Fotbal   •   Liga 2   •   RETRO GSP

RETRO GSP. UTA împlinește azi 75 de ani. De ce Ioan Chirilă i-a zis „Bătrâna Doamnă” a României și de ce trupa arădeană a fost „a 8-a minune a lumii”

Articol de Adrian Florea, Liviu Manolache   —  sâmbătă, 18 aprilie 2020

Pe 18 aprilie 1945, baronul Francisc Neuman, patronul Întreprinderii Textile Arad, înființa ceea ce avea să devină "Bătrâna Doamnă" a fotbalului românesc sau "Campioana provinciei", alături de defuncta Chinezul Timișoara.

Formația din Arad a purtat mai multe nume - ITA, Flamura Roșie, UTA, FCM UTA, CSM UTA, UTA Bătrâna Doamnă. Indiferent însă cum s-a numit trupa de pe malurile Mureșului, "ea a impresionat prin priceperea, modestia, răbdarea și moderația de care a dat mai mereu dovadă", după cum avea să scrie Ioan Chirilă la un moment dat.

VIDEO. UTA împlinește azi 75 de ani

UTA după modelul Juventus Torino


"Patriarhul" presei sportive a fost întotdeauna un admirator al grupării arădene, el fiind și cel care i-a dat supranumele de "Bătrâna Doamnă", după modelul Juventus Torino. Motivul? Până la retrogradarea în premieră din 1979, roș-albii constituiau echipa cea mai "bătrână" din Divizia A care nu picase vreodată în "B". În aceeași situație, fără să fi retrogradat, se mai aflau Steaua și Dinamo, dar cele două cluburi departamentale bucureștene sunt înființate ulterior, în 1947 și, respectiv, 1948.

O opta minune a lumii

În afară de cele 6 titluri, UTA mai are în palmares și două Cupe. Dar a intrat în istorie și prin faptul că a fost prima formație din România care a eliminat o deținătoare en titre a Cupei Campionilor Europeni.

Se întâmpla în septembrie 1970, când elevii antrenorului Nicolae "Coco" Dumitrescu detonau bomba pe continent și lăsau acasă redutabila Feyenoord, după 1-1 la Rotterdam și 0-0 la Arad.


"Dacă ne elimină UTA, ar fi a 8-a minune a lumii! Nu uitați că suntem cei mai buni de pe continent", declara încrezător antrenorul olandezilor, Ernst Happel. "Nu știu dacă am fost a 8-a sau a 9-a minune, important e că le-am dat puțin peste nas încrezuților noștri adversari. Înaintea partidei tur, râdeau de noi când au văzut cum suntem îmbrăcați", povestea fostul fundaș Gavrilă Birău.

Echipa care a eliminat-o pe Feyenoord: Gheorghe Gornea - Gavrilă Birău, Iosif Lereter, Eugen Pojoni, Ladislau Brosovszky - Mircea Petescu, Dumitru Calinin (63' Viorel Sima) - Mircea Axente, Flavius Domide, Otto Dembroschi, Florian Dumitrescu.

"Cum de am eliminat-o pe Feyenoord? Aveam o dorinţă extraordinară de a ne impune, de a ne face cunoscuți. Și, de ce să nu recunoaștem?, de a câștiga și noi niște bani"

Florian Dumitrescu, autorul golului calificării cu Feyenoord

"Dacă ar fi să sărbătorim vreodată o zi a fotbalului, aceasta ar trebui să fie 30 septembrie, ziua în care UTA a intrat în cronica fotbalului mondial, eliminând pe Feyenoord!"

Aurel C. Neagu, în "Sportul" din 1 octombrie 1970

Neuman - lăudat, apoi exilat

Baronul Francisc Neuman de Vegvar, pe numele său complet, s-a născut în 1910 și este descendent al "fraţilor Neuman", fondatorii industriei arădene. Familiei Neuman i-a fost oferit mai întâi titlul de înaltă nobleţe, în martie 1903, apoi titlul de baron, în octombrie 1913, de către însuşi împăratul Franz Josef.

La scurt timp după înființarea ITA, în iunie 1945, ziarul Gazeta Sporturilor scria că Francisc Neuman e "un om de bine rar întâlnit, care cunoaște nevoile muncitorești și le satisface întotdeauna". După schimbarea regimului politic în România, averea familiei Neuman este naționalizată, iar toți membrii acesteia sunt nevoiți să părăsească țara. Francisc Neuman locuiește câțiva ani în Europa, apoi se stabilește în Statele Unite. Moare în 1997.

10 IDEI CARE DEFINESC UTA PE SCURT

  • 6 titluri (1946-'47, 1947-'48, 1950, 1954, 1968-'69, 1969-'70) şi un loc 2 (1971/'72) sunt cele mai bune performanţe interne. Doar Steaua, Dinamo şi Venus au cucerit de mai multe ori campionatul
  • 49 de goluri a marcat Ladislau Bonyhadi în cele 25 de meciuri jucate pentru UTA în 1947/'48, cele mai multe reuşite de un jucător pe durata unui sezon de Liga 1. Pe 2 e Dudu Georgescu (Dinamo), cu 47 de goluri înscrise în 1976/'77
  • 129 de goluri au marcat arădenii în 1947/'48. O singură echipă a înscris de mai multe ori pe durata unui campionat, Dinamo în 1988/'89, respectiv 130
  • Nicolae "Coco" Dumitrescu este numele comun pentru cele 6 titluri câştigate, 4 ca jucător şi două ca antrenor
  • Flavius Domide e jucătorul cu cele mai multe meciuri jucate pe prima scenă pentru UTA, 342. Dintre acestea, 324 au fost ca titular
  • Ladislau Brosovszky este golgeterul all-time al arădenilor în Divizia A, 100 de goluri înscrise, dintre care 16 din penalty
  • 1.071 de meciuri a disputat pe prima scenă, locul 13 în clasamentul all-time: 419 victorii, 244 remize, 408 înfrângeri. 1.599 goluri marcate și 1.522 primite
  • De două ori a câştigat Cupa României (1947/'48, 1953) şi de alte două ori a jucat finala
  • '70-'71, CCE, Feyenoord - UTA 1-1/0-0, prima calificare din istorie reuşită în faţa unei deţinătoare de CCE. A mai fost o singură calificare, Dinamo cu Hamburg ('83-'84)
  • 16 partide în cupele europene a disputat UTA, cea mai bună performanţă fiind calificarea în sferturile de finală ale Cupei UEFA 1971-'72

Imagini inedite cu Gigi Becali și Florin Călinescu de acum 20 ani! Cum l-a cunoscut pe Hagi prin intermediul unei dansatoare

CITEȘTE ȘI:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.