La finalul anului 1988, Giovanni Agnelli şi Giampiero Boniperti, şefii lui Juventus, i-au propus lui Valentin, prin intermediul unui agent italian, să-l cedeze pe Gheorghe Hagi în schimbul a 5 milioane de dolari, plus deschiderea unei linii de montaj a maşinii Fiat Ritmo în România, însă familia fostului dictator n-a fost de acord
- Publicăm în premieră pe GSP.ro articole speciale care au apărut doar exclusiv print, în ediția tipărită a Gazetei Sporturilor, în perioada 2013-2015.
- Acest material a fost realizat în ianuarie 2015
Hagi a ajuns la Real Madrid în vara lui 1990, însă ar fi putut semna cu o altă mare echipă mare a Europei cu un an şi jumătate mai devreme! Juventus Torino l-a dorit, l-a curtat, a făcut o ofertă incredibilă pentru acele vremuri, însă Valentin Ceauşescu a fost cel care s-a opus.
Intermediarul a fost un agent italian
Cel care a intermediat, în mare secret, propunerea pe care Bătrîna Doamnă a făcut-o pentru Hagi a fost un agent italian, Ermanno Zacchini, care în anii '80 avea deja legături strînse cu persoane importante din fotbalul românesc. Zacchini a vorbit pe larg despre marea încercare a lui Juve de a pune mîna pe Hagi, care avea pe atunci doar 23 de ani.
Totul a fost Top Secret
"Juventus l-a vrut cu orice preţ! Tot ce o să povestesc este real sută la sută. După atîția ani se pot povesti aceste lucruri. Dialogul inițial a fost făcut în prezența lui Giovanni Agnelli, iar toate discuţiile au avut loc la sediul lui Fiat de la etajul 4. La discuție au participat trei persoane. Eu, Agnelli și președintele lui Juventus, Giampiero Boniperti. Acești domni m-au mandatat să ajung în România și să negociez pentru Hagi, dar totul trebuia făcut într-un mare secret. Juventus însemna Fiat, iar faptul că s-a tratat pentru un jucător dintr-un regim comunist nu trebuia să se afle în presă. Nu trebuia să se știe absolut nimic de aceste tratative", şi-a adus aminte Zacchini.
10 goluria marcat Hagi în sezoanele 1987-1988 şi 1988-1989 din Cupa Campionilor Europeni, disputînd în tricoul Stelei o semifinală şi o finală
"Discuțiile cu cei din conducerea Stelei au avut loc la finalul anului 1988. M-am întîlnit cu Valentin Ceaușescu de 5-6 ori, iar toate tratativele de transfer au eșuat! Întîlnirile cu Valentin au avut loc, toate, la stadionul din Ghencea, în biroul său. Valentin nu a vrut cu nici un chip să-l lase pe Hagi să plece la Juventus!"
Ermanno Zacchini
5 milioane de dolari pe 3 ani
În ce a constat propunerea italienilor? "Oferta era imensă. Juventus îi pusese pe masă Stelei următoarea propunere: pentru un împrumut de 3 ani, suma de 5 milioane de dolari! Cu posibilitatea să fie transferat definitiv la expirarea acestei perioade, după o altă rundă de negocieri. Lui Hagi i se garantau cîte 500.000 de dolari pe an. Au refuzat oferta, dar italienii aveau pregătit şi un plan de rezervă".
Fiat Ritmo în schimbul lui Hagi
De aici, dezvăluirile sînt chiar senzaţionale. "Ce au propus era ceva imens pentru România. Fiat făcea cadou statului român linia de montaj și de construcție a mașinii Fiat Ritmo, plus dreptul de a vinde în «lagărul socialist» acele mașini. Mașinile erau o exclusivitate a României, dar și încasările din vînzări!", spune Zacchini.
"Cînd i-am pus pe masă lui Valentin această propunere, a fost pentru prima dată cînd mi-a zis că se mai gîndește. Rămăsese surprins și mi-a zis să vin după două zile. După două zile nu s-a întîmplat nimic... Ultima dată cînd m-am întîlnit cu Valentin mi-a zis așa: «Oferta pe care ne-au făcut-o Juventus și cei de la Fiat este mare pentru România, dar puneți-vă în locul meu. Cum m-aş putea duce eu la stadion și să văd echipa fără Gică Hagi?!». Hagi n-a ajuns la Juventus, iar italienii l-au transferat atunci pe Oleksandr Zavarov de la Dinamo Kiev" e finalul poveştii spuse de Ermanno Zacchini.
45 de selecţiişi 12 goluri avea Hagi în echipa naţională la finalul lui 1988, cînd a fost ofertat de Juventus
Milan l-a vrut înaintea Realului
Tot Ermanno Zacchini e cel care dezvăluie că în mai 1990, la un an după finala Milan - Steaua 4-0, trupa lui Sacchi venise la Bucureşti după Hagi.
