Liga 1

Întâmplări incredibile cu Ionuț Luțu » Nevoit să sacrifice un berbec și să se ungă cu sânge: „Ce să fac?!”

Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu   —  sâmbătă, 11 aprilie 2020

Ionuț Luțu (44 de ani), mâna dreaptă a lui Gigi Becali la FCSB, și-a amintit într-un interviu acordat Gazetei cum era nevoit să sacrifice un berbec înainte de meci şi să se ungă cu sânge, dar şi cum se spăla cu furtunul după joc şi cum primea banii în pungi de hârtie în perioada petrecută în Kazahstan.

Ionuţ Luţu, cel care a jucat în două perioade separate în Kazahstan, la Kairat, în 2005-2006, şi, apoi, la Jetysu, în 2008, şi-a adus aminte câteva dintre cele mai ciudate întâmplări pe care le-a trăit într-o ţară extrem de puţin cunoscută românilor, în general, şi fotbaliştilor, în special. 

Luțu, sânge de berbec pe faţă 

Prima amintire a lui Luţu e şi cea mai şocantă. „Aveau un obicei ciudat. Cu o zi înaintea unor meciuri importante, trebuia să ne strângem toţi într-un cerc, iar în mijloc aduceau un berbec, pe care îl tăiam, iar cu sângele respectiv trebuia să ne ungem pe faţă, pe ghete. Era un fel de ritual. Dacă m-am uns şi eu? Păi, ce era să fac, mi-am dat cu sânge pe faţă, n-avem ce să fac, trebuia să le respect obiceiurile”. 


Luţu îşi aminte că „după ce ne spălam pe faţă, îl preparam şi îl mâncam, doar nu crezi că lăsam bunătate de berbec aşa?". Chiar şi mâncarea de bază în Kazahstan era bazată pe carne de oaie: „Mâncam oaie dimineaţa, la prânz şi seara. Nu zic că nu era bună, dar parcă prea exagerau". 

Pe Vrăjitoarea l-a făcut să plângă!:) 

Luțu a jucat la Jetysu Taldykorgan în 2008. Anterior prinsese un sezon și la Kairat Alma Ata. Omul de bază de acum al lui Becali strânsese deja experiență în Kazahstan cînd l-a sunat Bogdan Vrăjitoarea, fostul lui coleg de la Craiova: „Hagi, ia-mă și pe mine în Kazahstan, tu câștigi o grămadă de bani!". 

„Băi Bogdane, te iau, da' vezi că e urît rău acolo!”. Vrăjitoarea credea că Luțu caută să-l refuze: „Haide, mă, ce înseamnă urât?”. „Ești nebun? E ca la mine la țară! Și eu am jucat la Alma Ata, capitala, dar la Jetysu, unde vrei tu să vii, e mult mai rău! E groaznic, nu urât!”. "Vrăji" nu a renunțat, a ținut neapărat să joace în Kazahstan. 


Luțu povestește cum a decurs debutul colegului său: „Cînd am ajuns acolo, Vrăjitoarea a început să plângă, că el vrea acasă. Alergau kazahii după el cu o pungă cu 60.000 de dolari în ea, fugea și striga că nu mai vrea banii, vrea acasă. M-a și enervat: «Bă, dacă tot ai venit pînă aici, ia banii! Dacă nu, îi iau eu!». Da' ce să-l mai convingi, dus a fost! Se speriase după ce văzuse că nici nu existau dușuri, toată echipa se spăla cu furtunul după meciuri". 

 Scară de lemn în cantonament 

Luţu dezvăluie şi ce condiţii a găsit în Kazahstan. „Ei aveau bani, dar nu şi infrastructură. Mi-aduc aminte că făceam cantonamentul într-o clădire la marginea oraşului, dar camerele erau undeva la etaj. Acolo ajungeam pe o scară, care era de lemn, veche şi nu inspira încredere. Tocmai de-asta exista regula să urcăm câte unu singur pe ea, ca să nu riscăm să cădem. Eu m-am acomodat repede cu ce am găsit acolo, nu veneam eu din lux, plus că banii erau bani, distracţia era distracţie, Nu găseam lăutari pe acolo, dar găseam cluburi, plăteam pentru orice voiam şi aveam”. 

