Liga Campionilor

Victor Pițurcă a dat verdictul: „Acesta e cel mai bun meci din istoria Stelei!” » Ienei a fost războinic

Victor Pițurcă și o ipostază pentru eternitate

Articol de Eduard Apostol  —  joi, 16 aprilie 2020

STEAUA. Astăzi, 16 aprilie, se împlinesc 34 de ani de la victoria Stelei București cu Anderlecht Bruxelles, scor 3-0, ce-a reprezentat primul mare succes al unei formații românești în cupele europene. 

"Viteziștii" întorceau rezultatul nefast din Belgia, 0-1, și calificau Steaua în finala Cupei Campionilor Europeni. Ulterior, la Sevilla, „roș-albaștrii” învingeau Barcelona la loviturile de departajare, intrând în istorie după golurile lui Lăcătuș și Balint și paradele lui Duckadam. 

Victor Pițurcă a făcut un meci fantastic pe 16 aprilie 1986 și a pasat decisiv pentru Gabi Balint. Fostul atacant, devenit ulterior selecționer al României, printre altele, a povestit ce sentimente a avut înaintea și în timpul partidei cu Anderlecht, unde străluceau Scifo, Vercauteren, Andersen și Morten Olsen. 

Victor Pițurcă: „E cel mai bun meci din istoria Stelei”

"Anderlecht avea în echipă 6 internaționali belgieni, noi credeam că avem șanse minime de a merge mai departe, dar am jucat de a dreptul senzațional. Este cel mai bun meci din istoria Stelei, nu doar din acel sezon! 

De asemenea, este cel mai bun meci pe care eu l-am făcut vreodată. Cred că puteam să marcăm 6 goluri, dar și belgienii au avut o ocazie mare la 2-0. A scos Duckadam o minge foarte grea. Plus că am făcut spectacol, pe lângă goluri, pase din prima, cu câlcâiul... Am meritat să jucăm finala", a declarat Pițurcă pentru Steaua TV.

Steaua - Anderlecht 3-0

Au marcat: Pițurcă (4', 71'), Balint (23')
Steaua: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu (89' Weissenbacher) - L. Bălan, T. Stoica, Bölöni, Balint (84' Radu II) - Lăcătuş, Piţurcă. 
Antrenor: Emeric Ienei

Anderlecht: Vekeman - Grun, Peruzovici (74' Demol), Olsen, Andersen - Frimann, Vandereycken, Scifo, Vercauteren - Lozano, Van den Bergh. 
Antrenor: Arie Haan
Arbitru: Volker Roth (Germania). 
Stadion: "Steaua". Spectatori: 30.000

"Nea Imi avea metodele lui de a ne motiva: "Pe ei, pe mama lor, prin ofensiva noastră le pregătim defensiva, îi călcăm pe ochi!"- Victor Pițurcă

"Și-acum îmi amintesc ce ne-a zis nea Imi înainte de meciul cu Anderlecht, un duel de mare suspans. "Să ne urcăm la gâtul lor", ne-a zis" - Ștefan Iovan

Drumul Stelei spre Sevilla 1986:

  • Turul I vs. Vejle BK 1-1, 4-1 
  • Turul II vs. Honved 0-1, 4-1
  • Sferturi vs. Kuusysi 0-0, 1-0
  • Semifinale vs Anderlecht 0-1, 3-0 
  • Finala vs Barcelona 0-0, 2-0 după penalty-uri.

Citește și alte știri de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.