"Eram la hotelul Intercontinental, cu puțin timp înainte ca echipa să plece la Campionatul Mondial. Milan deţinea celebra tripletă olandeză, dar Gullit avea probleme la genunchi și atunci au decis că Hagi ar fi înlocuitorul perfect. La Intercontinental am participat eu, Gino Iorgulescu, un reprezentant de la AC Milan, Hagi și Mircea Petescu. Oferta lui AC Milan era pentru 3 ani: 800.000 de dolari pentru jucător pe an și 5 milioane de dolari pentru Steaua. Petescu s-a opus atunci, din cauza lui a picat transferul". După o lună, Hagi semna cu Real Madrid, care achita Stelei 4,3 milioane de dolari.
Ce a realizat Hagi pe plan extern la Steaua
- a cîştigat Supercupa Europei, Steaua - Dinamo Kiev 1-0, gol marcat chiar de el
- a jucat semifinala Cupei Campionilor Europeni în sezonul 1987-1988, cu Benfica 0-0 și 0-2
- a disputat finala Cupei Campionilor Europeni în sezonul 1988-1989, cu AC Milan 0-4
- la finalul lui 1989 a fost desemnat al doilea în trofeul Bravo, cei mai buni tineri jucători, primul fiind Maldini
Cifre uluitoare în tricoul Stelei
- 128 de meciuri
- 92 de goluri
- 50 de pase de gol
- un gol marcat la fiecare 122 de minute
- un gol produs, marcat sau pasă decisivă, la fiecare 79 de minute
- desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în 1987
- 3 campionate cîştigate consecutiv: 1987, 1988, 1989
- 2 Cupe ale României: 1987, 1989
Prima legătură cu România, în '72
Cum a ajuns Ermanno Zacchini să aibă legături în România? Povesteşte chiar el: "Am organizat în 1972 o reciprocitate între echipele de atletism ale cluburilor Rapid şi Bologna. Conducătorii Rapidului mi-au ridicat o problemă. De 4-5 ani nu mai venea nici o echipă din România în turneu în Italia, iar ei erau interesaţi să meargă acolo.
Am aflat că nu se mai fac astfel de turnee pentru că toate sînt în deficit. Costurile erau mari pentru avion și publicul nu vine la meciuri. Cei de la Rapid mi-au zis că ei vor să vină cu autocarul și-și plătesc ei drumul. Așa am organizat în septembrie 1974 primul turneu de fotbal, cînd Rapid a jucat cu Ascoli. Rapid a cîștigat cu 1-0, cu un gol marcat de Neagu".
Probleme cu Securitatea
Agentul italian a avut probleme cu conducerea statului român în prima parte a anilor '80. "S-a întîmplat după meciul Universității Craiova cu Kaiserslautern. Am adus de la București un trimis al celor de la AC Milan, care aveau de gînd să-l transfere pe Ilie Balaci. Acesta a dormit în Craiova, iar a doua zi dimineață am fost chemat de la recepție, unde mă așteptau doi securiști.
Erau trimiși de vicepreședintele Federației și mi-au zis că este interzis să pui jucătorii din România în legătură cu agenții străini. Nimeni nu fura jucătorii, erau doar discuții. M-au anunțat că o să-mi interzică să mai intru în România. Atunci mi-au dat interdicție de a intra în județul Dolj", a spus Zacchini.
Ioanițoaia translator pentru Rîșniță
Zacchini îşi aminteşte că un jucător român a refuzat să se mai întoarcă în țară după un turneu: Lucian Rîșniță de la Rapid. "A fost reținut la poliție, a stat timp de trei zile închis. M-am dus cu Ovidiu Ioanițoaia să-l ajutăm la traducere, pentru că nu se înțelegeau absolut deloc cu el. Directorul de azi al Gazetei Sporturilor era șeful delegației venite din România.
După 3 luni de stat în Italia, Rîșniță a fost dus în Canada, să taie pomi din pădure. Aveai dreptul să-ți alegi unde vrei să pleci dacă alegeai varianta să refuzi să fii trimis înapoi în România. Au mai fost jucători care m-au întrebat ce se întîmplă dacă rămîn în Italia. Dar italienii nu dădeau azil politic. Îi lăsau să stea acolo trei luni de zile, după aceea erau trimiși în altă parte", a spus Zacchini.
Cum a adus Saniplast la Dinamo
Chiar înainte de '89, trupa din Ştefan cel Mare avea pe tricouri, ca sponsor, Saniplast. "Este o firmă care produce obiecte de amenajare a băilor. Era deținută de patronul celor de la Brescia, Luigi Corioni. Primul meci în care Dinamo a jucat cu sponsorul pe tricouri a fost într-o partidă cu Dundee United.
Colaborarea asta a însemnat echipament gratuit în fiecare an, plus 50.000 de mărci pe sezon. După Revoluție, jucătorii primeau banii în străinătate, ca să-și poată cumpăra de acolo ce nu aveau în România. Prima era de 200 de mărci de jucător, totul de la Saniplast și de la Corioni. Intermediarul aducerii lui Saniplast la Dinamo am fost tot eu", explică italianul.
{{text}}