episodul Vlad Soare, Progresul" 

- Ne povestiţi un episod, din fotbal, pe care o să-l regăsim în carte? 

- Uite, chiar acum sunt la pasajul experienţei mele ca preşedinte la Progresul, unde am ajuns după Kosice 1993. În noaptea asta îl scriu.

 - Despre ce e vorba? 

- Despre Vlad Soare şi cum se conducea atunci o bancă în mod adevărat. El era viceguvernator și m-a adus la Progresul. O să scriu şi despre o tentativă de blat, a fost chiar interesant acel episod.

 "Cornele, vezi că Baicea şi Cârstea vor să trântească meciul"

- Vă ascult! 

- Eu eram președinte la Progresul și urma să jucăm cu Farul. La noi în lot era un atacant Cârstea, Florin Cârstea. Și avea un frate, pe Gheorghe Cârstea, ăsta a fost şi pe la Rapid şi ulterior a ajuns pe la Suceava. Şi mă pomenesc cu un telefon de la Copos. "Cornele, vezi că Baicea şi Cârstea, de la tine din echipă, o să trântească meciul cu Farul". Baicea evolua şi el la noi. 

- Ce treabă avea Copos, de la Rapid? - Păi, m-a chemat să-mi dea o casetă înregistrată, în care cineva de la Farul le propunea ăstora doi să blătuiască.

"Am ascultat caseta în sediul Samsung al lui Copos"

 - Şi de unde avea Copos caseta? 

- De la Hizo, fiindcă Farul i-a abordat p-ăştia doi prin fratele lui Cârstea. Şi totul s-a făcut prin magazinerul Rapidului, ăsta era intermediarul, mesagerul. Și l-a chemat pe frate-su acolo, să-i facă propunerea. Hizo şi Mircea Pascu, care erau antrenor și preşedinte la Rapid atunci, n-au fost de acord cu aşa ceva şi au înregistrat totul. L-au anunţat pe Copos, care mi-a zis, iar caseta am ascultat-o împreună cu el în sediul Samsung, pe care îl avea la acea vreme. 

- Şi ce aţi făcut? 

- L-am abordat imediat pe Baicea, care mi-a recunoscut, "da, ne-au propus să trântim meciul". Cred că la Farul în acea vreme era Petre Buduru. 

"Am pierdut meciul, dar s-a jucat pe bune"

 - Şi? 

- I-am băgat să joace, am avut încredere în ei! Au jucat, Cârstea cred că a dat şi gol. 

- Şi aţi pierdut? 

- Da, 3-2, dar s-a jucat pe bune. Numai că, ce să vezi, peste câteva zile m-am trezit chemat la Comisia de Disciplină a FRF, unde se afla pe masă un raport că Progresul acuză Farul de tentativă de blat. 

- Păi, cum s-a aflat? 

-  Ulterior am aflat că după meci, cum se obişnuia atunci, delegatul nostru, unul Paraschivescu, a mers să ia carnetele de joc ale fotbaliştilor de la brigada de arbitri. Acolo se aflau şi conducătorii Farului şi ăsta al meu, mai înfierbântat fiindcă pierduse, a început să strige la ei: "Blătuitorilor, i-aţi contactat pe Cârstea şi pe Baicea, aţi vrut să-i cumpăraţi!". De faţă cu arbitrii, cu observatorul. Şi aceştia au scris în raport, iar domnii de la FRF m-au judecat.

"Angelescu a dorit să păstreze sensul Cooperativei" 

- Şi v-au făcut ceva? 

- Ce crezi, mi-au tras o suspendare de 1 an şi o amendă de 10.000 de dolari. 10.000 la nivelul anului 1993-1994, imaginează-ţi ce însemna! Şi nu doar mie, ci şi lui Paraschivescu, Jean Grama, Viorel Kraus, eram toţi la Progresul. 

- De ce n-aţi prezentat caseta ca probă? 

- Crezi că mi-a mai dat-o Copos? Când i-am cerut-o n-a mai dat niciun semn, nimic. Ulterior am aflat, de fapt, cine a comandat suspendarea. 

- Cine? 

-  Mircea Angelescu. Fostul președinte al FRF și cel care a înființat LPF prin '92.

 - Ce interes avea? 

- Cum ce interes? Să păstreze sensul Cooperativei din acea vreme, Cooperativa lui Jean Pădureanu, Romică Paşcu. Le-a dat ordin să dea suspendări drastice, că vezi Doamne, aşa ceva, tentative de blat, trucări de meciuri, nu mai există. Să aibă ei linişte în continuare ca să lucreze Cooperativa în linişte. Kassai mi-a spus după mulţi ani că Angelescu a fost cel care a solicitat sancţiunile. 

- Şi aţi plătit amenda? 

- Nu, s-a renunţat ulterior, am făcut memoriu, iar Vlad Soare i-a prins p-ăştia de la FRF cu nişte nereguli, matrapalzâcuri şi mi s-a şters şi suspendarea, dar şi amenda.

Care e meciul la care face trimitere Cornel Dinu:

  • Progresul - Farul 2-3 
  • 5 noiembrie 1993
  • Marcatori: Fl. Cârstea (8), Ciubotariu (47) / B. Oprea (41, 86), Cornăţeanu (68)
  • PROGRESUL: Blid - Ciobotariu, Crăciun, Baicea, Stoicov - Liţă, Potocianu, Olăroiu, Cr. Stoica - Fl. Cârstea, Dună. Antrenor: Jackie Ionescu 
  • FARUL: Niţu - B. Oprea, Dinu, Curt, Ghişan, Călin - Barbu, Butoiu, Ciurea - Carabaş, Cornăţeanu. Antrenori: Florin Marin, Constantin Gache. Director tehnic: Gheorghe Constantin 
  • A arbitrat: Aron Huzu. Asistenţi: Cornel Corocan, Nicolae Grigorescu
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.