GSP special   •   Stiri extrasport   •   COVID-19

CORONAVIRUS. Klaus Iohannis a anunțat prelungirea stării de urgență în România. CTP, reacție „la cald”: „Discurs nemțesc”

+60 Foto
Iohannis este președintele României din 2014

Articol de Gazeta Sporturilor   —  marţi, 14 aprilie 2020

Klaus Iohannis (60 de ani), președintele României, a anunțat prelungirea stării de urgență în România, cauzată de criza COVID-19, pentru încă 30 de zile

„În pofida restricțiilor fără precedent abordate de țările lumii, nu există semne că pandemia se va opri. Numărul deceselor provocate de această criză crește zilnic într-un ritm alert. Ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat, chiar și în stare de urgență. Cu siguranță că fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de către sistemul nostru de sănătate. E scenariul negru pe care împreună cu Guvernul Orban ne-am propus să-l evităm. Acțiunea fermă și timpurie salvează vieți.

Dragi români, pericolul nu a trecut. Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital și pentru a ne ne recăpăta viața normală. Nu putem permite niciun pas înapoi, avem de-a face cu o răspândire intracomunitară periculoasă. Se impune prelungirea stării de urgență, ceea ce înseamnă menținerea decretului din luna precedentă și noi reglementări care să permită autorităților să intervină restrictiv. Pe perioada acestei stări excepționale, sunt necesare prevederi care să ajute la desfășurarea activităților esențiale pentru populație, stat și operatori economici.


Școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice care presupun prezența fizică a elevilor în școli. Există în continuare posibilitatea de demitere pentru cei care ocupă funcții de conducere în unități sanitare, precum și pentru cei din instituții publice și locale în domeniul asistenței și protecției sociale.

Este interzisă încetarea activității centrelor de îngrijire a persoanelor vârstnice, copii și adulți cu sau fară dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile. Activitatea de judecată continuă numai în cazuri de urgență. Acestea sunt doar câteva dintre deciziile luate prin noul decret, pentru a depăși criza gravă în care ne aflăm. Fiecare dintre noi e dator să pună umărul la trecerea peste această grea încercare.

Nu păcăliți instituțiile statului, vă păcăliți singuri, pentru că nesocotiți măsuri luate pentru protejarea voastra și a semenilor voștri. Orice pas greșit poate însemna îmbolnăvirea voastră. Nu vă expuneți și nu îi expuneți pe cei de lângă voi. Fiți responsabili și solidari. Doar împreună putem depăși această perioadă dificilă”, a precizat Iohannis.


VIDEO Discursul lui Klaus Iohannis de astăzi:

15 aprilie - 16 maieste perioada viitoarei stări de urgență din România

CTP: „Iohannis, discurs nemțesc”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat „la cald” declarațiile lui Klaus Iohannis, în direct la Europa FM: „Discurs nemțesc, corect. Nu a încercat să se facă plăcut publicului”. 

„Tensiunea socială crește și diverse personaje încearcă să speculeze această situație. Este necesar acest apel, deoarece Ciolacu, Tăriceanu și Ponta spun că nu votează prelungirea stării de urgență, ceea ce este un act criminal. Guvernul face și greșeli, e normal și foarte bine că sunt taxate de opoziție, dar ca răspuns la aceste greșeli, să nu votezi starea de urgență ce înseamnă?”, a mai spus CTP. 

Ce se întâmplă dacă Parlamentul votează împotrivă

Parlamentul trebuie să încuviințeze măsura de prelungire a stării de urgență în cel mult cinci zile de la adoptarea deciziei. 

În cazul în care parlamentarii decid împotrivă, Klaus Iohannis este nevoit să revoce de îndată decretul, măsurile încetând imediat.

Ce înseamnă starea de urgență:

Potrivit Constituţiei României, Articolul 93, intitulat Măsuri excepţionale, preşedintele României instituie starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

Starea de urgență e o măsură excepțională, care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa siguranței naționale, pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre

Starea de urgență se instituie pe o perioadă de cel mult 30 de zile.

  • Pe durata stării de asediu și a stării de urgență, proporțional cu gravitatea situației ce a determinat instituirea acestora și numai dacă este necesar, poate fi restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale înscrise în Constituție, cu acordul ministrului justiției.

Pe durata stării de urgență, se pot lua următoarele măsuri:

  • aplicarea de către autoritățile militare a măsurilor prevăzute în planurile aprobate conform dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență și ale decretului de instituire
  • organizarea și asigurarea cu prioritate a transporturilor pentru nevoile forțelor destinate apărării
  • închiderea frontierei de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgență, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum și a pazei și supravegherii frontierei pe toată lungimea sa

Pe durata stării de urgență, instituită în temeiul art. 3 lit. b), autoritățile și instituțiile publice, agenții economici și populația sunt obligați să aplice și să respecte prevederile legale speciale pe domeniu, precum și măsurile dispuse de autoritățile competente.

FOTO Pandemia de coronavirus în București - cele mai interesante cadre:

VIDEO Fiecare caz nou de coronavirus ar putea produce într-o lună alte 244 de cazuri de infectare

Citește mai multe știri despre coronavirus:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.