Românii se pregătesc să sărbătorească Paștele, chiar dacă va fi un eveniment pe care-l vom trăi în condiții speciale.
Credincioșii nu vor avea posibilitatea să meargă la biserică pentru cea mai importantă sărbătoare a Ortodoxiei, protocolul, revizuit, dintre Ministerul Afacerilor Interne și Biserica Ortodoxă Română oferindu-le doar primirea, la domiciliu, a Sfintei Lumini.
Preot amendat în Vinerea Mare cu 20.000 de lei
Și-n Vinerea Mare, slujbele religioase s-au ținut fără prezența enoriașilor. Cu toate acestea, așa cum a surprins în imagini și fotoreporterul Gazetei Sporturilor, Raed Krishan, au fost oameni care au reușit să se închine pe unde au putut.
Românii ortodocși ar fi dorit să aibă posibilitatea de a merge la biserică în noaptea de Înviere, chiar și cu posibilitatea menținerii distanțării sociale.
Slujbele sunt urmărite de credincioși pe diverse canale de informare, TV și online. Un caz deosebit s-a petrecut ieri, în Vinerea Mare, în localitatea Recea din județul Maramureș. 31 de persoane au fost amendate, inclusiv preotul parohiei, care a fost amendat cu 20.000 de lei de către organele de ordine.
Documentele celor participanți la slujbă erau în regulă, declarațiile erau completate, însă organele de ordine au considerat că niciuna nu justifica prezența oamenilor la adunarea publică. Enoriașii au fost anunțați că vor primi acasă înștiințările pedepselor!
- Foto: Raed Krishan (Gazeta Sporturilor)
Ce ai voie de Paște
În urmă cu două zile, Marcel Vela a anunțat detaliile protocolului pentru sărbătorile pascale:
"Având în vedere estimările specialiștilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele zile, acordul Patriarhiei și Ministerului se modifică. Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor disputa cu îndrumările Bisericii Ortodoxe Române și cu respectarea ordonanțelor militare, fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în apropierea bisericii.
Paștile, sfințit joi, va fi distribuit la domiciliu de către personalul clerical și voluntarii din parohie, vineri și sâmbătă, în intervalul orar 08:00-17:00 și în prima zi de Paște între orele 06:00-12:00, la solicitarea credincioșilor.
Clericii și voluntarii, dotați cu mască de protecție și mănuși, vor avea ca semne distinctive cartea de identitate și banderolă albă pe braț, plus un ecuson ștampilat de parohie. Sfânta Lumina va fi distribuită în parohii de către personalul clerical și de maximum 5 voluntari, începând cu ziua de sâmbătă, ora 20:00. Credincioșii vor primi Paștile și Sfânta Lumină fără să iasă în stradă, de la geam, din pragul casei. Un reprezentant al asociației de chiriași, dotat corespunzător, va împărți Paști și Sfânta Lumină locatarilor".
"Am căutat cea mai bună soluție, astfel încât să putem simți atât cât se poate sărbătoarea Paștelui. Să putem simți fizic atât cât se poate acest moment sfânt, iar măcar spiritual să ne unim în rugăciune" - Marcel Vela, ministru de Interne
{{text}}