Coleg cu ginerele preşedintelui 

Condiţiile s-au schimbat însă în mod radical după ce la echipa unde se afla Luţu a ajuns şi ginerele preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, considerat un conducător extrem de influent şi puternic şi dincolo de graniţele ţării sale. „Era puşti cînd a venit, cred că avea 17-18 ani. Din acel moment, au trecut cred că 10-14 zile şi cantonamentul, toată baza, a devenit un lux. Se investea într-un ritm pe care nu-l văzusem nici în Coreea. Aşa, în rest, nu era privilegiat că era ginerele preşedintelui, nu-l ţineau în puf, dar îi mulţumeam toţi că datorită lui se schimbase situaţia în bine, iar el era mirat. Ne zicea că nici măcar nu se plînsese socrului său de ceva anume", a povestit Luţu. 

„Banii îi primeam doar în pungă”

 „Nu m-am îmbogăţit în Kazahstan, dar nici rău nu mi-a fost” e prima frază pe care Luţu o spune cînd e întrebat de bani. "Câştigam cam 150.000 de dolari pe an. Salariul era undeva la 90.000-100.000, dar primele erau mari, 5.000 dolari la victorie afară. Plus că am luat vreo 70.000 de dolari la semnătură. Banii îi luam la pungă de hârtie. O găseam în vestiar sau o primeam direct de la preşedintele clubului. Nu prin cont, ce bănci? Cu punga şi numai cu punga, dar chiar şi aşa, cît aveam promişi erau acolo, în pungă, până la ultimul dolar. Nu că stăteam eu să-i număr, dar aşa ziceau colegii". 

Povestea din avion 

Kazahstan e o ţară mare, iar Luţu a simţit-o pe pielea lui. "Pfff, deplasările erau nu lungi, ci foarte lungi. Le făceam cu chartere de mici dimensiuni. La prima astfel de deplasare, să vezi ce am păţit! Ne urcăm în avion, zburăm, zburăm, pe mine m-a luat somnu', m-am trezit şi urma să aterizăm. Mă ridic, îmi iau rucsacul şi dau să mă duc la uşă. «Ce faci, mă, eşti nebun? Unde te duci?» M-a oprit un coleg. Aterizasem acolo doar ca să alimentăm, aeronava era mică şi era nevoie de combustibil ca să ajungem la destinaţie", îşi aduce aminte fostul fotbalist, care dezvăluie şi prin ce trebuia să treacă pentru a ajunge din România în Kazahstan. "Luam cursă Bucureşti-Amsterdam, cam 3 ore şi ceva, apoi escală acolo, după care, Amsterdam - Alma Ata, alte 8 ore". 

4e numărul ţărilor, în afară de România, în care a evoluat Luţu: Turcia, Cipru, Coreea şi Kazahstan

5 lucruri interesante despre Kazahstan 

1. Deși are o suprafață de 11 ori mai mare ca România, fiind a noua cea mai mare țară din lume, Kazahstan are o populație de doar 18 milioane de locuitori, cu două milioane mai puțin ca România! 

2. Cel mai mare cosmodrom din lume, Baikonur, se află în Kazahstan. Construit pe vremea Uniunii Sovietice, el este în continuare operat de Rusia, fiind închiriat de statul kazah pînă în 2050. Primul om care a călătorit în spațiu, Iuri Gagarin, a decolat de aici în 1961. 

3. Kazahstan este un adevărat Turn Babel, existând peste 130 de grupuri etnice. Kazahii reprezintă doar 63% din populația țării, iar rușii 24%. 

4. Lacul Balhaș, aflat în sud-estul țării, este al 14-lea cel mai mare lac din lume și are o particularitate unică: jumătatea estică a lacului are apă sărată, iar cea vestică are apă dulce! Acest fapt se datorează afluenților din vest care desalinizează apa. 

5. Se află pe locul 9 în lume la rezervele de petrol, care se vor epuiza însă în 62 de ani în condițiile actuale de exploatare. Kazahstan exportă anual petrol în valoare de 50 de miliarde de dolari.

Citește și alte știri despre FCSB:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.